Mıknatısların tekli yutulmaları çoğunlukla herhangi bir komplikasyona neden olmazken çoklu veya beraberinde metal cisimlerle yutulması durumunda bağırsak duvarlarını birbirine çekerek volvulusa, fistüllere ve peritonite neden olabilir.
Mide ve özofagusdaki mıknatıslar çoğunlukla endoskopik olarak çıkarılabilmektedir. Duodenumu geçmiş mık- natıslar seri grafilerle yakın takip edilmeli ve akut karın bulguları gelişmesi durumunda acil laparotomi yapılmalıdır 5.
Mıknatıslar da özellikle çok sayıda yutulmuşsa birbirine yapışıp doku nekrozuna yol açacağından acil çıkarılması gereken yabancı cisimlerdendir. Duodenumda saptanan yabancı cisimler ise genellikle sorun olmadan sindirim sistemini terk ederler. Yabancı cisimler yerine göre endoskopik olarak çıkarılabilmektedir.
Mıknatıslar bebeklerin bağırsaklarını bükerek bağırsak ülserlerine, bağırsak hasarına, delinmelere, kan zehirlenmesine neden olabilir. Hatta bebeğin birden fazla mıknatıs yutması durumunda hayati tehlike gelişebilir.
Neler yutulunca tehlikeli olur? En sık yutulan şey aslında hepimizin en çok eline aldığı küçük objelerdir: Bozuk paralar. Küçük kuruşlar pek tehlikeli durumlara neden olmaz ancak iri bozukluklar yemek borusu alt ucuna takılabilir. Yemek borusuna takılmadıysa merak etmeyin, en geç 3-4 günde çıkar.
İlgili 35 soru bulundu
Yemek borusunda takılan yabancı cisimlerde; yutma güçlüğü, yemeği reddetme, aşırı salya oluşması, kilo kaybı, kusma, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, açıklanamayan ateş ve bilinç değişikliklerine kadar varan bulgular saptanır.
Yemek borusundaki yabancı cisimler cerrah tarafından özefagoskop ile çıkarılır. Çıkarılamayan cisimler mideye itilebilir. ** İğne gibi çok keskin ya da sivri uçlu yabancı cisimler ise perforasyona neden olabileceğinden daha midedeyken endoskopik olarak çıkarılması düşünülebilir.
Çoklu mıknatısların yutulması durumunda mıknatıslar bağırsak içerisinde birbirine yapıştığı için, iki bağırsak segmentini birbirine yapıştırıyor ve bağırsakta delinmelere sebep olabiliyor” diye konuştu.
Mıknatıslara çoğunlukla oyuncaklar ve diğer ürünlerden ulaşılır. Mıknatısların tekli yutulmaları çoğunlukla herhangi bir komplikasyona neden olmazken çoklu veya beraberinde metal cisimlerle yutulması durumunda bağırsak duvarlarını birbirine çekerek volvulusa, fistüllere ve peritonite neden olabilir.
Bu maddeler yemek borusunda takılıp kalır veya mideye ilerler. Ancak mide çıkış deliğinden geçemedikleri için orada kalarak mide asit ve enzimlerinin etkisine girerler. Plastik ve madeni cisimler eğer kesici ve delici değillerse ani olarak zararlı etki göstermezler.
Manyetizmanın kaybı bir anda yaşanmaz, yavaş yavaş zamanla mıknatıslar manyetikliklerini kaybederler. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa, mıknatısın gücünü kaybetme süresi o kadar hızlı olur. Aynı zamanda, mıknatısın hacmi de sıcaklıkla birlikte gücünü kaybetme süresinde bir faktördür.
Belirtileri Nelerdir? Öncesinde bir şey yokken, beslenme ya da ağza atılan sert bir cismin yutulması esnasında ani olarak ortaya çıkan nefes darlığı, morarma, öksürük ve hırıltı nefes borusuna bir maddenin kaçmış olabileceğini bize gösterir.
Doğada genelde taş halinde bulunurlar. Bunlar doğal, kendiliğinden oluşmuş saf mıknatıslardır. Bu taşlar Nikel, kobalt, demir bakımından oldukça zengindir. Bu doğal mıknatıslar dışında, su verilmiş, özel çelikten yapılma yapay mıknatıslar da vardır.
Kırıklarda yeni kemik oluşumunu hızlandırarak kaynamayı çabuklaştırır. Osteoporoz hastalarında kemik kaybını azaltır. Bel boyun fıtıkları, menisküs yırtıkları gibi ağrılı kas iskelet sistemi hastalıklarında ağrıyı azaltır, kanlanmayı ve hücre yapımını arttırarak iyileşmeyi hızlandırır.
Eriyen mıknatısın, mıknatıs özelliğini kaybetmesi sonucu, manyetik alanda daha fazla tutunamayarak düştüğünü görüyoruz. Bu deney sonucunda, yüksek metal sıcaklığı ile eritilen mıknatısların, özelliklerini kaybetseler de hala metal özelliği taşıdıklarını söyleyebiliriz.
Oyuncak pilleri mide duvarının delinmesine, bağırsak delinmesine ve ülsere neden olabilir. Onun dışında toka, kolye ve çengelli iğneler var. Çocuklar yutulan bu ucu sivri cisimleri, eğer ağızları açık yutuyorsa, bunların yemek borusunda, midede veya bağırsakta duvara saplanma riski var.
"Kısmi tıkanıklıklarda hasta ile iletişim halinde olunmalı, öne doğru eğilerek yabancı cisim çıkana kadar hastanın öksürmesi sağlanmalı. Öksürmekle yabancı cismin çıkmadığı durumlarda, hastanın öne eğilmiş pozisyonda iki kürek kemiği arasına 3-5 kez vurularak yabancı cismin çıkmasına yardımcı olunmalı.
Esnek mıknatısların manyetik alan enerjisi çok düşük olduğundan, TV, buzdolabı ve diğer ev aletleri tarafından yayılan elektromanyetik alandan çok daha zayıftır, dolayısıyla çocuğun vücudunu etkilemeyecektir. Bu yüzden bebeklerin mıknatıslara maruz kalması kötü bir şey değil.
Mıknatısların demir, nikel ve kobalt gibi maddeleri çektiği bilinirken ferromagnetik özellikler taşımayan maddeleri çekmez. Bu nedenle mıknatısların neleri çektiğini ifade etmekten ziyade kullanım alanlarını ve ne amaçla tercih edildiklerini vurgulamak daha değerli olacaktır.
Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez. Mıknatıslık etkisi, malzemelerde iki karşılıklı uçta toplanır. Bu iki uca mıknatısın kuzey ve güney kutubu ismi verilir.
Mıknatıs suya dayanıklılık konusunda da yapılan testlerden başarı ile geçmektedir. Mıknatıslar kalıcı, geçici ve elektromanyetik olarak 3 ana kategoride sınıflandırılmaktadır. Bu nedenle de kalıcı mıknatıslar su da mıknatıslık özelliğini kaybetmemektedirler.
Kısaca toparlayacak olursak bilgisayarlar, telefonlar veya diğer elektronik cihazlar çok güçlü endüstriyel mıknatıslardan uzak tutulduğu sürece cihazlarınıza zarar vermesi neredeyse imkansızdır.
Derin nefes alıp-vermek, tuzlu kraker gibi hafif ve kokusuz gıdalar, zencefil, papatya ve nane-limon çayı içmek yanı sıra nane veya limon koklamak, bol miktarda su içmek ve buz emmek mide bulantısını kontrol etmeye yardım edebileceği için bulantıya iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Sindirim sisteminde mide şişkinliğine neden olan iki gaz kaynağı vardır. Biri bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilen gazdır, diğeri ise yediğimiz veya içtiğinizde yutulan havadır. Öte yandan, vücutta biriken aşırı miktardaki sıvı yani ödemin şişkinliğe neden olduğu düşünülür.
Bir sonraki yemekte mide dolu olduğu için şişkinlik, bulantı ve kusmalar gelişebilir ve hasta her yemekten korkmaya başlar. Bulguları Nelerdir? Midede dolgunluk hissi (şişkinlik), geğirme, asit reflüsü, bulantı ve gerginlik şikayetleri olur. Yemeklerden 1-3 saat sonra kusma olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri