Caffè mocha, diğer adıyla mocaccino, caffè latte'nin çikolata aromalı çeşididir. Mocha'nın birçok çeşidi vardır. Mocha'da çikolata şurubu, tatlı kakao tozu, dövülmüş kakao kullanılabilir. Mocha koyu acı kakaolu veya sütlü çikolata içerebilir.
Amerikan menşeli bir kahve olan mocha ise adını Yemen'in güneybatısında yer alan ve bir zamanlar kahve ihracatıyla ünlenen liman kenti Mocha'dan alır. Espresso, buharla ısıtılmış süt ve çikolatayla hazırlanan mocha; moccachino, mocaccino, caffè mocha ve mocha latte gibi isimlerle de anılır.
Mocha süt ve çikolata ile yapılan, içimi oldukça yumuşak bir kahvedir. Aslında bir tür Latte dir, neticede ikisinin de içinde Espresso ve süt vardır. Latte'den tek farkı aslında enfes çikolatasıdır. Aslında çikolatanın yerine, çikolata şurubu, tatlı kakao tozu veya sütlü çikolata da içerebilir.
Mocha bütün dünya da popüler olan bir içecektir. Aslında 'caffe latte' olarak bilinen lattenin bir çeşididir .
İlgili 44 soru bulundu
Espresso bazlı bir kahve olan macchiato, sütle hazırlanan diğer kahvelere göre daha az süt içerir. Bu sayede kahvenin tadı ve aroması baskılanmaz. Siz de kahvenin tadını ve aromasını yoğun hissetmeyi seviyor, ancak espresso kadar sert kahveleri tercih etmiyorsanız klasik macchiatoyu deneyebilirsiniz.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Mocha. Adını Yemen'de bulunan Mucha Limanı'ndan alan Mocha, 1/3 oranında Espresso ile 2/3 oranında süt ile hazırlanır. Latte ve Cappuccino'dan farkı ise Mocha'da çikolata şurubu veya tozu bulunuyor. Bardağın içerisine çikolata şurubu veya tozu koyuyorsunuz.
Latte, İtalyanca'da Süt anlamına gelmektedir. Asıl adı Caffe Latte Machiatodur. Espresso, buharla ısıtılmış kıvamlı süt dolu bir kupaya eklenir. Genellikle ince ve uzun bardakta servis edilir. İsteğe göre üzerine süt köpüğü ve tatlı krema eklenir.
İlk başta 1 bardak sütünüzü cezvede ısıtın. Daha sonra 1 tatlı kaşığı nescafeyi bir bardağa koyup üzerine üstünü geçecek kadar sıcak su dökün. Arzuya sore şekerde ilave edebilirsiniz bu aşamada. Kaynayan sütü köpürtün ve bardağa dökün 1 dakika sonra çözünen nescafeyi bardağın üzerine dökün.
Bu içeceği keyifle yudumlamak için 2-4 ölçek mocha ve 2-4 ölçek white mocha şurubunun üzerine süt, bir shot espresso koydurun. Süt köpüğünün üzerine mocha ve white mocha şurubu eklettirerek son dokunuşu yapın.
Yaşamlarından ve keyiflerinden tasarruf etmek zorunda olan İtalya halkı işte böyle bir zamanda Mocha Pot'la tanıştı. Alfonso Bialetti'nin icadı sayesinde Espresso içmek için kafelere gitmek yerine evde hazırlayacakları kahvelerle bütçelerini toparlayacaklardı.
macchiato, bir solo ya da dopio espresso'nun üzerine yanlızca çok az bir miktar süt damlatılmasıyla hazırlanan geleneksel bir italyan içeceğidir. sonuç, macchiato daha güçlü tadı olan bir kahve içeceğidir. macchiato türkçede “makiato” olarak söylenir. anlamı "lekeli" veya "benekli" demektir.
Cappuccino biraz daha az süt içerir, ancak yine de her porsiyonda iyi miktarda kalori, protein ve yağ sağlar. Öte yandan, macchiatos sadece bir damla süt içerir ve kalori, yağ ve protein bakımından önemli ölçüde daha düşüktür.
Cappuccino, Caffe Latte'den hacmi ve sunuşu ile ayrılır. Latte, büyük bardaklar ile 250-300 ml ile servis edilirken, Cappuccino kulplu fincanlarda 150-200 ml arasında servis edilir. Cappuccino'nun süt tabakası daha kıvamlı daha köpüklü iken lattede daha ince bir köpük vardır.
Cappuccino'yu Latte'den ayıran en önemli özellik köpürtülmüş süt miktarının fazla olmasıdır. Standart cappuccino fincanında espresso üzerine minimum 2-3cm kalınlığında köpürtülmüş süt eklenmesi önerilir. Latte'de ise sıcak süt miktarı espressonun 5-6 katına çıkarken yüzeyde ince bir tabaka süt köpüğü yer alır.
Americano, kahvenin içime hazır en saf hallerinden biri olan espressonun su ilave edilerek seyreltilmesiyle hazırlanan ve oldukça yaygın olarak tüketilen bir kahve türüdür. Espresso baz alınarak hazırlanan ve ilave içeriğe göre adlandırılan bu kahve çeşidi tadı ve dokusu ile klasik kahve tadına en yakın olanıdır.
Granül, zerrecik anlamına gelir. Granül kahve yapımı, kahve aromasının ve tadının suya aktarıldıktan sonra kristal zerreciklerle dönüştürülmesi işlemidir. Öncelikle taze kahve çekirdekleri kavrularak aroması ve tadı canlandırılır. Çekirdekler su ile demlenerek konsantre kahve elde edilir.
Yumuşak içim kahve tercih etmek isteyenlerin Peru kahvesini denemesi önerilir. Karamel ve tarçın notalarına sahip olan Peru kahvesi özellikle lezzeti ve aroması ile beğenilmektedir. Kolombiya kahveleri ise tatlı ve dengeli asideye sahip kahve tatları ile ön plana çıkmaktadır.
Dünyanın en sert kahvesi olarak bilinen bir kahve var: Viscous Cafe'nin Ass Kicker kahvesi. Avustralya'nın Adelaide kentinde bulunan kafede üretilen bu kahvenin bir bardağının 80 bardak kahveye eşit olduğu söylenir. 4 shot espresso ve 48 saat demlenen cold brew kahve ile yapılır.
Misto nedir? Basitçe anlatmak gerekirse misto, eşit miktarda demlenmiş filtre kahve ile ısıtılmış sütün karışımından oluşur. Özellikle tüm dünyaya yayılan zincir kahve dükkanlarında bilinen bu kahve, caffe misto ya da cafe au lait olarak da isimlendirilir.
Hangi Türk kahvesi? İlla da Türk kahvesi içmek isterseniz, tavsiyemiz, kaliteli 100% Arabica çekirdekleri pudra halinde çektirerek kendi kahvenizi demlemeniz. Maalesef piyasada satılan Türk kahvelerinin önemli bir kısmı kalmış, bayat, kalitesiz çekirdekleri de içeren harmanlardan oluşmakta.
Yani kafeinin alkolün getirdiği yorgunluk hissini ortadan kaldırdığı söylenebilir. Yemek sonrasında insanların kahve içmesinin ardında da bu neden yatıyor olabilir. Fakat alkol etkisiyle oluşmuş sarhoşluk halini ve algı azalmasını ortadan kaldırmaz.
Cascara: Kahve meyvesine verilen isimdir. Kahve çekirdeği ayrıştırıldıktan sonra kalan kabuk kısmı, cascara çayı veya kahve kirazı çayı ismiyle kurutularak tüketilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri