VPN bağlantısı, çevrimiçi veri trafiğinizi gizler ve dışarıdan erişilmelerine engel olur. Şifrelenmeyen veriler, ağa erişimi olan ve görmek isteyen herkes tarafından görüntülenebilir. VPN sayesinde bilgisayar korsanları ve siber suçlular bu verilerin şifresini çözüp verileri kullanamaz.
VPN'i mobil veri ile kullanabilir miyim? Evet, VPN'i ister Wifi ister mobil veriyle kullanabilirsiniz.
VPN genel olarak internet hızını düşürse de belirli durumlarda size normal bağlantınızdan daha hızlı bir deneyim sunabilir. Buna en büyük örnek, yabancı ülkelere ait devlet sitelerini VPN ile ziyaret etmek gösterilebilir.
Yani VPN kullanarak çevrimiçi gezindiğinizde VPN sunucusu, verilerinizin kaynağı olur. Bu da, internet servis sağlayıcınızın veya diğer üçüncü tarafların hangi web sitelerini ziyaret ettiğinizi veya hangi bilgileri girdiğinizi görmesini engeller.
VPN'ler, fiziksel olarak bir ağda bulunmayan cihazların o ağa güvenli bir şekilde erişmesini sağlar. Android, yerleşik (PPTP, L2TP/IPSec ve IPSec) bir VPN istemcisi içerir. Android 4.0 ve sonraki sürümleri çalıştıran cihazlar da VPN uygulamalarını destekler.
İlgili 29 soru bulundu
VPN kullanmak faturaya yansır mı? Kimi VPN sağlayıcılar daha güvensiz şifreleme algoritmaları ya da standartları kullanırken kimi VPN sağlayıcıları endüstride önde gelen şifreleme sistemlerini kullanır. Böylece daha güvenli koruma sağlar. Bu noktadaki fark VPN servisinin abonelik ücretlerine doğrudan yansır.
İnternet bağlantınızı hızlandırın
İpucu: VPN bağlantınızı sürekli açık tutarak bu tür tatsızlıkların önüne geçebilirsiniz. VPN, internet bağlantınızı şifreler; böylece internet hizmet sağlayıcınız bağlantınızı incelemek istese de hiçbir şey göremez. En iyi hızlar için fiziksel konumunuza en yakın sunucuyu seçin.
VPN yasal mı? Türkiye'de VPN kullanmak, kanunda bu noktaya parmak basan herhangi bir hüküm olmaması nedeniyle teknik olarak yasal. VPN'e yönelik kanun aracılığıyla belirtilen bir suç olmadığından VPN kullanmanın karşısında yasal bir engel bulunmuyor.
Kısaca, bir VPN kullanmak: Özel bilgilerinizi korur. Paylaştığınız bilgiler sizin tercih ettiğiniz ülkedeki VPN sunucularında muhafaza edilir ve bu nedenle, sizinle bağlantılı değildir. Yasal VPN hizmetleri aramalarınızı kaydetmez ve hiç kimse hangi siteleri ziyaret ettiğinizi bilemez.
VPN, IP adresinizi, konumunuzu ve arama geçmişinizi basitçe maskeleyerek internette anonim olma fırsatı verir. VPN kullanarak web sitelerinin, internet tarayıcılarının, internet servis sağlayıcılarının (İSS'ler) ve diğerlerinin sizi izlemesini engelleyebilirsiniz.
VPN kullandığınızda, trafiğinizi izleyen herhangi bir kişi gerçek konumunuz yerine VPN sunucunuzun IP adresini ve konumunu görür.
VPN'ler masaüstü bilgisayarlarda, laptoplarda, tablet ve telefonlarda, genellikle kurumsal çalışma ortamlarında çalışanların ofis dışındayken ve uzaktan çalışırken özel işletim sistemlerine güvenli bir şekilde erişebilmesi için kullanılır.
Aktif bir internet bağlantısı olmadan bir VPN çalışmaz çünkü internet üzerinden sunucularına güvenli bir tünel oluşturamaz. Wi-Fi dışında, hücresel mobil veri ve ethernet gibi alternatif yollarla internet bağlantısı kurabilirsiniz.
Deutsche Welle (DW) gibi Türkiye'den erişimin engellendiği haber portallarına ulaşılmayı sağlayan VPN yazılımlarına da sansür uygulanmaya başlandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 16 VPN servis sağlayıcısına erişimi bir mahkeme kararı olmaksızın yasakladı.
VPN bağlantısı, sizinle internet arasında güvenli bir bağlantı oluşturur. VPN sayesinde bütün veri trafiğiniz şifreli bir sanal tünele yönlendirilir. Bu tünel, interneti kullandığınızda IP adresinizi gizler ve konumunu herkes için görünmez kılar.
Evet hepsi görünür, girerken dikkat edin yanlışlıkla falan.
TCK Madde 226/2: Bu maddeye göre suç işleyen kişiler, altı aydan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu durum, müstehcen içeriklerin basın ve yayın yoluyla yayınlanması veya yayınlanmasına aracılık edilmesi durumunda geçerlidir.
Rapora göre VPN servislerinin internet sitelerini erişime en çok engelleyen 10 ülkeden 7'si Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerini kapsayan MENA bölgesinde bulunuyor: Yemen, Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Katar, Özbekistan ve Rusya.
Diğer bir deyişle,VPN (Virtual Private Network – Sanal Özel Ağ) ve DNS (Domain Name System) gibi alternatif erişim yollarını kullanan kullanıcılara herhangi bir yasal yaptırım getirmiyor.
Veri hırsızlığına karşı en güvenilir yöntemler arasında yer alır. Siber saldırılara karşı şirket cihazlarını korur. Kurumsal firma ağına bağlı olan tüm cihazların ve verilerin korunmasına olanak sağlar. VPN sadece bilgisayarları değil telefon ve tablet gibi ağa bağlı cihazları da korumak için tercih edilebilir.
VPN'ler, genel ağlar üzerinden verileri güvenli ve anonim olarak iletmek için kullanılır. VPN'ler, IP adreslerini maskeleyerek ve verileri şifreleyerek çalışır. Böylece veriler, alma yetkisi olmayan hiç kimse tarafından okunamaz.
Herhangi bir VPN'in internet bağlantınızı yavaşlatması mümkündür, ancak aradaki fark genellikle fark edilmez. Aslında, internet servis sağlayıcınız belirli trafik türlerini kısıtlıyorsa VPN'in bağlantı hızınızın kilidini açması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri