Günümüzde geniş bir coğrafyaya yayılan Çingene halkı, kendi içinde Rom, Dom, Lom, Abdal olarak çeşitli gruplara ayrılır.
Çingeneler, aslen Kuzey Hindistan kökenli olup günümüzde ağırlıklı olarak Avrupa'da yaşayan göçebe bir halk. Türkçede Roman sözcüğü de sıklıkla Çingene anlamında kullanılır.
Romanların Hindistan kökenli etnik bir grup olduğu söylenir. Dünyanın çeşitli bölgelerine yayılmışlardır. Dünya üzerindeki Roman nüfusunun 15-20 milyon arasında olduğu tahmin edilmektedir.
İstanbul'da suriçinde Balat'tan sonra Çingenelerin yoğun olarak yaşadıkları bölge Edirnekapı ile Topkapı arasında yer alan Sulukule bölgesidir.
Çingene dendiğinde genellikle akıllara“Kıpti” sözcüğünden dolayı Mısır gelir. Oysa bilimsel araştırmalarda Çingenelerin Hindistan'dan, Pencap eyaletinden dünyaya yayıldıkları yazılıyor. Onuncu yüzyılda Çingeneler, Hindistan'dan İran'a ve Anadolu'ya doğru göç etmeye başlamışlar.
İlgili 30 soru bulundu
Çingene adlandırmasını tercih eden akademisyenler Çingene'yi, dünyaya dağılmış bir halkın tüm üyelerine işaret eder biçimde kullanırlarken, Roman adlandırmasını kullananlar ise, daha çok Avrupa'da yaşayanları ve Romani diline sahip olanları işaret ederler.
Özkan'a göre (2000: 104), Türkiye'de İslam inancına sahip olan Çingeneler, itikadî açıdan kendi- lerini Bektaşi- Alevi ve Sünni olmak üzere iki gruba ayırmaktadır. Özellikle göçer durumda olanların pek çoğu Bektaşi - Alevi Müslüman, yerleşik du- rumda olanların büyük çoğunluğu ise Sünni Müslüman olarak bilinmekte- dir.
Çingene dilleri ya da Çingenece veya Romani–Domari dilleri, Avrasya'da yaşayan Çingeneler tarafından konuşulan ve Hint-Aryan dillerinin Central zone bölümünde sınıflandırılan diller öbeği.
Türkiye Çingeneleri veya Türkiye Romanları, Türkiye'de yaşayan bir Çingene etnik grubudur, çoğunluğu doğu Trakya'da yaşıyor.
Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
Çingeneler ya da Romanlar aslen Kuzey Hindistan kökenlidir. Hindistan'ın Pencap-Sind (Pakistan, Karaçi) nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan'ın da içinde bulunduğu bölgelerden MS 420 yılı civarında İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint-Avrupa halkıdır.
Lomlar, Domlar, Romlar ve Abdallar
Bir de İçanadolu'da Romanlar gibi yaşayan Abdallar mevcut. "Ancak dört yıl öncesine kadar Çingeneler olarak adlandırılan bu gruplar Roman açılımından sonra Roman olarak adlandırılmaya başladı. Ancak bu gruplar kendilerini etnik olarak kendi isimleriyle tanımlıyor.
Buna göre Avrupa'da Roman nüfusun en yüksek olduğu ülke, Romanya'dır.
Hayır, hiç gusül abdesti almam.
Sünnet derisinin gömülmesi
Khitan (sünnet) sonrası sünnet derisinin (Sunet Bijav) yerel mezarlığa gömülmesi Balkanlar ve Türkiye'deki Müslüman Romanlar arasında bir gelenektir.
Romen ya da Romenler, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı, Latince kökenli dilleri konuşan halklara denmektedir. Günümüzde İtalyanlar, İspanyollar, Fransızlar, Rumenler ve Portekizliler bu gruptan sayılmaktadır.
Doğu Avrupa, Çingenelerin en yoğun bulundukları bölgedir. Bulgaristan'da nüfusun yüzde 10'nunu, Romanya'da yüzde 9'unu, Macaristan'da yüzde 6'sını (yaklaşık 600) Çingeneler oluşturmaktadır.
Domların kendilerini Kürt Göçebesi olarak tanımlaması bölgedeki Kürtlerle olan yakın ilişkileriyle açıklanabilir. Domlar kendilerini Pakistan'dan gelen ozan gruplar olarak ta tanımlamaktadır. Karaçi, Aşık, Mıtrıp tanımlamaları bölgedeki diğer grupların (Kürt, Türk Arap, Zaza) Dom gruplarına verdiği adlandırmalardır.
Çingeneler Zamanı (Sırpça özgün adıyla Дом за вешање, Dom za vešanje), yönetmenliğini Emir Kusturica'nın yaptığı 1988 yapımı Yugoslav filmi. Kusturica'nın en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilen yapıt, aynı zamanda tamamı Çingenece çekilen ilk sinema filmidir.
și eu te iubesc.
Romani Godi'ye gelecek olursak eğer Roman dilinde “Roman aklı” demek.
Gaco, Rom (Çingene) kültür dairesinin dışındaki şahıslara, bizzat kendileri tarafından yapılan nitelemedir. Bu niteleme Rom olmamaya denk düşmekte ise de Rom kültürünü kaybetmiş şahıslar için de kullanılır.
Çingeneler, genellikle kağıt-hurda toplayıcılığı, gündelik/mevsimlik işçi, bohçacılık, işporta- cılık, ayakkabı boyacılığı, hamallık, çobanlık, seyyar satıcılık gibi enformel işlerle geçimlerini sağlamaktadırlar.
Avrupa Konseyi Romanlar ve Gezginler Birimi'nin yaptığı son çalışmaya göre, Türkiye'deki Roman nüfusu yaklaşık 2 milyon 750 bin; tahminlere göre ise en fazla 5 milyon olduğu yönünde. Türkiye'de etnisite temelli nüfus sayımı yapılmadığı için Romanların nüfusu konusunda kesin bir veri yok.
Türk Dil Kurumu'nda (TDK) Çingene sözcüğünü argo konuşan, kötü kılıklı, seyrek görülen bir tip olarak açıklıyor. Yukarıdaki ayrımcı ifadeler içeren ilk iki tanımın yer aldığı Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü ve Tiyatro Terimleri Sözlüğü de Türk Dil Kurumu Yayınlarına ait.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri