İntramural Miyom Bu tip miyomlar en sık görülen miyom tipleridir. Asıl olarak rahmin içinde bulunan kas tabakasında ortaya çıkarlar. Aşırı büyüdüğü durumlarda rahmi genişletebilirler ve dışarıdan görüldüğünde belli olacak kadar şişebilirler.
Miyomlar genellikle rutin jinekolojik muayeneler sonucunda ortaya çıkar, fakat kesin tanısı için hekim tarafından hastanın öyküsü alınarak muayenesi yapılır. Fizik muayene ile birlikte yüksek çözünürlüğe sahip ultrasonlardan faydalanılarak kitle tespit edilebiliyor.
Bu tür myomlar genellikle çok şikayet vermezlerve rutin jinekolojik muayenelerde tespit edilirler. Ancak yine bağzıları çok büyüyerek “dev myom” halini alır ve elle karından hissedilebilir. Genellikle bu tür myomlar büyümesi açısından takip edilir, hızlı büyüme tespit edilirse cerrahi olarak çıkartılması gerekir.
Adetinizin uzun sürmesi, ağrılı adet ve fazla kanamalar miyom hastalığına belirtidir. Bir diğer belirti ise karın içinde hissedilen basınç olan ve çok fazla ağrı olması da miyoma belirtidir. Sürekli idrara çıkma isteği kimi zaman enfeksiyon olduğunu düşünenlerin aksine miyom belirtisi olabilmektedir.
Ancak menopoz sonrası dönemde büyümeye devam eden miyomların, kötü huylu tümöre dönüşmediğinden emin olmak için düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Miyomlar farklı boyutlarda olabilir. Bazı miyomlar gözle görülmeyecek kadar küçük olabilirken bazıları rahmi genişletecek kadar büyük olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Rahimde görülen anormal düz kas çoğalması olan myomlar rahmin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. Düzgün sınırlı kitleler olup farklı yerleşimlerde (intramural, subseröz, intrakaviter, saplı vb .) olabilirler.
İyi huylu tümör olarak da adlandırılırlar. Miyomların kendiliğin yok olma gibi bir durumları yoktur. Kadınların menopoz dönemlerinde hormonal dengelerin bozulması ile birlikte büyümesi durabilir.
Bu yöntemde rahim içine ince bir kanülle girilerek sıvı verilir, rahim iç tabakası ultrasonografi eşliğinde görüntülenir. Böylelikle miyomun yeri ve uzanımı gözlenir. Doktorun gerekli gördüğü bazı durumlarda da, özellikle çoklu miyomlarda, miyom haritalaması için manyetik rezonans görüntüleme de kullanılabilmektedir.
Miyomlar üreme çağındaki birçok kadında görülebilen ve rahim kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu yapılardır. Nadiren de olsa miyomlar kötü huylu olabilirler. Kistler ise iyi veya kötü huylu olabilen tümörlerdir ve yumurtalıklardan kaynaklanır. Kist ve miyom aynı şeyler değildir.
Miyom kanaması genellikle açık kırmızı renkte olan kanamalardır.
Öncelikle miyom türlerinin bazıları kilo aldırma etkisi vardır. Bu etkilerin netliği ise kadın hastalıkları uzman doktorlar tarafından belirleniyor. Miyom türleri arasında kilo aldırma etkisi çok sık olarak karşılaşılan bir durum değildir. Çünkü genel olarak çok büyük boyutu olan miyomlarda kilo alma durumu görülür.
Miyom hücreleri; rahim çevresinde veya içinde gelişen, kanser olmayan zararsız tümörlerdir. Rahimde oluşan miyomlar, sıklıkla doğurganlık yıllarında ortaya çıkan kanser olmayan tümör hücreleridir. Miyomların, rahim kanseri ve gelişimine, büyümesine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir. Miyom nerelerde ağrı yapar sorusuna bunu miyomun bulunduğu konum ağrının yayılımını belirler şeklinde cevap verebiliriz.
Miyomlar, ultrasonda kolayca görülürler. Bu nedenle rutin kontroller sırasında, ek bir tahlile gerek duymadan, miyom tanısı konulabilir. Ancak miyomların bulunduğu bölge tam olarak görüntülenemiyorsa ya da hekim miyomun durumunu daha detaylı değerlendirmek istiyorsa histeroskopi ile rahmin içini görüntüleyebilir.
Tanı: Muayene sırasında palpasyon ile büyük boyutlara ulaşmış olan miyomları tespit etmek mümkün olabilir. Rahim olduğundan büyük bir şekilde ele gelebilir. Çekilecek olan ultrason ile boyutları, yerleşimi ve sayısını tespit edilebilir. Bazı durumlarda ise hastadan MR görüntüleme yöntemi istenir.
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Miyomlar, rahim duvarının kas ve bağ dokusunda oluşan büyümelerdir ve kansere dönüşmezler. Genellikle 30-40 yaş aralığında çok sık görülen miyomların tedavisinde son yıllarda ameliyatsız miyom tedavisi olarak bilinen miyom embolizasyonu ön plana çıkmaktadır.
Hipofiz bezindeki tümörler, yumurtalık ya da rahimdeki kist, miyom, tümörler adet düzensizliğini getirmektedir. Rahim dokusunun kalınlaşması, rahim veya rahim ağzındaki polipler ve nadiren kanser adet düzensizliğini beraberinde getirmektedir. Bu sorunlar çözüldükten sonra adet düzensizliği de ortadan kalkmaktadır.
Subseröz miyomlar rahmin dış yüzeyine doğru büyürler. Bu tür miyomlar şişme yapmaya eğilimlidirler. Böylelikle subseröz miyomun bulunduğu yere bağlı olarak çıplak gözle görülecek şekilde karnın bir bölümünde şişlik görülebilir.
Yaklaşık olarak 6 – 7 santimetre büyüklüğünde olan miyomların alınması gerekebilir. 10 cm ve üstündeki miyomlar ise mutlaka alınmalıdır.
6 ay aralıklar ile yapılan rutin jinekoloji muayenesi miyom kontrolleri için yeterli görülmektedir. İyi huylu miyomlar 'rahimde ur' olarak adlandırılır ve kanser değildir. Tüm bunlara ek miyomların içerisinde kötü huylu miyom bulundurma olasılığı 1000'de birdir.
Ortalama 6-8 cm miyom, laparoskopik miyom ameliyatı ile yaklaşık olarak 1 saat içinde çıkarılabilmektedir. Submüköz miyomların histeroskopi ile çıkarılması yaklaşık 35-40 dk sürmektedir. Çok büyük submüköz miyomların (4 cm ve üzeri submüköz myom) histeroskopi ile çıkarılması daha uzun sürmektedir.
Büyük boyda olan miyomlarda daha fazla dejenerasyon olabilir. En fazla hiyalin dejenerasyon ve kırmızı dejenerasyon gebelik döneminde, kistik dejenerasyon ve malign kanserleşme eğilimi miyomlarda % 5-10 oranında görülür. Miyomlar iyi huylu tümörler olmasına rağmen, çok az olasılıkla kanserleşme eğilimi gösterebilir.
İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir. Ayrıca özellikle karın ağrısı dayanılmaz hale geliyor ve bacaklara vuran ağrı ile kişilerin normal yaşam konforu bozuluyor.
-Soğan kürü, kadınlarda görülen çikolata kisti ve miyom oluşumuna karşı tedavi edici özelliğe sahiptir. -Kadınlarda sık sık görülen adet düzensizlikleri gidermek için açısından oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri