Monoblok hava kaynaklı ısı pompaları, tek bir parçadan oluşan ısı pompası cihazlarıdır. Bu tip cihazlarda bina içinde ısı pompasına ait herhangi bir ünite bulunmaz , bütün parçalar dışarıda bulunan tek bir ünitede toplanmıştır. Monoblok ısı pompalarının montajında tesisat sistemi bu tür kullanıma uygun olmalıdır.
İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya çok hafif kirli, düşük viskoziteli sıvılar. Yatay veya düşey milli, salyangozlu, tek kademeli, uçtan emişli, kapalı çarklı monoblok santrifüj pompalar.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Tek Kademeli Santrifüj Pompalar (Norm Pompa)
Pompa mili, gövde üzerinde iki adet gres yağlamalı yatak içerisinde ağır işletme koşullarına uygun rulmanla yataklanmıştır. Bakım yapılması oldukça kolaydır. Çark, mil ve diğer hareketli parçaların bakımı emme ve basma boruları sökülmeden kolaylıkla yapılabilmektedir.
Gazların taşınması ya da basınçlarının arttırılmasında kullanılan pompalara sıkıştırıcı (kompresör), üfleç ya da fan denir. Yer değişiminin mekanik yolla gerçekleştirildiği pompalara pozitif yer değiştirmeli ya da volumetrik pompalar denir.
İlgili 24 soru bulundu
Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
Hidrolik pompaların arkasında çok çeşitli tasarım ilkeleri ve konfigürasyonları mevcuttur. Her pompa, tüm ihtiyaçları karşılamayabilir ki bunun için 3 farklı pompa tipi mevcuttur; dişli pompalar, paletli pompalar, pistonlu pompalar.
Alüminyum gövdeli tandem dişli pompalar, 2 tane pompanın birleşmesinden oluşmaktadır. Bu ürünler, genellikte çift pompa beslemesi ihtiyaç duyulan sistemlerde kullanılmaktadır. Yağ bölmeler arasında geçiş sağlamaktadır, farklı yağ kullanımı için uygun değildir.
Düz boru üzerine bağlanan inline sirkülasyon pompası sızdırmazlığı mekanik salmastralarla sağlanmış, işletimde bakım gerektirmeyen, kavitasyon eğilimi düşük, tek kademeli sağlam santrifüj pompalardır. İnline pompaların emiş ve basınç flanşları eşit çaplarda ve aynı eksen üzerindedir.
Kademeli bir pompa, sıvıyı birden fazla aşamada basınçlandırır. Birden fazla kademe kullandığı için çok kademeli santrifüj pompa olarak bilinir. Her kademede kılavuz kanatlar, bir difüzör ve çark bulunur. Bu bileşenler ayrıca pompa gövdesi içinde de yer alır.
Mono pompa; endüstriyel olarak sıvı ve akışkan maddelerin aktarımını, dolaşımını, dozajlamasını veya filtrelenmesini yapmak için geniş bir alanda kullanılır. Mono pompalar, endüstride son derece sık kullanılan ekipmanlar arasında kendine yer bulur.
Pompa tipinin seçiminde bilinmesi gereken çalışma şartlarının değişkenleri başlıca şunlardır: Debi (Q) ve çalışma noktasında istenilen basma yüksekliği (H) değerleridir. Pompanın büyüklüğü ve devri, pompa seçim eğrilerinden belirlenir.
Pistonlu pompa nedir? Silindirik bir odadan sıvı taşımak için piston kullanan pozitif deplasmanlı pompalara pistonlu pompa denir. Pistonlu pompaların tasarımları birden fazla çeşittedir. Çeşit fazla olsa da hepsi kapalı bir silindirde hareket eden en az bir piston kullanırlar.
Monoblok hava kaynaklı ısı pompaları, tek bir parçadan oluşan ısı pompası cihazlarıdır. Bu tip cihazlarda bina içinde ısı pompasına ait herhangi bir ünite bulunmaz , bütün parçalar dışarıda bulunan tek bir ünitede toplanmıştır. Monoblok ısı pompalarının montajında tesisat sistemi bu tür kullanıma uygun olmalıdır.
Kendinden emişli pompalar, su veya diğer sıvıları emerek yüksek bir basınca sahip borular veya hortumlar aracılığıyla taşıyan bir pompa türüdür. Kendinden emişli pompalar, su seviyesi veya sıvı seviyesi değiştiğinde bile çalışabilir, çünkü sıvıyı emmek için kendinden emiş özelliğine sahiptir.
Split Isı Pompaları
Ayrık tip olarak da bilinen split ısı pompaları, monoblok modellerin aksine iki farklı üniteden meydana gelmekte. Bir dış ünite, bir de iç üniteden oluşan split ısı pompası modellerinin üniteleri arasında bakır boru bağlantısı bulunuyor.
a) Rotatif Pompalar:Dönme hareketinden yararlanarak çalışan pompalardır. Dişli,paletli,vidalı,loblu,peristaltik(Hortum), burgulu(monopomp).. vs pompalar bu gruba girer.
Jet pompaları genelde toprak üstüne monte edilmiş, suyun bir emme borusu vasıtasıyla bulunduğu yerden tahliye edilmesini sağlayan pompalardır. Jet pompaları yeraltı sularının zengin olduğu bölgelerde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Bir pompa impelleri,pompa gövdesinin içindeki yuvasına her boyutta sıkı sıkı oturur. Çalışma sırasında, impellerin hem soğutma hem yağlama görevlerini, pompalanan sıvı yerine getirir.
Çift Kademeli Santrifüj Pompalar, normal santrifüj pompalara göre basınç olarak yüksek su pompası olmakla beraber Özellikle evsel hidrofor sistemleri pompası ve sanayi tesisleri pompası olarak kullanıma uygun su pompasıdır. Bu tip pompalarda 2 adet çark ve 1 adet difüzör vardır.
Vidalı pompa, popüler olarak adlandırabileceğimiz pompa ekipmanlarından biridir. Endüstride ve günlük hayatta yaygın bir kullanımı vardır. Vidalı pompa, bir eksen boyunca yüksek ya da düşük viskoziteye sahip sıvıları aktarmak için kullanılır.
İkiz pompanın pompa kontrolü, pompaların eşit sürelerde çalışmasını temin edecek şekilde pompaları sıralı olarak çalıştırmaktadır. İki adet tekli pompanın kullanılmasıyla karşılaştırıldığında maliyet tasarrufu da sağlamaktadırlar.
Pistonlu Hidrolik Pompa: Hidrolik pompa tipleri arasında verimin en yüksek olduğu ve en yüksek basınçları üretebilen hidrolik pompa tipidir. Pistonlu hidrolik pompalar, eğik eksenli, sabit eksenli, değişken ve sabit debili olmak üzere pek çok farklı çeşide sahiptirler.
Radyal pistonlu pompa, bir hidrolik pompa türüdür. Pistonlu pompalar dayanıklıdır ve nispeten basit cihazlardır. Pistonlar, eksenel pistonlu pompasının aksine, paralel değildir. Orta kısımdaki eksantrik mile dik olacak şekilde temas eder ve yay ile desteklenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri