Kas ağrılarının sürekli bir hal aldığı ve kişinin hayatını olumsuz etkilediği bu kronik durumlara miyalji adı verilir. Miyalji halk arasında kas romatizması olarak da anılabilen bir durum olup genel olarak devamlı hale gelen ve birçok farklı nedeni bulunan kas ağrılarına verilen isimdir.
Miyalji genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer ancak şiddetli ve uzun süren ağrılarda doktora başvurup tedavi edilmesi gerekebilir.
Bu ağrılar boynumuzda, sırtımızda, bacaklarımızda ve hatta ellerimizde yani vücudumuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Her yaş grubunda görülebilen kas ağrısı sıklıkla kasların aşırı kullanılmasından kaynaklanır. Genellikle kısa sürede kendiliğinden geçer. Buna rağmen çok uzun süre devam ettiği de görülür.
Fibromiyalji'nin görülme sıklığı nedir ve kimlerde görülür? Toplumun yaklaşık % 2'sini etkilemektedir. Her yaşta ve her iki cinste görülebilmekle birlikte en sık 25-55 yaşlar arasında ve kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Bu hastalık çocuklarda ve yaşlılarda da görülmektedir.
Kaslarda ağrı oluşmasına neden olan miyalji hastalığının teşhis ve tedavisinde romatoloji bölümü etkili olabilir. Bununla birlikte dahiliye bölümü de romatoloji hastalığı ile ilgilenen bölümlerden biridir.
İlgili 33 soru bulundu
Miyalji Tedavi Edilmezse Ne Olur? Kas ağrılarının ve sakatlıkların tedavi edilmemesi durumunda kişinin sosyal yaşantısında hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara neden olur. Ayrıca kas ağrısı farklı bir hastalığa bağlı olarak gelişmişse ve tedavi edilmiyorsa, ilerleyen sürelerde ciddi komplikasyonlar görülebilir.
Miyalji, kas zorlaması veya travma sonrası ortaya çıktıysa istirahat ve antiinflamatuar ilaç tedavisi yeterli olacaktır. Gribal bir duruma bağlı oluştuysa grip tedavisi yeterli olacaktır. Kronik bir miyalji var ise nedenler araştırılır. Romatolojik bir hastalık düşünülürse buna yönelik tedavi verilir.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Ağrıya daha duyarlı hale gelmeye neden olan fibromiyaljinin sebebi beyindeki bazı kimyasalların anormal seviyelere gelmesi ve merkezi sinir sisteminin (beyin, omurilik ve sinirler) vücutta taşınan ağrı mesajlarını işleme biçimindeki değişikliktir. Fiziksel ve duygusal stres ile tetiklenmektedir.
Miyaljinin en yaygın nedenleri aşırı kullanım, yaralanma veya zorlanmadır. Bununla birlikte, miyalji, hastalıklardan, ilaçlardan veya bir aşıya yanıt olarak da kaynaklanabilir. Özellikle egzersiz gibi yoğun fiziksel aktivitelerle uğraşan bireylerde dehidrasyon da zaman zaman kas ağrısına da neden olur.
Uzun süren grip benzeri viral hastalıklar miyaljiye neden olabilir. Viral hastalıklara bağlı kas ağrıları genellikle etken hastalığın iyileşmesiyle birlikte ortadan kalkarken kimi zaman başka faktörleri tetiklenmesiyle uzun süreli ve kalıcı hale gelebilir.
Miyalji veya kas romatizması semptomlarını hafifletmek ve tedavi etmek için aşağıdaki yöntemler ve tedavi seçenekleri faydalı olabilir: Dinlenme ve aktivite kontrolü: Kaslara yeterli dinlenme vermek, semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir. Aşırı fiziksel aktivite veya ağır egzersizlerden kaçınmak önemlidir.
Miyalji rahatsızlığı; vücutta oluşan kalp, böbrek ve sinir sitemi gibi önemli yaşamsal işlevlerde ortaya çıkan rahatsızlıklardan dolayı medyana gelebilir. Bu hastalıkların ciddi derecelere ulaşması sonucunda ise kas ağrılarının yanı sıra, kaslarda zayıflama ve kayıplar görülebilir.
Miyalji (Kas Romatizması) Nedir? Miyalji, kaslarda ağrı ve sertleşme hissi olarak tanımlanabilir. Kas romatizması ise, kasları etkileyen bir romatizma türüdür. Bu hastalıkta, kasların içinde ağrı ve sertleşme oluşur.
Hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilir. Kaslarda, bir veya daha fazla kas grubunda ağrı, batma, spazm, uyuşma, karıncalanma, çekilme, sıkışma tarzında şikayetler ile kendini gösteren ağrılı fibrozitlerin bulunduğu bir hastalıktır.
Fibromiyalji hastalarının aspartam, MSG ve nitrat katkı maddelerini içeren yiyeceklerden uzak durmaları önerilir.
Sıcak banyo yapın…
Sıcak banyo gergin kaslarınızı gevşeterek ağrıyı azaltır, daha kolay hareket etmenize ve daha sağlıklı uykuya yardımcı olur.
✔️Fibromiyalji hastalarında Magnezyum, B12 vitamini ve iyot eksikliği sıktır. Varsa eksikliği mutlaka tamamlanmalı. ✔️D vitamini eksik ise 60-80 Mg/mL arasına getirilmeli. ✔️Ağır metal birikimi olduğu düşünülüyorsa kişniş, chlorella, spiruluna gibi takviyeler kullanılabilir.
Fibromiyaljide ağrı özellikle sırt, boyun gibi bölgelerde yoğunlaşabilir. Fibromiyalji ağrısı birkaç ay devam eden zonklayıcı, sızlayıcı tarzda bir ağrı olabilir. Katılık: Fibromiyalji hastalarında uzun süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra tutulma, katılık gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Fibromiyalji, genel kas ağrıları ve vücuttaki belirli noktalarda kronik ağrı ile karakterize bir yumuşak doku romatizmasıdır. Hastalığa yorgunluk, uykusuzluk, depresyon gibi çeşitli fiziksel ve psikolojik belirtiler de eşlik eder. Toplumun yaklaşık %3'ünde görülen fibromiyalji sendromuna kadınlarda daha sık rastlanır.
Fibromiyalji semptomları kişiden kişiye değişebilir. En sık görülen semptomlar: Yaygın ağrı: Fibromiyaljinin ana belirtisidir. Tüm vücuda yayılmış ağrı hissedilir ve ağrı sırt, boyun gibi bölgelerde yoğunlaşabilir.
Fibromiyalji kendiliğinden geçer mi? Fibromiyalji tedavisinde temel hedef belirtileri yönetebilmek ve yaşam kalitesini artırmaktır. Bunun için uygun ilaçlar, terapi ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle ayrıca geleneksel ve doğal yöntemlerle hastalığın tamamen tedavisi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri