Mobese bir canlı değil o yüzden ceza yazmaz yetkisi olmaz.
Tepe Lambasının açık olması durumunda ambulans ve itfaiyeye yol verirken kural ihlali yapan araçlara ceza uygulanmıyor. - "MOBESE Sisteminde ceza uygulamaları günün hangi saatlerinde yapılıyor?" Haftanın 7 günü, 24 saat sistem faal olarak çalışıyor, günün her saatinde ceza uygulanabiliyor.
Ceza kesinleştikten sonra 10 iş günü içerisinde tebligat gelmektedir.
Denetimler Mobese Üzerinden Devam ediyor Aynı durum arabada sigara kullananlar içinde geçerli. Ülkenin bir çok bölgesinde faaliyet gösteren ve 24 saat kayıt yapan kameralar ile tespit edilen sürücülere sigara cezası kesiliyor.
81 ilde kurulu olan Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarıyla trafik akışı gün boyunca takip edilecek. MOBESE kameraları üzerinden de sürücülere ceza uygulanabilecek. Emniyet kemeri takmayan ve ön koltuğa çocuk oturtan sürücülere ceza yazılarak adreslerine gönderilecek.
İlgili 32 soru bulundu
Evet her türlü trafik cezasını fotoğraflayıp evinize gönderiyorlar. cezayı mobese yazmıyor mobese başındaki polis yazıyor.
SMS ile Trafik Cezası Sorgulama
Aracının plakası, tescil tarihi ve T.C. kimlik numaranı yazıp 1189'a mesaj atarak plakana kayıtlı cezaları öğrenebilirsin.
54/1-a trafik ceza kodu, önde seyir halde olan aracı geçmek isterken, geçme kurallarına tabi kalmamak yasaktır, anlamını ifade eder. Önde giden aracı geçmek isterken geçme kurallarına uymamanın cezası 235 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Fakat bu durum 1 Ocak 2023 tarihinde zamlanarak 951 TL olmuştur.
Elektronik denetleme sistemi hız ihlali yapan araçların tespiti için kullanılıyor. Mobese kameralar ile birlikte çalışan bu sistem kırmızı ışıkta geçen araçları da tespit ediyor. EDS sistemi merkezi bir sistemden yönetilmektedir. Tüm fotoğraflar ve veriler bu merkezde arşivleniyor.
Mobese kurulduğu bölgenin şehir merkezi ve işlek caddelerinin yanı sıra bölge giriş çıkışlardaki kavşak noktalarına yerleştirilen kameralar ile trafik kontrolü ve araç takibi konusunda da oldukça etkili bir çözümdür.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
MADDE 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.
Merak edilen sorulardan bir tanesinin de ters yön cezası plakaya yazılır mı sorusu olduğu bilinmektedir. Ceza sürücünün ehliyetine olduğu gibi plakaya da yazılabilmektedir. Hiçbir trafik görevlisi tarafından durdurulma gerçekleşmemiş ise bu durum mobeselerden fark edilmekte ve sürücünün plakasına ceza yazılmaktadır.
Mobese Kayıtları Ne Kadar Süre Saklanır? Dış mekanlarda işlenmesi muhtemel olan suçların tespiti için kullanılan Mobese kameraları, hem araçların hem de yayaların güvenliğini 7 gün 24 saat sağlamak amacıyla yerleştirilmiştir. Bu kameraların kayıtları minimum olarak 30 gün boyunca saklanır.
Fakat Türkiye'de kameralı gözetleme (MOBESE) faaliyetini düzenleyen herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bununla beraber, kameralarla kamuya açık alanlarda bireylerin izlendiği, kaydedildiği ve bu kayıtların saklandığı bilinmektedir.
OTOYOL PLAKA TANIMA SİSTEMİ
KGYS (MOBESE) projelerinde kullanılmaktadır. Emniyet teşkilatının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen sistem çalıntı ve aranan araçların yakalanmasına olanak sağlamaktadır.
Ayrıca, MOBESE ve güvenlik kameralarının görünür ve aleni olması gerekmektedir. Gizli şekilde yerleştirilen güvenlik kameralarının, hem özel hayatın gizliliğini ihlal edeceğini ve hem de yapılan kayıtların hukuka aykırı delil olması sebebiyle yargılamalarda kullanılamayacağını belirtmeliyiz.
2918 sayılı Kanun'un 116. maddesi, trafik kural ve yasaklarına aykırı davranışları belirlenen ancak sürücüsü tespit edilemeyen araçlara, trafik zabıtasınca tescil plakasına göre ceza veya suç tutanağı düzenleme olanağı tanıyan bir kuraldır.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Adınıza kayıtlı bir trafik cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi bu işleminizi online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. “Plakadan ceza sorgulama'' yaparak veya T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız üzerinden ceza durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Trafikte ters yöne girmek ciddi trafik kazalarına neden olabilmektedir. Bu nedenle ters yöne girmenin bazı caydırıcı cezaları bulunmaktadır. 2023 yılı için ters yön trafik cezası ücretleri 2022 yılına göre daha arttırılmıştır. Ters yön trafik cezası 2023 yılı için 4063 TL olarak belirlenmiştir.
SMS ile Trafik Cezası Sorgulama
Online uygulamaların yanı sıra dilersen mesaj yoluyla sorgulama yapabiliyorsun. Araç plakan, tescil tarihi ve TC kimlik numaranı yazdığın mesajı 1189'a gönderdiğinde plakana kayıtlı olan cezalar SMS olarak tarafına iletiliyor.
Trafik cezanızı ödeyebilmek için cezanın öncelikle size tebliğ edilmiş olması gerekir. Eğer trafik cezası henüz tarafınıza beyan edilmediyse maalesef ödeme işlemini gerçekleştiremezsiniz. Beyanlı trafik cezası ödeme için önce e-devlet ya da Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden cezalarınızı sorgulamalısınız.
Karayollarının 47. maddesine göre kırmızı ışıkta geçen sürücülere 47/1-b cezası uygulanır ve 20 ehliyet puanı kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri