Cimri (Özgün adı: L'Avare), Fransız komedi yazarı Molière tarafından yazılmış 5 perdelik bir oyundur. İlk kez 1668 yılında Palais Royal'da oynamıştır. Eser, Plautus'un Altın Çömlek (Yunanca: Aulularia) adlı komedyasına dayanır.
HARPAGON VE HACI KARA
Özet: Çalışmamızda Fransız komedi yazarı Moliere'in (1622-1673) Cimri (1668) piyesindeki Harpagon karakteriyle, Azerbaycanlı edebiyat adamı Mirze Feteli Ahundof'un (1812-1878) Sergüzeşti Merdi-Hasis (1852) ya da çok bilinen adıyla Hacı Kara piyesindeki Hacı Kara karakterini incelemeyi amaçladık.
Molière. (1983). Cimri (Sabahattin Eyüboğlu, çev.), İstanbul: Remzi Kitabevi, 4. Baskı.
Tiyatroda Klasisizmin Temsilcileri:
Moliere: Cimri, Kibarlık Budalası, Hastalık Hastası, Beklenmedik Engeller, Scapin'in Dolaplar.
Cimri'yi Türkçeye ilk olarak 1869 yılında Ahmet Vefik Paşa, Azarya adıyla, daha sonra 1873'de Teodor Kasab, Pinti Hamit adıyla uyarlayarak aktarmıştır. İsmail Hamit Danişment tarafından yapılan metnin tam çevirisi 1938 yılında ilk önce Suhulet Kitabevi, sonra ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basılmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat yıllarında belki de modern çevirinin başlangıcını oluşturacak bir teknikle Moliére'in eserlerini dilimize kazandırmıştır. O, Moliére'den bazı tiyatro eserlerini adapte etmiş, bazılarını ise birebir çevirmiştir.
Moliere, eserde o zamanın Paris burjuvasının para tutkusunu öne çıkarır. Parayı bütün insani değerlerin üstüne koyan, kendisine yabancılaşan ve para karşısında özgürlüğünü yitiren insanları ve para temelinde biçimlenen toplumsal ilişkileri hicveder.
Bilhassa, klasik tiyatro alanında Molière'in komedyaları; Corneille ve Racine'in ise tragedyaları en parlak yapıtlardır.
L'Avare/Cimri,1668
Bir karakter komedyası olan bu oyunun baş kişisi Harpagon gerçek bir barbon ve gerçek bir cimridir.
Hz. Peygamber (s.a.v.), cimriliğin mânevî yönüne de dikkati çekerek kendisine, ismi anıldığı zaman salavât getirilmediği taktirde cimrilik yapıldığını beyan etmiş ve “Cimri, yanında ismim anıldığında bana salavât okumayan kimsedir”47 buyurmuştur.
“Adi, alçak, soysuz” anlamındaki Farsça cimrî kelimesinden Türkçeleştirilmiş olup genellikle “pintilik, hasislik” mânasında kullanılır. İslâm ahlâk literatüründe aynı kavramlar şuh ve buhl kelimeleriyle ifade edilir.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Aralarında "İnsandan Kaçan", "Kibarlık Budalası", "Bilgiç Kadınlar" ve "Hastalık Hastası"da dahil otuz altı oyun yazdı. Bu oyunlardan on üçünün danslı ve müzikli olma gibi önemli bir özelliği vardır. Moliere'in birçok eseri dilimize çevrildi, tiyatrolarımızda oynandı.
Molière (Jean-Baptiste Poquelin) XVII. yüzyılda oyunlarıyla hem dönemin kralı XIV. Louis'nin hem de Fransız halkının dikkatlerini üzerine çekmeyi başaran bir tiyatro oyuncusu, yönetmen ve yazardır. Nasıl ki tragedyada Corneille ve Racine en önemli isimlerse, komedyada da Molière adından söz ettirir.
Fransız edebiyatının ölümsüz isimlerinden biri olan Jean-Baptiste Poquelin ya da bilinen adıyla Molière, 15 Ocak 1622'de Paris'te tüccar bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelir. On yaşındayken annesini kaybeden yazar, büyük babası Louis Cresse tarafından büyütülür.
O dönemin komedi anlayışının yalnızca güldürmeyi amaç edinmiş olmasına rağmen Moliere, güldürürken düşündüren bir komedinin çığırını açmış oldu. İnsanlığın gülünç yanlarını doğal, yalın ve geniş bir biçimde yansıttı. Pek çok eseri dilimize çevrildi ve tiyatrolarımızda oynandı.
Cimri kişiler, kendilerini güvensiz hissetme eğiliminde olduğu için, var olan paralarını da harcama konusunda isteksizdirler. Ellerinde olan parayı tuttukları için, maddi durumları da çoğunlukla iyidir. Onlar için parayı ihtiyaçlarına harcamak, muhtaçlara yardımda bulunmak çok zor bir olaydır.
oyun 2 saat 20 dakika civarı sürüyor. yüzlerce kez sahnelenmiş bir klasik cimri. ancak gelin görün ki daha önce bu oyunun defalarca kez sahnelendiğinden habersiz bir harpagon izledim. (bu hikayedeki kişiler, olaylar ve diyaloglar tamamen hayal ürünüdür.
“Türkçenin Moliere” olarak nitelendirilen Ahmet Vefik Paşa'ya ait çeviri tiyatro. Eser, Moliere'nin Le Bourgeois Gentilhomme adlı tiyatro eserinin Pırpırı Kibar ismi ile Türkçeye çevirisidir. 1879-1882 arasında çevrildiği düşünülmektedir.
Çeviri eserler
Romanın tür olarak Türk edebiyatında görülmesi, Telamak'ı Fransızcadan çeviren Tahtaví'nın, Arapça tercümesinden Yusuf Kamil Paşa'nın yaptığı, Fenelon'un Telemak adlı eserinin çevirisi Terceme-i Telemak ile olmuştur.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'ya açılan tiyatromuzun benimsediği yazarlardan biri kuşkusuz 17. yüzyıl Fransız tiyatrosunun usta komedi yazarı Molière olmuştur. Molière'in oyunları ve bu oyunlarda yer alan tipler toplumumuzda da mevcuttur: yaratılan bu tipler tiyatromuzda komedinin temel ögelerindendir.
Moliere, 23 yaşında Paris'ten adeta kaçtı ve sonraki 13 yılını gezgin tiyatro yaparak geçirdi. Bu dönemde elde ettiği başarılar sonrası genç Fransa Kralı 14. Louis'in desteğini alarak Paris'e döndü ve seyirci kitlesini genişletti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri