Miyoptan büyük ölçüde lazer operasyonuyla kurtulmak mümkündür. 10-12 derecenin üzerinde miyoplara lazer yapılması yerine, göz içine mercek takılması tercih edilir çünkü daha güvenlidir ve görme keskinliğini lazere göre daha iyi arttırır.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir. Miyopinin doğal seyrinde kendiliğinden azalma olmaz.
Miyopun ilerlemesinin engellenmesi için damla tedavisi uygulanabilir. Miyop tedavisi esasını gözük oluşturur. Kontakt lensler ise günümüzde 13-14 yaşından itibaren kullanılabilir. Miyop tedavisi için lazer cerrahisi ise 20'li yaşlarda öneriyorum.
Miyopun kalıcı çözümü lazerle refraktif cerrahidir. Lazerle miyop ameliyatına uygun olmayan gözler için kişiye özel göz içi lens ameliyatları uygulanmaktadır. Günümüzde kırma kusurlarının Miyop, hipermetrop ve astigmat tedavisi için tüm dünyada en yaygın kullanılan yöntem LASİK veya göz yapısına göre PRK'dır.
Doğru: Lazer ameliyatı 1 ile 10 derece arası miyop, 1 ile 5 derece arası hipermetrop ve astigmat rahatsızlığı olan ve lazere uygun bulunan gözlere başarı ile uygulanabilir. Yanlış: Lazer tedavisi sadece bir kere yapılabilir. Gelecekte göz numarası artarsa asla tedavi yapılamaz.
İlgili 20 soru bulundu
Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -5.00'dan düşükse yüksek uzağı görememe durumu söz konusudur.
Yasal Olarak Kör ve Az Gören Tanımı
Gerekli tüm düzeltmelerden sonra iyi gören gözündeki görme keskinliği 20/200 ya da daha az ve görme alanı 20 dereceden az olan kişilere “kör”, görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere “az gören” denilmektedir.
Ülkemizde yüzde 90 başarı oranıyla düzeltebiliyoruz. 6 ile 10 numaralar arasında olan miyoplar yüzde 95 oranında sıfıra düşüyor. 6 numaraya kadar olan miyoplar yüzde 97 oranında sıfırlanıyor. Astigmatların tümü (miyop astigmat, hipermetrop astigmat ve mixed astigmat) lazerle tedavi edilebiliyor.
Özellikle okul döneminde, yani erken yaşlarda başlayan miyopun ilerlemesinin, 19-20'li yaşlarda durması beklenir. Ancak bu genel bir doğrudur ve miyopların yüzde 80'inde görülen bir durumdur. Fakat bazı özel durumlarda, 23-25'li yaşlara ya da bazen 28'li yaşlara kadar miyopinin ilerlemesi söz konusu olabilir.
Miyopi en fazla kaç derece olabilir? 30 derece bile olabilir. Miyopide görüntünün sarı noktanın önüne düşmesi gözün normalden büyük oluşuna da bağlıdır. Büyük olduğunda ışık sarı noktanın önüne düşer.
Gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilir. Miyopinizin derecesine bağlı olarak, gözlük veya kontakt lenslerinizi her zaman kullanmanız gerekebilir. Gözlük takmak, miyopinin derecesini düşürmez. Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa dereceler daha hızlı ilerler.
Miyopinin ilerlemesini yavaşlatmak için: Çocuklarda gözlük derecesi TAM verilmeli, yani derece DÜŞÜK TUTULMAMALI. Miyopi kontrol gözlükleri – Belirli bifokal, progresif diğer özel olarak tasarlanmış gözlük camları miyopi ilerlemesini yavaşlatabilir. Düşük doz atropin damla kullanımı ilerlemeyi yavaşlatır.
Miyopun tam olarak durması imkanı yoktur. Bazen göz tembelliğiolması bir tek gözün üzerinde yoğunlaşma olması miyobun daha farklı aşamalar kaydetmesine neden olmaktadır. Küçük yaşlarda ortaya çıkan göz tembelliği mutlaka tedavi edilmelidir. Bu şekilde miyop kusuru da fazla ilerleme yapmayacaktır.
1-Basit miyopi: Doğumda nadiren görülür ve sıklıkla çocuk büyüdükçe ortaya çıkmaya başlar. Genellikle 9-10 yaşlarında okul taramalarında tesbit edilir ve büyüme yıllarında artış gösterir 18-20 yaşlarında genellikle ilerlemesi durur.
Hafif miyopi 0 D ila -1,5 D, orta -1,5 D ila -6,0 D ve yüksek miyopi -6,0 D veya daha fazladır. Patolojik miyoplu kişiler -8,0 D'den fazla görülür, ancak retina, katarakt ve glokom gibi hastalıklarda görme ile ilişkili tehditler de orta ve yüksek miyop problemi olan kişilerde ortaya çıkabilir.
Takılmazsa ne olur? Çocukluk ve ergenlik döneminde miyop gözlüklerin sürekli takılması gerekir. Takılmazsa numaralar daha hızlı ilerler.
Göz Bozukluğunda Dereceli Gözlük Takılmazsa Ne Olur? Sonuç olarak, dereceli gözlük takmamanın birçok olumsuz etkisi vardır. Göz bozuklukları, görme keskinliği kaybı, baş ağrısı, göz yorgunluğu, bulanık görme ve hatta göz kaybı gibi ciddi sorunlara neden olma olasılığı vardır.
Miyop-Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
Ayrıca ortokeratoloji adı verilen ve ameliyatsız bir işlem olan ve sert gaz geçirgen kontakt lenslerin (RGP veya GP) yatmadan önce takılmasıda miyop hastalığının tedavi yöntemleri arasındadır.
Miyop 3 derecenin altındaysa hafif miyop, 3-6 derece arasındaysa orta derecede miyop ve 6 derecenin üstündeyse yüksek miyop olarak adlandırılır. Miyop derecesi genellikle büyüme çağında gözün uzamasına bağlı olarak artar, büyüme çağının sona erdiği 18-21 yaşlarda artış durur.
Göz Çizdirme Riskleri Nelerdir? En sık görülen hafif problemler; kamaşma, ışıklar etrafında haleler görme veya hafif tozlu görmedir. Daha nadir ve ciddi problemler; göz enfeksiyonu, kuru göz ve ameliyat sırasında flep oluşturulmasına bağlı sorunlar.
Göz çizdirme ameliyatı sonrası görme kaybı yaşama ihtimali 5 milyonda 1 olarak bilinmektedir. Bunun yanında bu risk bir kontakt lens kullanımı ile birlikte görülebilen enfeksiyonlara bağlı görme kaybı gelişme riskinden çok daha azdır. Lazer göz ameliyatı sonrası enfeksiyon riski %0.02 olarak bilinmektedir.
Özellikle 5-6 numara üzeri numarası olanlarda lazer tedavisi sonrası ortalama 5 yıl içinde bir miktar numara 1-1,5 numara geri gelebilir bu durum regresyon olarak adlandırılır . Geri gelen bu değerler miyop hastalarda yakın gözlük ihtiyacını gidermesi sebebiyle avantajlı bir hal alabilir .
1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz. (3) Görme Düzeltmesi; a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.
Miyop gözlerin belli aralıkla göz dibi muayeneleri yapılmalıdır. Normalden uzun ve büyük olan bu gözlerde retina incelerek, yırtıklar oluşabilmekte ve erken fark edilip tedavi edilmediğinde kalıcı körlük gelişebilmektedir. Bu nedenle miyop olan bireylerin göz dibi muayenelerinin yapılması önemlidir.
Miyopluk bir engellilik değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri