Onları öldüren bir seferde çok su vermek değil, çok kısa aralıklarla sulamaktır. Sukulentlerin topraklarının sulamalar arasında tamamen kurumuş olması gerekir. Sulamalar arası en az 15 gün geçmesi gerekir ama yine de toprağın nemini kontrol ederek iyice kuruduğunu anlayarak sulama yapmak doğrudur.
Su İle Sukulent Çoğaltma
Yapraklar suya yarım cm batmalıdır. Doğru uzunlukta batmazsa çoğalma gerçekleşmez. Yaprakların bulunduğu bardağı direkt güneş almayan havadar ve oda sıcaklığında olan bir yerde yaklaşık 20-25 gün bekletin. Bardaktaki suyu, haftada bir kez aynı oda sıcaklığında olacak şekilde değiştirin.
Çoğu sukulent türü ılık sıcaklıklara, orta derece nemliliğe, drenajı iyi topraklara ve güneş ışığını iyi alan ortamlara ihtiyaç duyarken bazıları ise soğuk ortamlarda hayatta kalabilir. Oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan sukulentler kısa süreli don olaylarına karşı ayakta durabilir.
Bu yüzden ilk yapılması gereken şey, kaktüsleri toprağından çıkarmak ve kuru zeminde 5-10 gün arası bekletmektir. Kaktüsün bol suya ihtiyacı yoktur. Ancak düzgün büyümesi için düzenli aralıklarla su verilmesi gerekir. Bitki susuz kaldıkça, büzülmeye ve kahverengileşmeye başlar.
Sukulentler doğası gereği genelde çöl gibi yüksek ısılı ve az nemli yerlerde yetişirler. Bu tür familyalardan gelen bitkiler güneşi oldukça sever. Fakat bebek bir sukulenti direkt güneş ışığına çıkarmak onun yanmasına sebep olabilir. Bitikiniz henüz yeni ve küçükse onu kademeli olarak güneşe alıştırmalısınız.
İlgili 39 soru bulundu
Sukulent çiçeğinizi aldığınız saksının alt kısmında delikler bulunmuyorsa suyun tahliyesi yönünden çiçeğinizi delikli bir saksıya yerleştirmelisiniz. Sukulentinizi hangi vakitte sulama yapacağınızdan emin değilseniz, fazla sulamak yerine az sulama yapmanın çiçek yönünden daha iyi olacağını unutmamanız gerekir.
Sıcak bölgelerin bitkisi olduğu için sukulentler çok fazla suya ihtiyaç duymazlar. Bu yüzden bitkinizi sıcak aylarda 10 günde bir, soğuk aylarda ise 20 veya 30 günde bir sulamak yeterlidir. Çok fazla su verilmesi, saksı tabanında su birikmesine yol açacaktır. Bu da bitkinin çürümesine neden olur.
Saksınızı evin bol güneş alan her yerine yerleştirebilirsiniz. Sabahları doğrudan güneş alan, öğle güneşini almayan yerler bitkiniz için ideal alanlardır. Sıcak aylarda saksınızı balkonda tutabilirsiniz ancak kışın evin içinde durması daha iyi olacaktır.
Bu bitkiler hava 10 dereceden aşağı düşmeye başladığı zaman korunmalı, balkonda ise içeri alınmalı ya da dışarda kalmaları gerekirse bir poşet ile üzeri kapatılmalıdır. Havalar bu derece soğuduğunda sık ve çok sulama yapmamalısınız.
Eğer fazla sulama var ise yapraklar yumuşar, süngerimsi görüntü alır. Bu durumda sulama kesilmeli, sulama kurallarına riayet edilmelidir. Toprak tamamen kurumadan sulama yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Eğer eksik sulama varsa yapraklar buruşur, dayanıksız bir hal alır.
Bu bitkiler boyut olarak ufak görünür. Su tutma kapasitesi de çok fazladır. Öyledir ki; bazı sukulent çeşitlerine 5 ay su vermesen bile toprakta canlı kalabilir.
Sukulentlerin çoğu kış aylarında uyur, ilkbahar ve yaz ayları ise büyüme, gelişme, çiçeklenme dönemleridir. Bu nedenle kış aylarında yani uyku dönemlerinde çok az sulama yapmak gerekir, ayda bir kere gibi…
Çok fazla sularsanız bitkiler çürür.Sadece toprak kuru olduğuna eminseniz sulamalısınız. Kötü toprak: Toprak sukulentlerin bir numaralı katilidir bir numaralı katilidir. Sukulentlerin elimize gelen ilk toprağı üretim toprağıdır ve çok yoğundur. Çok çabuk kurumaz ve sonra sukulent çürür.
Bitkiniz tamamen kurumadan önce, susuz kaldığında yapraklarını büzmeye başlayacaktır. Alışık olduğumuz, yaprak formunda olan sukulentlerin de susuz kaldığında yaprakları sararıp kuruyacaktır. Bu durumda yapmanız gereken tek şey toprağın sulanmasıdır. Sulamadan birkaç gün sonra yapraklar normal haline geri dönecektir.
Sukulentler kapalı ortamlarda yetiştirilebilir türler olsalar da, bazıları kapalı ortamlara diğerlerinden daha iyi uyum sağlayabiliyor.
Sukulent için en uygun ortam güneş ışığını direkt almayan ancak aydınlık bir ortam olmalıdır. Ilıman iklim koşullarına uygun bir bitki olmasından dolayı çok soğuk ortamlarda sağlıklı bir büyüme süreci geçiremez.
Bazı rivayetler bulunsada sukulent bitkileri en geniş 20 veya 25 gün süre içinde susuz bir şekilde yaşayabilir.
Kaktüs ve Sukulentlerde Deliksiz Saksı Kullanılır mı - YouTube. Kaktüs ve Sukulentlerde Deliksiz Saksı Kullanılır mı : Kaktüs ve sukulentlerin sadece sulama sorunu için değil köklerininde hava alması gerektiğinden dolayı bol delikli saksıda bitkiler çok daha iyi gelişiyorlar.
Sukulent çiçeğin çoğaltılması için en uygun olan ay Eylül ve Haziran aylarıdır.
Sukulent Sulamanın İncelikleri
Bir başka deyişle 1 ila 2 haftada bir susayan sukulentlerin fazla sulanması ise köklerinin kısa sürede çürümesine neden olur. Bu durumda elbette bitkinin ölmesine neden olabilirsiniz. Sulama yapmadan önce mutlaka toprağı kontrol edin. Eğer nemliyse sulamayı erteleyin.
Sukulentin çoğalması için en önemli şey, sağlıklı yaprakları doğru şekilde kopartmak! Sukulentin en alttaki büyük yaprakları, diğer yapraklara göre daha olgun yapraklardır. Bu yaprakları nazikçe tutup döndürdüğünüzde kolayca gövdeden ayrılırlar. Bu şekilde dilediğiniz sayıda yaprak koparabilirsiniz.
Sukulent çiçeğinin anlamı paylaşımdır. Bu nedenle arkadaşlar ve dostlar sıklıkla birbirine paylaşımı ifade eden sukulent çiçeklerini gönderir. 15 ila 20 gün boyunca susuz kalabilen ve bu durumda bünyesinde depoladığı suyu kullanan sukulentler çiçek sulamayı unutanlar için de eşsiz bir seçeneğe dönüşüyor.
Kaktüs toprağı yeni bir saksıya eklendikten sonra kaktüs saksının ortasında yerleştirilmelidir. Kök çevresi gevşek şekilde toprakla doldurulmalıdır. Kaktüs topraklarını her sene ilkbahar mevsiminde değiştirmeniz önerilir.
Bu noktada sukulentler genellikle ilkbahar aylarının başlamasıyla birlikte çiçek açmaktadır. Bunun dışında bazı çiçek açmasına sonbahar aylarının başında ve hatta kış ayında da denk gelmek mümkündür. Ancak genel olarak sukulent çiçek açma dönemi ilkbahar aylarıdır.
Yaprağın kök kısmının yarım santim suyun içerisinde olması gerekmektedir. Yaprakların bulunduğu bardağı yarı gölgeli ve havadar olan bir ortamda konumlandırın. 20 gün beklettikten sonra yavaş yavaş yaprakların kök kısımlarının damarlandığını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri