Yağ suya karışmaz bilirsiniz, ama zeytinyağı alkolle çok güzel karışır. Hem kimyası, hem aroması bakımından zeytinyağlı alkol karışımları geç keşfedilmiş birer hazinedirler.
Pamukyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, soya yağı, fındık yağı gibi farklı bitkisel yağlar ilave edilerek “zeytinyağı” adı altında piyasaya sürülüyor.
Aç karna 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve limon karışımı tüketildiğinde, bu özel karışım sindirim sisteminizi rahatlatır. Sindirim sistemindeki rahatlamayla birlikte toksinlerden kurtulmayı sağlar. Antioksidan özelliği olan karışımı içerek, ödemden ve iltihaplardan kurtulabilirsiniz.
Bazı sıvıların molekülleri, başka sıvıların molekülleriyle karışmaz. Su ve zeytinyağı da molekülleri karışmayan böyle iki sıvıdır.
Ağzı açıldıktan sonra en fazla 2 ay içinde tüketilmesi gerekmektedir. Zeytinyağını en iyi saklayan üç malzeme renkli cam, teneke ve toprak kaplardır. Tavsiye edilen bu kapların içerisinde bulunan yağları ise serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamanız gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler. Örneğin, zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadını dengeler ve lezzetini arttırır.
Cam şişeye boşalttığınız doğal zeytinyağının içine kırmızı acı biberleri yarım yarım kesip koyarak ve 2 yemek kaşığı pul biber ekleyerek bu aromatik yağı elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz yağı 2-3 gün bekletip kullanırsanız bütün elementlerin tatlarının daha çok özdeşleştiğini göreceksiniz.
Zeytinyağı ile sıvı yağı karıştırılır mı? Beslenme Uzmanı Beste Günday, bitkisel yağların karıştırılması konusunda da şunları söylüyor: "Her yağı karıştırarak tüketmeliyiz. Sadece zeytinyağı değil, hem zeytinyağı, hem ayçiçek yağı hem de balık yağı karışımı vücutta olumlu etkilere yol açar."
Bu nedenle bir bardağın yarısına kadar ılık su doldurun ve üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatın. Bu sırada zeytinyağından baloncuklar çıkıyor ve suyun yüzeyinde kalıyorsa zeytinyağı gerçektir. Sahte zeytinyağı ise suya döküldüğünde baloncuk çıkarmayacak ve kısa zamanda su ile karışacaktır.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Eklem ağrılarına iyi geldiği iddia edilen 'mucizevi' Aspirin karışımı - Teyit. iddiaya göre, 10 adet ezilmiş Aspirin, zeytinyağı, kolonya ve limonla oluşturulan “mucize” karışım, ağrıyan yere sürüldüğünde eklem ve diz ağrılarına iyi geliyor.
C vitamini aynı zamanda vücutun enfesiyona karşı direncini kuvvetlendirir. Bal ve limon karışımı da öksürük kesicidir. Hakiki zeytinyağı ile limon ve balı birleştirmek zaman güçlü bir ilaç yapılır olursunuz. Yapılmış olduğu ilacı düzenli olarak kullandığınız zaman boğaz enfeksiyonlarının önüne geçmiş olursunuz.
HAZIRLANIŞI: Limon suyunu, klorsuz suyu ve maydanozları sapları ile beraber blenderdan geçirin. Ortaya çıkan yeşil karışımı sabahları karnınıza doyurmadan 10-15 dakika kadar önce tüketin. 15 gün boyunca düzenli olarak uyguladıktan sonra 3-4 gün mola verip bir 15 gün daha uygulayın.
Öncelikle dondurulan zeytinyağının dolaptan çıkarıldığında hızlıca erimesi sahte, blok şekilde erimesi ise hakiki olduğunu gösteriyor. Bunun dışında en kolay yöntem bardağa konulacak zeytinyağına tuz ruhu katılmasıdır. Eğer tuz ruhu katıldıktan sonra zeytinyağı rengini koruyorsa bu hakiki zeytinyağıdır.
Zeytinyağındaki vitamin ve minerallerle limonun içindeki C vitamininin birleşimi daha sağlıklı bir vücut ve cilt için değerli ve önemli diyebiliriz. Zeytinyağı ve limon karışımı karaciğeri rahatlatırken, gözaltı torbalarından ise kurtaracak. Karaciğer ve derideki toksinleri atmaya yardımcı olacak.
Bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Yarım çay kaşığı kuru kekik iki avuç dolusu taze ıspanak kadar antioksidan içerir. Kekik baharatını zeytinyağı ile karıştırdığınızda antioksidan miktarı 4kat artar.
Zeytinyağı tortusu, zeytinin ana parçalarından oluştuğu için zararlı bir etkiye sahip değildir. Zeytinin berraklığını bozan bu tortu görünümü süzerek ortadan kaldırmak mümkündür. Zeytinyağı tortusunu süzerek zeytinyağının lezzetini artırabilir ve berrak bir görünüm elde edebilirsiniz.
Altından yeşile doğru rengi olur. Bununla birlikte güçlü antioksidan özelliğine sahip polifenol denen madde yüksek orandadır.
Zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise soğuk sıkımdır. Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır.
İçinde zeytinyağının bulunduğu kabı tencerenin içine koyup 8 dakika boyunca benmari usulünde kaynatınız. - Zeytinyağını yeterince ısıttıktan sonra litresine göre bir veya iki dilim ekmek atınız. Ekmek zeytinyağının içerisindeki asidi alma özelliği nedeniyle zeytinyağının asidinde azalma olacaktır.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Tüm kızartma çeşitlerinde olduğu gibi, patates kızartmasında da zeytinyağı gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Çünkü zeytinyağı yanma derecesi yüksek, doğal ve bitkisel bir yağdır. Dolayısıyla zeytinyağıyla yapılan kızartma hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olacaktır.
Zeytinyağı elde edilirken ortaya çıkan zeytinyağı tortusu, tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat bu tüketim süresi fazla uzun olmaması gerekmektedir. Zeytinyağı parçacıkları yağda bekledikçe, yan etki ve bozulmalara yol açacağından tortusu olan yağ alındıktan sonra kısa bir süre içinde tüketilmesi gerekmektedir.
Peki zeytinyağının kullanım ömrünü nasıl anlayabiliriz? Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz.
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır. Sızma zeytinyağı, daha az işlendiği için ortalama 12-18 ay muhafaza edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri