Buğday tohumu yağ ay çiçek yağı, badem yağ ay çiçek çekirdeği, fındık, kanola yağ}, yer fıstığı, cevizde bol miktarda bulunur. B 12 vitamini miyelin formasyonunda anahtar rol oynar ve sinir hücrelerinin korunmasında esansiyeldir, aynca immunmodülalör bir etkisi de vardır.
Olgun, miyelin üreten oligodendrositler, oligodendrosit progenitör hücreleri adı verilen daha olgunlaşmamış kök hücre benzeri hücrelerden gelişir. Bu nedenle miyelin kaybolduğunda onu kurtarmanın tek yolu, yeniden üretmek için progenitör hücrelerden yeni bir oligodendrosit elde etmektir.
Miyelin kılıf, sinir hücresinde (nöronda) bulunur. Nöronun çevresini bir yağ tabakası şeklinde sarar. Beyaz renktedir.
Miyelin tabakası kendini yenilediğinde belirtiler görülmese de ataklar farklı zaman aralıklarında tekrarlayabilmektedir. İlaçlar ve çeşitli yöntemlerle atakların sıklığı ve şiddeti azaltılabilmektedir.
Sinir hücrelerini bir kılıf gibi saran miyelin adlı maddenin yapımı, gebeliğin ortalarında başlar ve doğumdan sonra bebek 2 yaşına gelene kadar devam eder. Sinir sistemi bu özelliğiyle, en geç olgunlaşan sistemlerdendir.
İlgili 23 soru bulundu
Multipl Skleroz (MS) beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
Bağışıklık sistemi miyelin kılıflarına saldırdığında 'plak' adı verilen hasarlı bölgeler oluşur. Bunun sonucunda yürüme, konuşma, görme gibi eylemlerde bozulmalar olabilir, bunlara MS atakları denir. Ancak miyelin tabakası kendini tekrar yeniler ve hastalar günlük yaşamına geri döner.
Nörolojik bir hastalık olan MS varlığında kişinin immün sistemi, sinirleri çevreleyen miyelin kılıfı dokusuna hasar verir ya da bu dokuyu tamamen yok eder. İmmün sistemin, miyelin kılıfını yabancı madde olarak algılamasına bağlı olarak gelişen bu durumda miyelin kılıfı zarar görür.
Multipl skleroz hastalığında tam olarak bilinmeyen nedenlerle bağışıklık sistemi, vücuda ait hücreleri ve myelin kılıfı tehdit olarak algılayacak hale gelir. Zamanla myelin kılıfa yönelik gelişen iltihabi reaksiyonlar ve bağışıklık hücrelerinin saldırması sonucu, sinir dokusu etrafındaki kılıf zarar görür.
Myelin kılıfın hasar gördüğü yerlerde “plak” adı verilen hasarlı bölgeler oluşur. Bu plaklar, sinir sistemi içinde pek çok yerde oluşabilir ve sinirler boyunca mesajların iletilmesini engelleyebilir. Bunun sonucunda yürüme, konuşma, görme gibi eylemlerde bozulmalar olabilir, bunlara MS atakları denir.
Miyelin nedir? Miyelin, aksonun çevresini saran ve onu koruyan bir kılıftır. Santral sinir sisteminde oligodendrositlerin mem- branından, periferik sinir sisteminde Schwann hücre membranından oluşur (1).
Miyelinsiz nöronlar üzerinde sinyal iletimi saniyede 50 santimetre kadarken, miyelinli nöronlarda bu hız saniyede 120 metre kadardır. Bu bakımdan miyelin kılıf; sadece aksonu korumakla kalmaz, bunun yanı sıra elektrik akımının iletimini de hızlandırır ve ileti kaybını önler.
Miyelin kılıf, akson etrafını ortak merkezli olarak dolaşan Schwann hücre membranlarının birkaç katlı olan tabakalarından oluşur. Miyelin kılıfı oluşturmak için, her bir Schwann hücresi ak- sonun kısa segmenti (0.08–0.1 mm) etrafında spiral biçiminde döner.
B vitamini içeren besinler: Özellikle et, fındık, muz, patates yeşil sebzelerde B vitamini bulunur. Bu besinler sinirlere iyi gelmektedir. Sinirli zamanlarda bir avuç kadar ceviz, yer fıstığı tüketilebilir. Sinirlerin gevşediği rahatlıkla görülebilir.
✔ Miyelin kılıf taşıyan nöronlarda, aksiyon potansiyeli nöronun her bölgesinde meydana gelmez. Sadece ranvier boğumlarının olduğu bölgede oluşur. Bu durum impuls iletim hızını artırır.
Bazı nöronların aksonları etrafında bulunan yağ tabakasına denir. 1.Beyin ve omurilik sinirleri ile deri ve iskelet kasların giden sinirler miyelinli , otonom sinirler miyelinsizdir.
Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin
Ayrıca B vitamini eksikliğinde, beyin ve beynin emirlerini uygulayan sinir sisteminde çeşitli derecede hasarlar oluşabilmektedir. Et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde B vitamini bulunmaktadır.
Periferik sinir hastalıklarının ortaya çıkma nedenleri arasında travmatik yaralanmalar, enfeksiyonlar, metabolik problemler, kalıtsal nedenler ve toksinlere maruz kalma sayılabilir. Bu nedenlere ek olarak diyabet rahatsızlığı da periferik sinir hastalıklarının en yaygın nedenlerinden biridir.
Kahve, çay, kola gibi şeyleri sınırlı alın. Glüten içeren gıdalardan (buğday, arpa, yulaf, çavdar ve buğday ürünleri) uzak durun. E katkılı gıdalardan uzak durun, özellikle E620-E629 arası numaraları içerenlerden. Her gün bir su bardağı tercihen kefir ya da probiyotik içeren başka besinler.
Multiple Skleroz hastalığında genellikle uyuşma ve karıncalanma, duyularda eksiklik, yürüme zorluğu gibi denge ve koordinasyon güçlüğü, halsizlik, kas spazmları, bulanık görme, idrar kaçırma titreme belirtileri görülür.
MS 3 farklı tipte ortaya çıkıyor
İlk ataklarda düzelme kendiliğinden dahi olabilir. Ataklarda genellikle tam düzelme beklenir. İkincil ilerleyici yani sekonder progresif MS (SPMS) ataklar ve iyileşme şeklinde başlasa da bir dönemden sonra ataklar sonrası kalıcı şikayetler ve giderek kötüleşme hali ile devam eder.
Myelin kılıfları; merkezi sinir sisteminde oligodentrositler, çevresel sinir sisteminde ise schwann hücreleri üretir.
Çift görme çoğu kez MS atağı ortadan kalktığında ortadan kalkmaktadır. Bazen kalıcı bir şekilde devam ettiği de görülebilmektedir. Kalıcı hale gelirse ameliyat etkili bir çözüm olabilmektedir.
MS hastalarında oldukça sık rastlanan bu durum, gözlerin hareketini kontrol eden kaslar arasındaki koordinasyonun kaybolmasından kaynaklanır. Bu koordinasyon kaybının nedeni ise beynin, göz kaslarını harekete geçiren sinirleri yöneten kısmındaki hasardır. Özellikle yorgunluk durumlarında çift görme durumu şiddetlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri