6- Modernist öykülerin birçoğunda zaman - mekan birliği yoktur. Belirsiz bir zamanda ve mekanda geçen hikayelerde düğüm, serim, çözüm bölümleri yer almaz.
Öykü yapısı, bir öykü yazılırken bağlı kalınan edebi yapıya verilen isimdir. Genel olarak serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
edebiyatında modern romanın ilk örneğini vermiştir. Plânı “serim, düğüm ve çözüm” bölümlerinden oluşur.
➢ Modernizmde geleneksel olanı günün anlayışına uydurma, geleneksel yapıyı ve anlatımı reddederek yeniyi ortaya çıkarma anlayışı vardır. ir biçimde sembollerle anlatılır. ➢ Dil ve anlatımda geleneksel tekniklerin dışında arayışlara gidilir. ➢ Modernizmi esas alan metinlerde alegorik anlatıma önem verilir.
- Modernizmi esas alan eserlerde geleneksel anlatım ve yapı reddedilmiştir. - Alegorik anlatıma önem verilmiş; duygu, düşünce ve davranışlarıyla insanın karmaşık bir varlık olduğu kabul edilmiştir. - Bireyin hayatının huzursuzluk üzerine kurulduğu düşünülmüş, kişinin bunalımlarına ve toplumla çatışmalarına yer ...
İlgili 15 soru bulundu
Modernist anlayışın/bakış açısının hâkim olduğu hikâyelerinde bilinç akışı, iç monolog, iç diyalog, montaj, geriye dönüş yazarın en çok tercih ettiği anlatım teknikleridir.
Öykü, metnin sonuna eklenen bir mektup bölü- müyle bitirilir. Son kısım bir karşılıklı konuşma olmasa da bir monolog örneği olarak kabul edilebilir ve öykü, teatral hava dağıtılmadan tamamlanmış olur.
Samipaşazade Sezai'nin Küçük Şeyler adlı eseri Türk edebiyatında modern anlamda kısa hikâyenin başlangıcı kabul edilmektedir. Halid Ziya Uşaklıgil'in 1888'de yazdığı Bir Muhtıranın Son Yaprakları ile Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası adlı çalışmaları Avrupaî tarzda ilk hikâyeler kabul edilmektedir.
Modern hikâyenin ortaya çıkmasında realizm akımı çok etkili olmuştur.
Giritli Ali Aziz Efendi tarafından 1796-97'de yazılan ve ilk defa 1852 tarihinde basılan Muhayyelât, Batı tesiri olmadan gerçekçi anlatıma olan yakınlığı noktasında modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır.
Özellikle olay odaklı geleneksel edebiyat eserlerinin yaygın olarak kullandığı anlatı şeması, zaman zaman “Serim – Düğüm – Çözüm”, zaman zaman da “Giriş – Gelişme – Sonuç” üçlüsü üzerinden gösterilir. Büyük ölçüde aynı anlama gelen bu anlatı yapısını daha iyi anlamak için, aşağıdaki şemaya göz atabilirsiniz.
Serim (İngilizce: Exposition); Oyun, roman, hikâye, masal, senaryo vb. anlatı türlerinde kişilerin ve çevrenin tanıtıldığı, konunun, olayın anlatılmaya başlandığı bölümdür. Mevcut Anlatı türünde; kim, nerede ve nasıl bir ortamda bulunuyor sorularına yanıt verilen bölümdür.
Serim, düğüm, çözüm planına uyulmaz. Abartılmamış gerçekler anlatılır. Belli bir sonucu yoktur. Merak uyandırıcı, entrikaya dayalı olaylar anlatılmaz; hayattan bir kesit ve o kesitin içinde bulunan insanın duygu ve hayallerine yer verilir.
Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır. Öyküde, olayın geçtiği yer sınırlı, anlatım özlü ve yoğundur.
Hikâyelerde duygulandırmak ve heyecanlandırmaktan çok, düşündürmek esastır. III. Modern hikâyenin ortaya çıkmasında realizm akımı çok etkili olmuştur.
Modern hikâye, iki asırlık tarihi içinde iki ana tarzda belirginleştirmiştir. Bunlar, Maupassant tarzı hikaye (vaka - olay hikayesi) ve Çehov tarzı hikaye (kesit hikayesi) olarak ayrılır.
Modernizm, 19. yüzyıl sanat ve edebiyat hareketidir. Bazı eleştirmenlere göre, modernizm, Romantizm'in Sanayi Devrimi ve burjuva değerlerine karşı ayaklanmasından gelişmiştir. Modernist sanatçılar, gerçekçiliği reddetmişlerdir.
Modernist hikayelerde, geleneksel değerlere karşı bir başkaldırı söz konusudur. Toplumdan kaçmak ve yalnızlık, modernist hikâye özellikleri arasında yer alır. Yaşanan olayların yanı sıra, olayların kişilere olan etkileri de ele alınır.
Türk edebiyatında modern anlamda hikâyenin ilk ortaya çıkış tarihi olarak kabul edilen 19. yüzyılın son çey- reğinden itibaren günümüze dek hikâye türünde eser vermiş yazarların bir pano- raması çıkarılmış.
Modern Türk hikayeciliğinin kurucusu: Ömer Seyfettin.
Dünya edebiyatında ilk hikaye kitabının yazarı Giovanni Boccaccio'dur. Erken Rönesans döneminin temsilcileri arasında yer alan Giovanni Boccaccio, 16 Haziran 1313 tarihinde İtalya'nın Certaldo kentinde doğdu.
Franz Kafka'nın eseri Dönüşüm, yapısı gereği, uzun öykü (Almanca: Novelle) türünde verilmiş bir eser olarak kabul edilir. Yazarın en önemli çalışmalarından biri olarak görülen bu öykü, ortalama yetmiş sayfa olup bugüne kadar birden fazla çevirmen tarafından Türkçeye aktarılmıştır.
Olay hikâyesi, Fransız yazar Guy de Maupassant'ın (1850-1893) adıyla da anılır: “Maupassant tarzı hikâye.” Olay hikâyesinin ana özelliği, klasik anlatı düzenine uygun olmasıdır. Bu tarz hikâyelerde olay akışı; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri şeklinde bir düzenlenişe sahiptir. Olay, metnin başat ögesidir.
Modernist romanda iç monolog, geriye dönüş, bilinç akışı, montaj gibi anlatım teknikleri ve imge kullanılır. Bu tekniklerin kullanılmasındaki amaç ise romanı zenginleştirmek ve daha önce yazılmış olan metinler ile kendi arasında bir bağlantı kurmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri