İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imza edilmesinden bir hafta sonra İstanbul'u işgal ettiler. Bu işgalin ardından İngiltere Musul ve çevresini, Fransa Suriye'yi, İtalya ise Anadolu'nun güney sahillerine asker çıkardı.
İstanbul, 16 Mart 1920'de İtilâf Devletleri'nce resmen işgal edilmişti. İngiliz, Fransız ve İtalyan Yüksek Komiserleri, sabah erkenden Sadrazam Salih Paşa'ya bir nota vererek saat 10'dan itibaren İstanbul'un işgal edile- ceğini bildirmişlerdi1.
-Mondros Ateşkes Andlaşması'nın koşullarına aykırı olarak İngilizler Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Maraş ve Urfa'yı işgal ettiler. Fransızlar ise Adana, Mersin ve Osmaniye'yi işgal ettiler.
Mondoros Ateşkesi'nden sonra İtilaf Devletleri işgalleri işgalleri uygulamaya başlamıştır. 3 Kasım 1918'de İngilizler, Musul'u işgal etmiştir. Musul ilk işgal edilen şehirdir. Maraş, Urfa ve Antep'e İngilizler asker çıkarmıştır.
İlk Kuvâ-yi Milliye kıvılcımı (ilk silahlı direniş) Güney Cephesi'nde Dörtyol'da 19 Aralık 1918'de Fransızlara karşı başlamıştır. Bunun en önemli nedeni, Fransızların, Güney Cephesi'nde gerçekleştirdikleri işgallerine Ermenileri ortak etmeleridir.
İlgili 23 soru bulundu
Böylece Mudanya Ateşkesi ile Osmanlı Devleti de hukuken sona ermiş oldu. Mondros Ateşkesi ile Osmanlı Devleti'nin siyasal egemenliği sınırlandırılmış, Mudanya ile de Türk devletinin hakimiyeti pekişmiştir. İki mütareke farklı şartlar altında ve farklı dönemlerde imza edilerek, Türk tarihindeki yerini almıştır.
İngiltere, Mondros'tan sonra işgal ettiği Urfa, Antep ve Maraş'ı Paris Barış Konferansı'nda Fransa'ya bırakmıştır. Ermeniler ise, kurdukları alaylarla Doğu Anadolu'da yayılmaya ve Müslümanlara zulüm ve baskı yapmaya başlamışlardır. Fransızlarla birlikte Adana, Kozan, Osmaniye ve Mersin'e Ermeni askerleri de gelmiştir.
Mondros Antlaşması'ndan sonra, İtalyanlar Güney Batı Anadolu topraklarına asker çıkarmayabaşlamışlar ve 28 Mart 1919 tarihinde Antalya'yı işgal etmişlerdir. İtalyanlar Antalya'yıaynı zamanda askeri üs olarak da kullanmışlardır.
Mondros'tan sonra İngiliz orduları Maraş, Antep, Urfa, Adana ve civarını işgal etti. 1916 yılında imzalanan Sykes-Picot Anlaşması Projesi gereği ile Maraş, Antep, Urfa ve Musul Fransızlara bırakılmalıydı.
İngiliz ve Fransız Resmi Belgelerinde İstanbul'un İşgalini (16 Mart 1920) Hazırlayan Gelişmeler. 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Bırakışması ile İtilaf Devletleri'nin de-netim ve kontroluna girmiş bulunan Istanbul'un 16 Mart 1920 tarihinde resmen işgali Ulusal Bağımsızlık Savaşı'nın önemli bir dönemecini oluş-turmaktadır.
6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim'i böylece İstanbul'un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.
Fakat İtilaf Devletleri bu planları Türkiye ve çevresinde yaşanan gelişmeler nedeniyle askıya almak zorunda kaldılar. Milli Mücadele Hareketi karşısında konumlarını güçlendirmeyi amaçlayan İtilaf Devletleri 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul'u resmen işgal altına aldılar.
4 yıl 10 ay 23 gün süren düşman işgalinin ardından, Başkomutanlığını Mustafa Kemal Atatürk'ün yaptığı Şükrü Naili Paşa komutasındaki Türk ordusu tarafından 6 Ekim 1923'te geri alınan İstanbul'un kurtuluş yıldönümü her yıl coşkuyla kutlanıyor.
Ermeniler ise, kurdukları alaylarla Doğu Anadolu'da yayılmaya ve Müslümanlara zulüm ve baskı yapmaya başlamışlardır. Fransızlarla birlikte Adana, Kozan, Osmaniye ve Mersin'e Ermeni askerleri de gelmiştir.
Osmanlı başkenti İstanbul, önce 13 Kasım 1918 sonra 16 Mart 1920'de olmak üzere iki aşamada işgal edildi. İlkinde önemli stratejik noktalar kontrol altına alındı, ikincisinde ise idareye el konuldu. 5 dk. 26 sn. This is a modal window.
İzmir. Marmaris, Fethiye, Bodrum ve Antalya gibi daha sonra İşgal edecekleri bölgede mütarekeden hemen sonra faaliyete geçmiş olan İtalyanlar Antalya'yı 28 Mart I919'da "güvenlik ve halkın talebi" gerekçeleriyle İşgal ettiler[37].
a. Van, Bitlis, Diyarbakır, Harput, Sivas, Erzurum ve Trabzon vilâyetlerini içine alan, Türkiye'nin yedi Doğu vilâyeti, b. Güney ve Güneydoğu Anadolu'da Maraş, Kozan, Cebel-i Bereket (Dörtyol), Mersin ve İskenderun limanı ile birlikte Adana.
Kurtuluş Savaşında İncirliova
Yunanlılar 19 Mayıs 1919'da İzmir' e çıktılar ve üç koldan Anadolu' ya yürüyen Yunanlıların Güney kanadının hedefi Aydın'dı. Bunun için önce 22 mayısta Selçuk'u 26 mayıs'ta Germencik ve İncirliova'yı 27 mayıs' ta da Aydın'ı işgal ettiler ve Nazilli' ye kadar ilerlediler.
İşgallerle birlikte Osmanlı'yı tamamen ortadan kaldırma hesabı yapmışlardır. Fakat işgale maruz kalan bölgelerdeki halk, işgallerin haksızlığını her fırsatta dile getirmiştir. Pek çok yerde protesto mitingleri tertip edilmiştir. İtilaf Devletleri temsilcilerine protesto telgrafları çekilmiştir.
Hükûmet ve kamuoyu, 13 Kasım 1918 tarihinde karaya çıkan İtilaf kuvvetlerinin istihkâmları işgal etmesini beklerken; çoğunlukla İngiliz, Fransız ve az sayıda İtalyan, Yunan ve Amerikalılardan oluşan Müttefik kuvvetler, farklı noktalara dağılarak İstanbul'u fiilen işgal altına aldılar.
Bilindiği gibi Yunanlılar 15 Mayıs 1919'da İtilaf Devletleri adına ve onların korumasında İzmir'e asker çıkarıp işgal ettiler. İşgale karşı Bölgede silahlı bir milli direniş oluştu. Diğer taraftan bu işgal tüm ülke çapında da büyük bir tepki oluşturdu.
30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasından sonra vakit kaybetmeyen İngiltere; 3 Kasım 1918'de Musul'u ve 9 Kasım'da İskenderun'u işgal etmişti.
Mondros, Ege Denizi'ndeki Limni adasında bir kasaba ve eski belediyedir. Yunanistan'da 2011'de yapılan yerel yönetimler reformundan sonra Limni Belediye'sine bağlanmıştır. I.
Anlaşmanın 7. maddesi ile Osmanlı Devleti'nin toprakları İtilaf Devletleri'nin işgaline ve 24. madde ile de ileride kurulması tasarlanan Ermeni Devleti'ne zemin hazırlanmıştır. Böylelikle Osmanlı Devleti'nin elinde kalan son toprakların paylaşılmasının yolu açılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri