Açık miyom ameliyatından sonra 1-2 gün hastanede kalınır. Kapalı miyom ameliyatından sonra 1 gün hastanede kalınır. Histeroskopik miyom ameliyatından sonra genellikle hastalar aynı gün taburcu edilir.
Kapalı Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kapalı miyom ameliyatı hasta konforu ve iyileşme süresi açısından oldukça önemlidir. Hasta ameliyatın ardından 1 gün sonra taburcu olabilir ve iyileşme süreci 2-4 hafta arasındadır.
Genellikle 1-3 saat arasında sürer. Ancak, daha büyük miyomların veya birden fazla miyomun çıkarılması gerektiğinde ameliyat süresi daha uzun olur. Açık miyom ameliyatı sonrası hastalar, genellikle birkaç gün hastanede yatırılır ve tam iyileşme süreci birkaç hafta sürebilir.
Açık Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Kaç Gün Sürer
Açık miyom ameliyatı kapalı miyom ameliyatına göre daha yavaş iyileşir. Açık miyom ameliyatı iyileşme süreci 2 -3 ay kadardır. Ancak kişinin kilolu olması gibi kendisine özgü diğer durumlar iyileşme süresini bir miktar uzatabilir.
Miyomların alınmasını takiben cerrahi dikişler vasıtası ile rahim içi kas tabakalarının tekrar birleşmesini sağlar. Çoğu hasta bu açık miyom ameliyatını takiben 1-3 günlük bir süre zarfı boyunca hastanede müşahede altında tutulur. Ameliyat sonrasında ağrı meydana gelmesi gayet doğaldır.
İlgili 43 soru bulundu
Sonuç olarak miyom ameliyatı doğru teknik ve tecrübeli cerrah tarafından gerçekleştirildiğinde riski az olan bir ameliyattır. Ameliyat öncesi doğru planlama yapılırsa, ameliyatta da doğru teknikler kullanılırsa miyom ameliyatının riski en aza indirgenebilir.
Ameliyat sonrasında 4 ila 6 hafta boyunca kanama olabilir. Lekelenme tipi kanamalar, adetten daha az miktarda olan kanamalara denilir. Açık Miyom Ameliyatı Sonrası Karında Şişlik: Karın bölgesinde şişlik bağırsak hareketlerinin azalması nedeniyle görülebilir.
Laparoskopik cerrahi ya da kapalı cerrahi karın bölgesini kesmeden, 1 cm veya daha küçük deliklerden karın içine girerek yapılan operasyonlardır.Batın önce co2 ile şişirilir. Sonra idrar sondası takılır.
Burada ameliyat gününü belirlerken hasta ve doktorun uygun olduğu bir gün olması ve kanamanın kesilmiş olması yeterlidir. Adet bitiminden sonra 1 hafta içinde yapılması uygun olur.
Yakalanan miyom rahimden ayrılır. Miyomun çıktığı yerde rahimde oluşan ölü boşluk en az 2 ya da 3 kat dayanıklı dikiş materyali ile dikilir ve yara ağzı karşı karşıya getirilir. Bipolar enerjili koterler ile dikişler arasındaki kanamalarda kanama kontrolü yapılır.
Ortalama 6-8 cm miyom, laparoskopik miyom ameliyatı ile yaklaşık olarak 1 saat içinde çıkarılabilmektedir. Submüköz miyomların histeroskopi ile çıkarılması yaklaşık 35-40 dk sürmektedir.
Adetliyken laparoskopi yapılmasında sakınca yoktur.
Genellikle kapalı cerrahi yöntemine başvurulsa da hastaya özgü bazı durumlar açık miyom ameliyatını gerekli kılabilir. Özellikle miyomun kötü huylu olduğu düşünülüyorsa, açık miyom ameliyatı tercih edilir.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Ameliyat sonrasında beslenmenin önemi son derece büyüktür ve bu dönemde aşırı yağlı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır ve yenilen yemeklerin çok tuzlu olmaması şartı ile istenilen tüm yemekler tüketilebilir.
Yaklaşık olarak 6 – 7 santimetre büyüklüğünde olan miyomların alınması gerekebilir. 10 cm ve üstündeki miyomlar ise mutlaka alınmalıdır.
Evet. Ameliyattan sonra rahim dokusundan tekrar miyom çıkma olasılığı yaklaşık %20'dir. Ancak korkmanıza gerek yok. Tekrar miyom tekrar ameliyat demek değildir.
Miyomun varlığı her zaman bir ameliyat nedeni olmuyor. Çünkü miyomun kansere dönüşmesi yüzde 1-1.5 gibi oldukça düşük bir olasılık. Ayrıca üreme çağındaki kadınlarda cerrahi operasyonla çıkarılan miyomların menopoz dönemine dek tekrar gelişme riski oluyor.
meydana gelebilir. Bu şişlik ameliyat sonrasında. bağırsak fonksiyonlarıyla doğrudan ilişkilidir.
Laparoskopik ameliyatlar genel anestezi altında yapılır. Kapalı ameliyat sonrasında hasta uyanınca ağrı açık ameliyata göre daha azdır. Yapılan ameliyatın çeşidine göre bir ya da iki gece hastanede kalıp evine gidebilir. Genellikle 6-8 saat sonra sıvı gıdalar ile beslenebilir.
Modern operasyon sürecinin ön hazırlıkları adet dönemindeki bir kadının ameliyata girememe sorununu ortadan kaldırıyor. Çünkü önceleri olası fazla kanamalar bir risk oluşturacağından hekimler ameliyatı erteleyebilmekteydi ancak günümüzde böyle bir problem bulunmuyor.
Karbonatlı su gaz sancısının giderilmesine yardımcı olur. Sıcak su torbası: Sancı olan bölgeye sıcak su torbasını dikkatli bir şekilde yerleştirdikten sonra yaklaşık olarak bir 5 dakika kadar süre bekletmek gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Miyomlar, kadınlar arasında yaygın bir endişe kaynağı olsa da, doğrudan kilo alımına neden olmazlar.
Miyomların neden olduğu sağlık sorunları;
Aşırı ve uzun süren kanamalara bağlı anemi, kolay yorulma ve halsizlik, Karında büyüme, şişkinlik, ele gelen kitleler, Kısırlık, Tekrarlayan düşükler.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri