Monizm ya da bircilik, her şeyin bir tek zorunluluğun, ilkenin, madde ve enerjiden olduğunu iddia eden veya tek bir tözden kaynaklandığını savunan felsefi görüş.
Monist teoriye göre iç hukuk ile uluslararası hukuk tek bir hukuk sisteminin parçalarıdır. Her iki hukuk sisteminin de kaynağı ferttir. Her iki hukuk sistemi de fertler arasındaki ilişkileri düzenler. Her iki hukukun kaynağı da devletin iradesi dışında objektif değerlerdir.
siyasi ve kültürel yapıda da kendine yer bulabilen bir anlayıştır monizm. örnek vermek gerekirse: tek dil, tek millet gibi.
a) Monizm (Tekçilik): Var olan her şey tek bir gerçeklikten oluşur. Hegel bu akımın temsilcisidir. b) Düalizm (İkicilik): Varlık birbirine indirgenemeyen iki ayrı varlıktan oluşur. Temsilcisi Descartes'e göre varlığın temelinde iki ayrı töz olarak ruh ve beden bulunmaktadır.
Bu görüşlerden olan düalist görüş, bu hukuk sistemlerinin birbirinden ayrı iki farklı hukuk düzenleri olduğunu savunurken; monist görüş ise iki hukuk sisteminin aslında tek bir hukuk düzeninin bir parçası olduğu esasını benimsemektedir.
İlgili 23 soru bulundu
varolusun iki karsit ana prensiplerini barindiran bir ögreti... misal; aydinlik-karanlik, yeryüzü-gökyüzü, gece-gündüz, ates-su. birbirine karsit, birbirine indirgenemez durum.
Düalizmin en ünlü temsilcisi Descartes olmaktadır. Descartes 1596 yılı ile 1650 yılı arasında yer almaktadır. Descartes'e göre, özleri bakımından birbirinden ayrı olan iki töz bulunmaktadır. Bunlar, düşünce yani ruh ve madde yani beden olarak nitelenmektedir.
Buna göre Spinoza'ya göre düşünen töz yani ruh ile yayılan töz yani beden bir ve aynı tözdür. Bu noktada Spinoza monist bir yaklaşım sergiler.
Beden ve zihnin birbirinden tamamen farklı maddelerden oluştuğunu savunan bu görüşe göre; insan birbirine indirgenemeyen iki farklı tözden oluşur. Var olan her şeyin beden ve ruh olmak üzere birbirinden tamamen farklı, birbirine indirgenemez iki tözden yapılmış olduğunu savunan bu görüşe 'Düalizm' denir.
Ahlaki Monizm Nedir? Christian Wolff tarafından Yunanca ''monos'' kelimesinden türetilmiştir. Wolf, alemi tek bir doğru, tek bir töz üzerinden açıklayan görüşlere bu adı vermektedir. olduklarını savunan görüştür''(Parekh; 2002: 21).
Spinoza'nın varlık görüşüne baktığımızda Descartes'in aksine monist bir bakış açısına sahip olduğu görülmektedir. Descartes, düalizmi yani beden ve ruhun birbirinden ayrı olarak ortaya koyduğu varlığı kabul etmiştir.
Bu görüşlerden olan düalist görüş, bu hukuk sistemlerinin birbirinden ayrı iki farklı hukuk düzenleri olduğunu savunurken; monist görüş ise iki hukuk sisteminin aslında tek bir hukuk düzeninin bir parçası olduğu esasını benimsemektedir.
Düalist kozmoloji veya Düalizm, genellikle birbirine karşı çıkan iki temel kavramın var olduğuna dair ahlaki veya ruhsal inançtır. Hem geleneksel dinler hem de kutsal kitap dinleri dahil olmak üzere çeşitli dinlerden çeşitli görüşleri kapsayan şemsiye bir terimdir.
var olan iki farklı hukuk düzenini temsil ettiğini savunan düalist görüştür.
1-Fizikalizm (veya Materyalist Monizm), zihnin tamamen fiziksel bir yapı olduğunu (var olan tek maddenin fiziksel olduğunu) ve günümüzdeki bilimin gelişmeye devam etmesiyle beraber, zihnin sonunda tamamen fiziksel teori ile açıklanabileceğini savunur.
Kuşkuculuk, septisizm, skeptisizm veya şüphecilik, her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir kuşku içinde kalınacağını, "mutlak"a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan ...
Descartes'ın Düalizmi
Descartes, bu tanım icabı da esasen “cevher” adına lâyık yegâne varlığın Tanrı olduğunu vurgular. Ona göre, yaratılmış şeyler için kulla- nılan ikinci anlamdaki “cevher” ise, yaratılmış başka hiçbir şeyin yardımı olmaksızın mevcut olabilen şeylere işaret eder (1824: 95).
Görecilik, kişiden kişiye değişmeyen nesnel bir hakikat, herkes için geçerli mutlak doğrular bulunmadığını, hakikatin ya da doğruların bireylere, toplumlara ya da çağlara göreli olduğunu savunan anlayıştır. Görecilik (relativizm), belli bir şüpheciliği de içeren bir anlayış olarak dikkat çeker.
Spinoza'ya gelinceye kadar çoğu düşünüre göre varlık, ya 'kendi kendinde' ya da 'başka bir şeyde' varlık diye tasnif edilmiştir. Yani, varlık, ya kendi kendisiyle ya da başka bir şey yardımıyla vardır. Var olan her şey töz ve ilinek ya da 'zorun- lu varlık' ve 'mümkün varlık' şeklinde adlandırılmıştır.
Stoacılığın son döneminde ve Yunan felsefesinin son büyük akımı olan Yeni Platonculuk ve onun en önemli temsilcisi Plotinus da, özü itibariyle dinsel olan problemleri felsefenin merkezine yerleştirmiştir.
Descartes'ta zihin, bütünüyle gerçek, ayrı bir tözdür; beden olmaksızın ve Tanrı'nın yardımı olmaksızın varlığını sürdürebilir. Descartes'a göre madde ve düşünce, yani beden ve ruh birbirinden tamamen farklıdır, ama aynı zamanda her ikisi de birer tözdür. Bedenin özü yer kaplamaktır.
Düalist zihin felsefesinin kurucu filozofu olarak anılan Descartes, Meditasyonlar- Metafizik Üzerine Düşünceler başlıklı çalışmasının altıncı bölümünde, insanın, zihin ve beden olmak üzere, iki öğeden oluştuğunu ifade etmektedir (Descartes, 2019a, s.124).
İdealizm felsefesi, varlığı düşünceye indirgeyen bir öğretidir. Bu öğretiye göre, zihninden bağımsız olan bir madde veya nesne yoktur. Evrende var olan her şey, insan zihninin bir ürünüdür. İdealizm, maddenin değil, düşüncenin varlığın temel taşı olduğunu savunur.
Düalizm, bireysel kimliğimiz hakkındaki sezgilerimizde de ortaya çıkar. Bu şu anlama geliyor: sağduyumuz bize bir insanın vücudu ne kadar değişirse değişsin onun hâlâ aynı kişi olabileceğini söylüyor. Mesela reenkarnasyonun varlığına dair farklı düşünceleriniz olabilir ama yine de bunu hayal edebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri