Anadolu'da da on üçüncü asrın ortalarından sonra Moğol vâliler söz sâhibi oldu. 14. asrın başlarında Orta ve Güneybatı Asya'da İslâm ülkelerinde yaşayan Moğollar İslam dinini kabul etmeye başladılar. İlhanlı hükümdârı Gazan Hanın İslâmiyeti kabûl etmesiyle, kumandan, vezir ve askerlerinden pek çoğu müslüman oldu.
Bu farklı özelliklerden biri İslam dinini ilk kabul eden Cengizli devleti olmasıdır.
13. yüzyıl Orta Asyasında hüküm süren Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu Cengiz Han, Müslüman ve Türk coğrafyasının üzerinde gezinen kara buluttu. Tarihin şahit olduğu en kanlı savaşların, yıkımların, acıların ve katliamların tek sorumlusuydu.
Cengiz Han 1206 yılında Türk ve Moğol kabilelerini bir araya getirdiği esnada Moğollar yoğun şekilde Şamanizm inanç ekseninde bulunuyorlardı. Özellikle de Türklerle kurulan temaslar boyunca Şamanizm, Budizm, Hristi- yanlık, Musevilik, Taoizm ve İslamiyet gibi dinlerin etki alanına girdiler.
Cengiz Han, Şamanizm'i benimseyip tek Tanrı inancına sahip olduğundan dolayı, tek Tanrı anlayışına sahip olanlara karşı oldukça hoşgörülü davranmış ve onlara kendi inancını kabul ettirmek için baskı yapmamıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Orijinal Soru: Cengiz Han türk mü moğol mu? Türk değil Moğoldur. Timuçin (Cengiz Han) 21 Ocak 1155 yılında Doğu Sibirya topraklarından geçen Onon nehrinin sağ kıyısında yer alan Deli-ün Boldok'ta doğdu. Babası Moğollar'ın reisi Yesügay Bahadır, annesi Houlen Ece'dir.
Cengiz İsmi Caiz Midir? Cengiz ismi, anlam olarak olumsuz bir çağrışım yapmadığı sürece ve kişinin İslam inancıyla çelişen bir kimlik atfetmediği müddetçe İslam dini açısından caiz kabul edilir.
Moğol İmparatorluğu'nun tamamen sona ermesi ise, Kubilay Han'ın Çin toprakları üzerinde kurduğu Yuan Hanedanı'nın Çinli Ming Hanedanı tarafından 1368 yılında lağvedilmesiyle gerçekleşmiştir.
İkincisi, bir başka yanlış ifade, Moğollar ve Türkler aynı kökten değildir. Moğolca bizimle akraba gruptandır. Ama bu akrabalık Fince, Macarca, Kore gibi, Mançu gibi ve Moğolcanın Türklerle olan akrabalığı kadardır.
Türkler'le Moğollar aynı kökten aynı boydan gelen iki kardeş millet olduğunu söyleyebileceğimiz gibi Cengiz Han, Moğol olmaktan daha fazla Türk'tü. Cengiz'in Türklüğü tarihî geleneklerin dışında tarafsız çağdaş Çinlilerin tanıklığı ile de sabit olduğunu söyleyebilmek mümkün.
13 Şubat 1258 tarihinde Bağdat'a giren Moğollar, şehiri bir hafta boyunca yağmaladı, halkı katledildi.
Ayrıca Cengiz Han Türkleri sever ve bir çoğunu önemli makamlara da getirirdi.
H.621'de (1226) Karakurum'da vefat eden Cengiz, yeryüzüne ayak basmış en büyük zalim ve kan dökücüler arasında yer alır.
MOĞOLLARIN TÜRK KOMUTANI: Subutay | Ahmet Anapalı - YouTube.
Talas Muharebesi
Türkler ile Müslüman Araplar tarihte ilk kez ittifak oluşturdular. 751 yılında Talas Irmağı kenarında gerçekleşen savaşta Arap ve Türk orduları Çinlileri ağır bir yenilgiye uğrattılar. Talas Muharebesi, Türk-Müslüman ilişkilerinde ve Türklerin Müslümanlaşmasında bir dönüm noktası olmuştur.
Moğol Hükümdarı olan Hülagü Han tarihin ilginç kişiliklerinden birisidir. Cengiz H'ın torunu olan Hülagü Han 1217 senesinde Karakurum'da doğmuştur. Eşi Dokuz Hatun Nasturi ve annesi Sorgotani Beki Hristiyan'dı.
Moğollar, Doğu ve Orta Asya kavimlerindendir. Asıl yurtları olan Moğolistan'ın ve Moğolistan devleti ("Dış Moğolistan") ile sınır paylaşan, fakat Çin'e bağlı olan İç Moğolistan bölgesinin yerli halkıdırlar.
Mugal Han, Moğolların ve Tatar Han ise Türklerin atasıdır. Daha sonra Moğollar sekiz soydan, Türkler ise dokuz soydan çoğalırlar.
Moğol İmparatorluğunun dağılmasından sonra, batıya gelen Türk çoğunluklu Tatarlar, Altınordu Devleti'ni kurmuşlardır. Tatarların soyu hakkındaki araştırmalar bitmemekle beraber, Tatarlar Türklerin Kıpçak boyundan gelmektedirler.
Baycu Noyan kumandasındaki Moğol ordusu ile karşılaşan Anadolu Selçuklu kuvvetleri, öncü birlikler arasında meydana gelen ilk çarpışmanın ardından dağılmış, baştan beri hatalı kararlar veren Sultan II. Gıyâseddin Keyhüsrev de aynı şekilde davranıp savaş meydanını terk edince, Moğol ordusu kolay bir zafer kazanmıştır.
Bu doğrultuda içlerinde Türkçe konuşan ve aynı zamanda Türk boyları olan topluluklar da bulunur. Tabii oldukça geniş topraklara sahip olduğu için farklı genlere sahip topluluklarda yer alır. Bu sebepten dolayı genel olarak olmasa bile, Moğol İmparatorluğu içerisinde Türklerin olduğunu söylemek mümkün.
İslam tarihindeki en önemli savaşlardan biri sayılan Aynicâlût Savaşı H. 25 Ramazan 658 / M. 3 Eylül 1260 tarihinde meydana geldi. Zor koşulların hâkim olduğu bir dönemde ortaya çıkan Memlûklu Türk hükümdar Seyfüddîn Kutuz, Moğol akınlarını durdurmayı başardı.
delillendirilerek tartışılmış ve şu sonuçlara ulaşılmıştır: “Cengiz” ismi hakim olan görüşteki gibi “deniz” anlamına gelmektedir. “Aytmatov” ismi ise “söylemez” anlamı ile izah edenlerin aksine Arapça “ıyd” ve “Muhammed” kelimelerinin kaynaşması yoluyla oluşmuş birleşik bir isimdir.
İmparatorluğun kurucusu Cengiz Han'ın asıl adı Temuçin'dir. 1155 yılında doğan Temuçin, babası Yesügey Bahadır'ı küçük yaşta kaybetti. Yavaş yavaş kabilesini toparlayan Temuçin, Kirayit hükümdarı Tuğrul Han'ın hizmetine girerek hasmı Camoka'yı yendi (1201).
Elif (ا), Arap alfabesinin birinci harfi. İbranice muadili alef harfidir. Ebced hesabındaki değeri 1'dir. Kamerî harflerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri