Modem evinizle internet arasındaki köprüyü kurar, router ise evinizin içerisinde yerel bir ağ oluşturma görevi üstlenir. Modem ile router arasındaki fark ilk olarak budur. Bir diğer fark ise, modem tek bir IP alırken router farklı cihazlara farklı IP adresleri atar.
Evlerde ya da işyerlerinde kullanılan modemler de aslında birer router olarak görev yapar. Ancak modem ve router aynı şey değildir. Sadece günümüzdeki modemler donanımsal olarak router ile geliştirilmiştir.
Güvenlik: Modemi router olarak kullanmak, ağınızı daha iyi korumanıza yardımcı olabilir. Birçok router; güvenlik duvarı, ağ izleme ve erişim denetimi gibi güvenlik özelliklerine sahiptir. Ağ ayarları özelleştirme: Modemi router olarak kullanarak kablosuz ağınızın ayarlarını özelleştirebilirsiniz.
Router olmazsa internet dediğimiz sanal dünya da olmaz. Router mesajların ağlar içerisinde dolaşarak doğru adrese ulaşmasını sağlayan önemli bir cihazdır. Modern modemler genellikle yerleşik bir router ile donatılmıştır. Router ve modem, farklı işlevlere sahip iki farklı aygıttır.
Router ve modem farkları:
Önceki yazımızda bahsettiğimiz gibi routerlar tek başına internete ulaşmak için yeterli değildir ama onlar sayesinde, kullandığınız akıllı aletleri internete eriştirebilir veya oluşturduğunuz yerel ağlar arasındaki haberleşmeyi sağlayabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Modem ile router arasındaki fark ilk olarak budur. Bir diğer fark ise, modem tek bir IP alırken router farklı cihazlara farklı IP adresleri atar. Bu iki kavram arasındaki en önemli fark ise şudur; router olmadan internete bağlanmak mümkündür ama modem olmadan sadece router ile internete bağlanmak mümkün değildir.
Yeni nesil router'lar, daha hızlı veri transfer hızlarına, daha fazla bağlantı noktasına ve daha iyi güvenlik özelliklerine sahip olabilir. Router'ın konumu da önemlidir. Çünkü router'ın bulunduğu yer sinyalin daha iyi dağılmasını sağlar. Bu da daha hızlı bir internet deneyimi sunabilir.
Hayır, Wi-Fi hızı etkilenmez. Routeri modemin direkt yanına koyarsanız sinyal gürültüsünden belki hız düşebilir ama başka odada kullanacaksanız etkilemez.
Altyapı, ADSL, ethernet kabloları, modemler, router gibi pek çok etken internet hızının değişkenlik göstermesine sebep olabilir. Bunlara ek olarak modemin bulunduğu yerin uzaklığı gibi çok basit çevresel faktörler de internet hızının değişmesine ya da bir anda düşmesine sebep olabilir.
Router cihazı kablosuz ya da kablolu olarak kullanılabilir. Bu sayede bilgisayar, tablet, telefon ve diğer akıllı cihazların İnternete erişimini sağlar. Router ile kablosuz bağlantı Wi-Fi ile kurulabilir.
Yani modemleri hem router hem de Access point olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca kablosuz internet kapsam alanını da attırmanız mümkündür.
Bir router temel olarak bir modemden daha gelişmiş ve esnektir. Bir modem aynı anda sadece bir cihazı internete bağlayabilir, bir yönlendirici ise aynı anda birçok cihazı bağlayabilir. Ayrıca, yönlendiriciler genellikle ağınızı dış tehditlerden korumak için güvenlik duvarları içerir.
Modem; dijital, yani sayısal veriyi, analog sinyallere dönüştürür. Router'larda böyle bir özellik yoktur. Kısacası; modem olmadan, sadece router ile internete bağlanamazsınız.
"Modem-router'larda modem ve router özelliği aynı anda kullanılamaz.
En temel Access Point ve router farkı interneti dağıtma biçimleridir. Router, bağlandığı modemin sağladığı internet bağlantısını farklı konumlarda erişilebilir hale getirirken Access Point, modemin sinyal gücünü artırarak erişimi mevcut olandan daha geniş bir alana yayar.
Kullanım Amacı
Switch sayesinde yerel ağ bağlantısı oluşturulabilir ve aynı ağdaki bilgisayarlar birleştirilebilir. Router ise ağlar arasında paket gönderimi gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda IP adresi atayan router, ağ korumasında da etkin bir rol oynar.
Router, Türkçe'de yönlendirici anlamına gelmektedir. Binlerce bilgisayar, sunucu ya da ağ cihazının birbirleri ile irtibat halinde olduğu internet altyapısında veri paketleri yollarını bu cihazlar vasıtasıyla bulurlar. OSI modelinin üçüncü katmanında çalışan Router ağ cihazları, IP paketlerini yönlendirirler.
Hazır internet paketleri ile gelen wifi modemlerinin çoğu sadece 15-20 metre mesafeden wifi sinyalini alacak şekilde tasarlanmıştır. Tabi, duvar gibi çeşitli nesnelerin içinden geçen wifinin sinyal mesafeleri 7-8 metreye kadar düşme gösterebilir.
Peki modem sinyali nasıl güçlendirilir diye merak ediyorsanız Wi-Fi menzil geliştiriciler ya da Wi-Fi mesh cihazları ile modeminizin sinyal gücünü ve arttırmanız mümkün. Kablosuz ağ güçlendirme için bu cihazları kurduktan sonra hız ve ping testi yaparak modeminizi internet kalitenizi ölçümlemiş olabilirsiniz.
Modem, internet bağlantınızın hızını etkileyen bir cihazdır. Eski bir modem, yeni teknolojileri desteklemediğinden, internet hızınızı düşürebilir. Modeminizi güncelleyerek, internet hızınızı artırabilirsiniz.
İyi bir internet deneyimine sahip olmak için belli bir hız limiti bulunmaz. Bu noktada ise genellikle 50 mbps ile 100 mbps hız aralığı oldukça iyidir.
İnternet Hızı Arttırma Yöntemleri
Modeminizi güncelleyin, Wi-Fi sinyali için en iyi konumu bulun, kablosuz bağlantı yerine kablolara bağlanın, antivirüs yazılımınızı güncelleyin ve internet sağlayıcınızla iletişime geçin. Bu yöntemlerle internet hızınızı artırarak daha hızlı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri