Modernistler sanat, mimari, felsefe ve siyasette yeni ve yenilikçi yaklaşımları benimseyerek mümkün olanın sınırlarını zorlamaya ve daha ütopik bir gelecek yaratmaya çalıştılar. Modernizm, çok çeşitli sanatsal, felsefi ve siyasi fikirleri kapsayan geniş bir hareketti.
Modernist yazarların temsilcileri arasında Franz Kafka, Albert Camus ve J.P Sartre yer alır. Bu yazarların varoluşçuluk akımından etkilendikleri de görülmüştür. Türk edebiyatındaki modernizmin temsilcisi olan yazarlar ise Sait Faik Abasıyanık, Haldun Taner, Atilla İlhan, Yusuf Atılgan ve Bilge Karasu olmuştur.
Özet: Eskiden yeniye geçişi ifade eden modernizm kavramı yaşam tarzlarının farklı- laşmasını, bireyselleşmeyi, geleneksel yapıya bağlı olmayan bir toplumsal yapıyı içeren ve sosyal, iktisadi ve siyasi açıdan birey-toplum-devlet ilişkisini şekillendiren bir süreci ifade etmektedir.
“Modernlik, akılcı, bilimsel, teknolojik ve idarî etkinliğin ürünlerinin yaygınlaştırılmasıdır.”(1). “Modern” terimi de yeni kazanılmış ve formule edilmiş bilgilerin durumunu ifade etmek için ortaya atılmıştır. Ama güncel olandan, yerleşmiş ve gelenekselleşmiş olandan ayrı olan anlamına da gelir.
Modern denilen dönemin tam olarak ne zaman başladığına ve ne tür özellikler barındırdığına dair genel bir kabul yoktur. Ancak kentleşme, sanayileşme ve ussallaşma kavramları, modern dönemin başlıca nitelikleri olarak görülmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Edebi bir akım olan modernizm rüzgarı 1884-1914 arasında esmiştir. Fransa'da başlayan modernizm tüm dünyaya yayılmıştır. Latince yeni anlamına gelen kelimeden türeyen modernizm güncel, yeni anlamındadır. Akım ortaya çıktığı dönemin etkileri ile yeni bir kültüre ihtiyaç duyulduğunu düşünmektedir.
Modernite, Batının kendi tecrübeleriyle ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal alanda yaşadığı, Batı dışı toplumlarında öykünerek gerçekleştirmeye çalıştığı değişimleri ifade eder.
Yazar, insan dışındaki dünyayı yalın ve çok sade bir şekilde yansıtmaktan kaçınır. Aynı zamanda geleneksel anlatımın dışına çıkar ve yer yer alegorik anlatımlardan da yararlanır. Sözcüklerin de çağrışım gücünden faydalanarak şiirsel bir dil kullanır. İnsan, karmaşık bir varlık olarak ele alınır.
Genel olarak modern toplum şehirleşme sürecinde yol almış, sosyal hareketliliğin ve siyasal katılım seviyesinin yüksek olduğu, mesleki uzmanlaşmanın çeşitlendiği, ekonomik gelişmişlik seviyesi ve okuryazarlık seviyesinin yüksek olduğu, kitle iletişim araçlarını aktif olarak kullanan bir yapıya sahiptir2.
En genel ifadeyle modernleşme, ekonomik, politik ve kültürel değişimi kapsayan yeni tipte bir toplumsal gerçekliğe, yani modernliğe ulaşmaya imkân veren süreçlerin adıdır. Alan Touraine'in deyişiyle modernleşme, “eylem hâlindeki modernliği” nitelemektedir.
- Modernizm, geleneksel olanı yeni olana tabi kılma tavrı, yerleşik ve alışılmış olanı yeni ortaya çıkana uydurma eğilimi olarak tanımlanabilir. - Modernizmle birlikte özellikle gerçeklerin göründükleri gibi olmadığı, yerleşik kurallara ve toplumun bayağılığına aykırılık ağırlık kazanmıştır.
Bunlar aydınlanma, aklın yozlaşması, pozitivizm, kitle endüstrisi, kapitalizm ve totalitarizm eleştirilerini içermektedir.
Edebi modernizm ya da modernist edebiyat 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başında Avrupa ve Kuzey Amerika'da ortaya çıkmış, şiir ve düzyazıda kullanılan geleneksel yöntemlerden ayrılan bir tekniğin uygulandığı yazınsal akımdır.
Modernizm, 18. yüzyılda Avrupa'da başlayan zamanla bütün insanlığı düşünce, sanat ve yaşam biçimi olarak etkileyen aydınlanmadır. En belirgin özelliği din ile geleneği reddetmesi; medeniyetin ilerlemesi için bilimi, teknolojiyi ve insanı esas almasıdır.
“Modernizmin Babası” olarak tanınan sanatçı, Paris'teki Güzel Sanatlar Akademisi tarafından resmin temel bir öğesi olan rengi, çizgiye ve gerçekçi tasvire fazlasıyla tercih ettiği, yani “özünde bir ressam değil boyamacı” olduğu gerekçesiyle defalarca reddedilmiştir.
Modernite, Avrupa'da yaklaşık olarak 17. yüzyıl civarında ortaya çıkan, zamanla tüm dünyaya yayılan toplumsal değerler sistemine ve organizasyonuna verilen isimdir. Genel anlamda gelenek ile karşıtlık ve ondan kopuşun; bireysel, toplumsal ve politik yaşam alanlarının tamamındaki dönüşümü ya da değişimidir.
Batı Avrupa'da "Rönesans ve Reform Hareketleri" ile ortaya çıkmış ve Fransız İhtilali ile devam etmiştir. Temeline bakıldığı zaman, " eski rejime " düşünce yapısına ve inanç sistemine zıt olarak geliştirilen bir tepki olduğu görülebilir.
Modernite, Batının kendi tecrübeleriyle ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal alanda yaşadığı, Batı dışı toplumlarında öykünerek gerçekleştirmeye çalıştığı değişimleri ifade eder.
Modernizm ya da Çağdaşlık, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Batı toplumunda sanayileşme, kentleşme ve teknolojik ilerlemenin getirdiği hızlı değişimlere bir yanıt olarak ortaya çıkan kültürel ve sanatsal bir harekettir.
Örneğin, ilk modernist filozof olarak kabul edilen Immanuel Kant, felsefeyi daha fazla bilgi edinmek için değil, bilginin nasıl mümkün olduğunu sorgulamak için kullanmıştır.
Oğuz Atay'ın 1972'de yayınlanan Tutunamayanlar adlı romanı bazı edebiyat çevrelerince ilk modernist roman olarak kabul edilirken bazılarınca Attila İlhan'ın 1953'te yayınlanan Sokaktaki Adam'ı ilk modernist roman kabul edilmektedir.
Modern roman, 20. yüzyılın başlarında romanın geleneksel temel yapısı olan olay örgü- sü, zaman, mekan, kahraman gibi öğelerinin değiştirilmesiyle ortaya çıkan yeni bir biçim anlayışının ürünüdür.
Giddens'ın modernlik çözümlemesi
Bir başka deyişle, modernlik toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel bağlamda vuku bulan küresel ölçekli bir fenomendir.
Bazen modern Selefilik olarak da adlandırılan İslami modernizm, İslam inancını milliyetçilik, demokrasi, medeni haklar, rasyonellik, eşitlik ve ilerleme gibi modern Batı değerleriyle uzlaştırmaya çalışan ve “ilk Müslüman ideolojik tepki” olarak tanımlanan bir harekettir.
Batı toplumlarında Sanayi Devrimi ile birlikte yaşanan köklü politik toplumsal, ekonomik ve moral değerler dünyasının değişmesi sonucu ortaya çıkan bir kavramdır. Ayrı zamanda Japonya, Sovyet ve Amerikan Modernleşmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri