Miyalji halk arasında kas romatizması olarak da anılabilen bir durum olup genel olarak devamlı hale gelen ve birçok farklı nedeni bulunan kas ağrılarına verilen isimdir.
Miyalji (Kas Romatizması) Nedir? Tıbbi adıyla miyalji olarak adlandırılan kas ağrıları, kas gruplarının yoğun kullanımı, travmalar, enfeksiyonlar ve gerilmelerin sonucunda bağ ve tendonlarda oluşan, halk arasında kas romatizması olarak tanımlanan bir problemdir.
Kas ağrısı kasta ağırlık hissi, hassasiyet, sertlik, tutukluk, spazm,kramp,yanma hissi olarak belirebilir. Kas ağrısı genelde hastayı uykudan uyandırmaz.O kası kullanma ile ağrı artar. Enfeksiyon ve sıvı birikimi ön planda ise istirahatte de ağrı olur.
Bu ağrılar boynumuzda, sırtımızda, bacaklarımızda ve hatta ellerimizde yani vücudumuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Her yaş grubunda görülebilen kas ağrısı sıklıkla kasların aşırı kullanılmasından kaynaklanır. Genellikle kısa sürede kendiliğinden geçer. Buna rağmen çok uzun süre devam ettiği de görülür.
Miyalji Tedavi Edilmezse Ne Olur? Kas ağrılarının ve sakatlıkların tedavi edilmemesi durumunda kişinin sosyal yaşantısında hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara neden olur. Ayrıca kas ağrısı farklı bir hastalığa bağlı olarak gelişmişse ve tedavi edilmiyorsa, ilerleyen sürelerde ciddi komplikasyonlar görülebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Miyalji hastalığı fizik tedavi egzersizleri veya ilaç uygulaması ile tedavi edilebilir. Evde uygulanan yöntemler kaslarda oluşan ağrının azalmasına katkı sağlayabilir. Uzun süren veya farklı semptomlar ile birlikte oluşum gösteren ağrının iyileşmesinde doktor tarafından ilaç veya fizik tedavi uygulamaları önerilebilir.
Miyalji ve kas romatizması gibi hastalıkların tedavisi genellikle ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleri ile gerçekleştirilir. Ağrı kesici ilaçlar kas ağrısını azaltarak rahatlama sağlar, fizik tedavi ise kasların esnekliğini artırarak hareket kabiliyetini geliştirir.
Miyalji rahatsızlığı; vücutta oluşan kalp, böbrek ve sinir sitemi gibi önemli yaşamsal işlevlerde ortaya çıkan rahatsızlıklardan dolayı medyana gelebilir. Bu hastalıkların ciddi derecelere ulaşması sonucunda ise kas ağrılarının yanı sıra, kaslarda zayıflama ve kayıplar görülebilir.
Fibromiyalji Tedavi Edilmezse Ne Olur? Oluşan hastalık uygun yöntemler ile tedavi edilmezse istenmeyen etkilerin oluşmasına neden olabilir. Hastalığın sonucunda ortaya çıkan kronik ağrı ve yorgunluk, fiziksel aktivitelerin kısıtlanmasına yol açarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Kaslarda, bir veya daha fazla kas grubunda ağrı, batma, spazm, uyuşma, karıncalanma, çekilme, sıkışma tarzında şikayetler ile kendini gösteren ağrılı fibrozitlerin bulunduğu bir hastalıktır. Bu şikayetlere, özellikle sırt ve boyun bölgesinde olanlara, terleme ve üşüme de eklenebilir. Bacaklarda da üşüme sıktır.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Fibromiyalji Sendromunun Belirtileri Nelerdir? FMS'de en sık rastlanan şikayet kas ağrısıdır. Ağrılar genellikle boyun ve bel bölgesinde daha çok olmak üzere omuz, dirsek, diz ve ellerde fazlaca görülür.
M79.1: Miyalji.
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Kişiye uygun ilaçlar, fizik tedavi programları, diş sıkmayı önleyen splintler, cihazlar, gevşeme egzersizleri, ağrılı adalelere yönelik lokal enjeksiyonlar gibi birçok yöntem, uzman doktorun yönlendirilmesiyle uygulanabilir.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Fibromiyalji Kimlerde Görülür? Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülen fibromiyalji herkeste ortaya çıkabilir. Her yaştan insanı, hatta çocukları etkileyebilir. Genellikle orta yaşta başlar ve yaşlandıkça görülme olasılığı da artar.
Genellikle şiddetlenen ağrı ve artan yorgunluk fibromiyalji atağının ayırt edici özellikleridir. Atak sırasında kötü uyku kalitesi, karamsar olumsuz düşünceler, asit, reflü gibi sindirim problemleri, kol ve bacaklarda şişkinlik, uyuşukluk ve karıncalanma gibi belirtilerde patlama görülür.
Fibromiyalji hastalarının aspartam, MSG ve nitrat katkı maddelerini içeren yiyeceklerden uzak durmaları önerilir.
Bu hastalık dokularda kalıcı hasara neden olmaz, ama semptomlar aylar ya da yıllar boyunca sürebilir. Hastalığın tipik özelliği olan vücutta yaygın ağrı nedeniyle eklemlerde hassasiyet bulunabilir. Fibromiyalji sendromlu hastalar her ne kadar bazen kaygılı ve depresif görünseler de sağlıklı görünümdedirler.
Erkek çocuklarını etkileyen hastalığın belirtileri 11 ila 25 yaşları arasında ortaya çıkar.
Fibromiyaljide, inflamasyon (iltihap) belirtileri görülmez. Yaygın ağrı, fibromiyaljinin ana özelliği olduğundan, doktorunuz sizden ağrıyı tarif etmenizi isteyecektir. Bu fibromiyaljideki ağrı özelliğinin, kas ve eklem ağrısına neden olan diğer hastalıklar arasındaki farkı anlamaya yardımcı olabilir.
Kemik ağrısı: Derin, delici ve sürekli olarak tanımlanabilir. Kemik ağrılarının öne çıkan nedenleri arasında kemik enfeksiyonu (osteomiyelit), hormon bozuklukları ve tümörler bulunur. Kas ağrısı: Miyalji olarak da bilinen kas ağrıları kemik ağrısından daha düşük yoğunluğa ve etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri