Ameliyat sonrasında kesi bölgesini kuru ve temiz tutulması gerekir. Ayakta duş alınabilir ancak lif benzeri şeyler ile bölgeye baskı yapılmamalıdır. Açık miyom ameliyatı (açık miyomektomi) sonrası yaklaşık 6 ay boyunca 5 kg'dan fazla ağırlık kaldırılmamalı ve yorucu egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Özellikle ameliyat sonrası iştah kapanması ve kabızlık gibi durumlar çok görülmektedir. İştahınızın olmadığı zaman sık sık ama azar azar yemek yiyip, bol su tüketmek faydalı olacaktır. Kabızlığı önlemek için bol lifli besinler tercih etmeli ve su tüketiminize dikkat etmelisiniz.
Genel olarak laparoskopik cerrahi müdahale sonrasında iyileşme süresi 2-4 hafta olarak kabul edilirken açık abdominal myomektomi sonrasında iyileşme dönemi 4-6 hafta arasında değişebilir.
Ameliyat sonrası miyomlar tekrarlar mı? Evet. Ameliyattan sonra rahim dokusundan tekrar miyom çıkma olasılığı yaklaşık %20'dir.
Her miyom ameliyatı sonrası adet düzensizliği beklenen bir durum değildir. Ancak yaşanan her türlü stres adet düzensizliği yapabileceğinden ve ameliyat da bir çeşit stres olduğu için miyom ameliyatı sonrası adet düzensizliği görülebilir. Ancak ikinci adetten sonra her şey yoluna girmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
meydana gelebilir. Bu şişlik ameliyat sonrasında. bağırsak fonksiyonlarıyla doğrudan ilişkilidir.
Miyom, rahim içinde gelişen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar, rahim duvarının kas ve bağ dokusunda oluşan büyümelerdir ve kansere dönüşmezler.
En büyük miyom kaç cm'dir sorusuna gelince şu şekilde yanıtlayabiliriz. Yapılan araştırmalara ve ameliyatlardan çıkan sonuçlara göre günümüzde 20-25 cm büyüklüğünde miyomlara rastlanmıştır.
Miyom Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Süresi
Miyom ameliyatı sonrası 4-6 hafta bekledikten sonra cinsel ilişkiye girilebilir ve cinsel ilişki süresi ile ilgili olarak bir kısıtlama yoktur.
Miyomlar alınmazsa ne olur? Miyomlar alınmazsa rahimde sayı ve büyüklük olarak artar. Bu. Miyomlar artan kanamalara, kasık ağrılarına, mesaneye ve son barsağa basarak idrar sıkışması, kabızlık gibi bası semptomlarına ve gebelik komplikasyonlarına yol açabilir.
İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler miyomları tetikleyebilir. Beslenmenizde beyaz pirinç, makarna, un, gazlı-şekerli içecekler, mısır şurubu, cipsler, kek-kurabiye gibi unlu mamüllerden uzak durmaya çalışın. Meyve ve sebze tüketerek iltihabı ve miyom riskinizi azaltabilirsiniz. Düzenli olarak tüketin.
Ameliyat sonrasında beslenmenin önemi son derece büyüktür ve bu dönemde aşırı yağlı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır ve yenilen yemeklerin çok tuzlu olmaması şartı ile istenilen tüm yemekler tüketilebilir.
Ayrıca kapalı ve açık ameliyat süreleri de farklılık gösterir. Açık miyom ameliyatları genellikle 1 saat kadar sürer. Kapalı gerçekleştirilen miyom ameliyatları ise bir buçuk iki saate yakın sürer.
Yaklaşık olarak 6 – 7 santimetre büyüklüğünde olan miyomların alınması gerekebilir. 10 cm ve üstündeki miyomlar ise mutlaka alınmalıdır.
Rahim alma operasyonundan sonra en sık karşılaşılan sıkıntılar vajinal akıntı ve kanamalar ve cerrahi kesi yerinde oluşan ağrı ön planda olmak üzere rahatsız hislerdir. Vajinal akıntı ve kanama, adet dönemlerinde olan kanama kadar çok değildir. İyileşmenin olduğu 6 hafta kadar sürebilir.
Miyomlar iyi huylu tümörler oldukları için miyom ameliyatında rahmin alınması gerekli değildir. Özellikle genç, çocuğu olmayan veya gelecekte çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda miyom ameliyatları çok önemlidir.
Rahime zarar vermeden yapılan bir miyom cerrahisi sonrası gebe kalmada hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu nedenle miyom ameliyatlarında cerrahi tecrübe çok önemlidir.
Deneyimli bir cerrah tarafından yapılan miyom ameliyatı oldukça etkili ve güvenlidir. Kapalı miyom ameliyatı olanlar daha güvenli bir yöntem seçmiş olur. Bu müdahale sonucu, rahim yerinde bırakılır, yalnızca miyomlar alınır.
Hasta genel anestezi altındayken yapılan kapalı miyom ameliyatları, hastadan hastada değişmekle birlikte yaklaşık 1 saat ila 2 saat aralığında sürer. Laparoskopik Myomektomi ile açık miyom ameliyatının tamamlanma süresi aynıdır (1-2 saat). Histeroskopik Myomektomi ise bu sürenin yarısı kadar bir sürede tamamlanır.
Tehlike miyom büyümelerine örnek verecek olursak; miyom 2 cm olsun. Düzenli takip sonucunda bir yıl içerisinde o miyom 3.5 cm ile 4 cm gelsin böyle bir durumda o miyomların alınması gerekir.
Miyom eğer rahimin iç kısmına yerleşmişse en büyük tehlike o zaman olmaktadır. Fakat karın içinde oluşan miyomlar rahim içine göre daha az tehlike boyuttadırlar. 8 veya 10 cm boyutlarında olan veya daha büyük olan miyomlar diğer organlara da baskı yaptıklarından tehlike arz etmektedirler.
Öncelikle miyom türlerinin bazıları kilo aldırma etkisi vardır. Bu etkilerin netliği ise kadın hastalıkları uzman doktorlar tarafından belirleniyor. Miyom türleri arasında kilo aldırma etkisi çok sık olarak karşılaşılan bir durum değildir. Çünkü genel olarak çok büyük boyutu olan miyomlarda kilo alma durumu görülür.
Miyomların oluşum sebepleri tam anlamıyla bilinmemekle birlikte kadınlık hormonlarının (östrojen) miyomların büyümesine sebep olabileceği bilinmektedir. Miyomlar her yaş grubundaki kadınlarda görülebilmekle beraber genellikle 35 yaş üstündeki kadınlarda daha çok rastlanmaktadır.
Miyom, asıl olarak doğurganlık döneminde (menopoz öncesi dönem) rahim bölgesinde meydana gelen normalin dışındaki dokulara verilen isimdir. Miyomlar düz kas yapılarından ve bağ dokularından oluşurlar. Kadınlarda oldukça sık görülen miyomlar, bir diğer adıyla "iyi huylu tümör" olarak da adlandırılırlar.
Rahimde görülen anormal düz kas çoğalması olan myomlar rahmin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. Düzgün sınırlı kitleler olup farklı yerleşimlerde (intramural, subseröz, intrakaviter, saplı vb .) olabilirler. Neden olarak östrojen hormonu suçlanmakla birlikte, ailesel yatkınlığın rol oynadığı bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri