Genellikle menopoz sonrası miyomların küçülmesi gözlemlenir. Bu miyomlar, iyi huylu miyomlardandır. 6 ay aralıklar ile yapılan rutin jinekoloji muayenesi miyom kontrolleri için yeterli görülmektedir. İyi huylu miyomlar 'rahimde ur' olarak adlandırılır ve kanser değildir.
Miyom, rahim içinde gelişen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar, rahim duvarının kas ve bağ dokusunda oluşan büyümelerdir ve kansere dönüşmezler. Genellikle 30-40 yaş aralığında çok sık görülen miyomların tedavisinde son yıllarda ameliyatsız miyom tedavisi olarak bilinen miyom embolizasyonu ön plana çıkmaktadır.
Miyomlar kansere dönüşmez, ancak miyom dokusunun kendi içinde 1/1000 oranında kanser dokusu olabilir. İleri yaşta olup, hızlı büyüyen miyom öyküsü var ise, kanser ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve ameliyat planlanmalıdır.
Miyomun büyüme hızı alışılmışın dışında olursa, bu durumda kanser riskinden de bahsedilebilmektedir. Miyomun tehlikeli olan boyut kıstası, bulunduğu yere göre değişiklik gösterir. Eğer miyom, rahim iç zarında yer alıyorsa, aşırı kanama yapma riskine sahiptir ve bu durum tehlike barındırır.
İlgili 36 soru bulundu
Tehlike miyom büyümelerine örnek verecek olursak; miyom 2 cm olsun. Düzenli takip sonucunda bir yıl içerisinde o miyom 3.5 cm ile 4 cm gelsin böyle bir durumda o miyomların alınması gerekir.
Miyomlar alınmazsa rahimde sayı ve büyüklük olarak artar. Bu. Miyomlar artan kanamalara, kasık ağrılarına, mesaneye ve son barsağa basarak idrar sıkışması, kabızlık gibi bası semptomlarına ve gebelik komplikasyonlarına yol açabilir.
Kadınlarda oldukça sık görülen miyomlar, bir diğer adıyla "iyi huylu tümör" olarak da adlandırılırlar. Miyomlar genellikle iyi huylu olarak kalmaya devam ederler. Ancak kimi durumlarda kansere dönüşme riski vardır. Miyomlar çoğu durumda kişide herhangi bir olumsuz semptomun oluşmasına sebep olmaz.
Adet döneminde ya da adet dönemleri arasında şiddetli kanama, pelvik bölgede ağrı, adet ağrısı, cinsel birleşme sırasında ağrı, uzayan adet dönemleri, karın bölgesinde şişlik gibi semptomlar da miyom belirtileri arasında yer alabilir.
Her cerrahi müdahalede risk olabilir. Ancak miyom ameliyatından ölüm riski yok denecek kadar azdır. Kısa sürede yapılan kolay bir işlemdir. Ameliyattan ziyade miyomlara zamanında müdahale edilmemesi ciddi riskler meydana getirir.
15 cm'e kadar miyomlar laparoskopik olarak ameliyat edilmektedir. Ancak miyomun rahimdeki yerleşimi de en az boyutu kadar önemlidir. Birden fazla sayıda miyom olması da kapalı (lararoskopik) ameliyata engel değildir. Benzer şekilde miyom sayısı kadar yerleşimleri de önemlidir.
Hasta genel anestezi altındayken yapılan kapalı miyom ameliyatları, hastadan hastada değişmekle birlikte yaklaşık 1 saat ila 2 saat aralığında sürer. Laparoskopik Myomektomi ile açık miyom ameliyatının tamamlanma süresi aynıdır (1-2 saat). Histeroskopik Myomektomi ise bu sürenin yarısı kadar bir sürede tamamlanır.
Miyomlar adet döngüsünde ağrı, yoğun veya uzun süren adet kanaması, lekelenme veya iki adet arası belirtiler gösterir. Bununla birlikte pelvik ağrı, miyom belirtilerinde en sık rastlanan sorundur. Pelvik bölgede hissedilen ağrı, alt karın bölgesinde yoğunlaşır. Ayrıca ağrı bacaklara kadar yayılabilir.
İyi huylu tümör olarak da adlandırılırlar. Miyomların kendiliğin yok olma gibi bir durumları yoktur.
Miyomlar Ultrasonda Görülür Mü? Miyomlar, ultrasonda kolayca görülürler. Bu nedenle rutin kontroller sırasında, ek bir tahlile gerek duymadan, miyom tanısı konulabilir.
Miyomlar rahmin düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümörlerdir. Bunların kansere dönüşme olasılığı yok denecek kadar azdır. Yapılan araştırmalarda bu oran binde iki kadar bulunmuştur.
En yaygın ve ilk belirtisi anormal rahim kanaması olan rahim kanseri belirtileri dönemler arasında veya menopoz sonrasında kanamayı içerir. Kadınların üreme sistemini etkileyen en yaygın kanser çeşidi olan rahim kanseri tedavi genellikle rahmin alınması işlemi olan histerektomiden oluşur.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Rahim kanseri endometrium dokusunda geliştikten sonra kadın üreme sisteminin diğer organlarına da yayılma eğilimindedir. İlk önce rahim ağzı (serviks), tüpler ve yumurtalıklara doğru yayılır. Daha ilerlemiş hastalık durumlarında lenfatik damarlar aracılığı ile vücudun diğer bölümlerine atlar.
En büyük miyom kaç cm'dir sorusuna gelince şu şekilde yanıtlayabiliriz. Yapılan araştırmalara ve ameliyatlardan çıkan sonuçlara göre günümüzde 20-25 cm büyüklüğünde miyomlara rastlanmıştır.
Miyomlar üreme çağındaki birçok kadında görülebilen ve rahim kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu yapılardır. Nadiren de olsa miyomlar kötü huylu olabilirler. Kistler ise iyi veya kötü huylu olabilen tümörlerdir ve yumurtalıklardan kaynaklanır. Kist ve miyom aynı şeyler değildir.
Aslında miyomların birçoğu hayati bir risk taşımasa da organizmada farklı organları olumsuz etkileyebiliyor. İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir.
Miyom ameliyatı sırasında rahim alınmaz. Miyomlar, rahmin myometrium isimli tabakasında oluşan kitlelerdir. Bu kitlelerin vücuttan alınması için rahmin de alınmasına gerek yoktur. Günümüzde miyom ameliyatları, rahme ve benzer önemli organlara zarar vermeden gerçekleştirilebilmektedir.
Ameliyat sonrası miyomlar tekrarlar mı? Evet. Ameliyattan sonra rahim dokusundan tekrar miyom çıkma olasılığı yaklaşık %20'dir.
Miyom eğer rahimin iç kısmına yerleşmişse en büyük tehlike o zaman olmaktadır. Fakat karın içinde oluşan miyomlar rahim içine göre daha az tehlike boyuttadırlar. 8 veya 10 cm boyutlarında olan veya daha büyük olan miyomlar diğer organlara da baskı yaptıklarından tehlike arz etmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri