Deri üzerinde yer alan gözenekler ortamdaki toz, rutubet ve kir gibi olumsuzlukları hapseder. Bu da kötü koku oluşmasına neden olabilir.
Ter Kokularına Birebir: Limon Suyu
Bu nedenle bir limonun suyunu sıkın. Yoğun limon suyu içerisine fazlaca su ekleyerek yoğunluğun önüne geçin. Hazırladığınız karışımın içerisine kötü kokan çamaşırlarınızı koyun. Yarım saat kadar beklettikten sonra yıkayarak durulayın.
Kötü kokuyu deri üzerinden gidermek için temiz bir bez bulup sonra bu bezi beyaz sirke ile hafifçe (kesinlikle yoğun bir şekilde bezin sırılsıklam olmamalı) ıslatarak deri ürününüzün içini ve dışını çok bastırmadan hafifçe siliniz. Sonra tamamen kuruyana kadar bekleyiniz.
Kıyafetlerinizi yıkarken kokuyu gidermek için bir miktar sirke veya karbonat ekleyebilirsiniz. Ayrıca, özel koku giderici spreyler veya deterjanlar da kullanabilirsiniz. Eğer bu yöntemler işe yaramazsa kuru temizleme gibi profesyonel temizlik hizmetlerine başvurabilirsiniz.
Çamaşır makinesinde yıkama yapmadan önce ter kokusunun sindiği alanlara tuz sürmek ve beklettikten sonra yıkama yapmak kokunun giderilmesi için tercih edilebilir. Sirke ve nar ekşisi gibi doğal asitler, kokunun giderilmesi için aynı yöntemle kullanılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
KABARTMA TOZU Kabartma tozu ve limon suyu karıştırılarak yapılan bu kür, hem bakteri hem de koku oluşumunun önüne geçer. Banyo yapmadan önce, limon suyu ve kabartma tozu karıştırılarak hamurlaştırın. Bu hamurlaşmış karışımı koltuk altlarına uygulayın. Yaklaşık 10 dakika bekleyin.
Polyester kumaş kokusu, kuru temizleme ve buharlı işlem yapılarak ve gerekirse bu işlemler tekrarlanarak kumaştan giderilir. Ayrıca, bu kokular, polyester kumaş dokularından giderilmediğinde lifler üzerinde daha da birikir ve zamanla leke, sararma gibi istenmeyen görüntülere neden olurlar.
Islak ve terli olarak uzun süre beklemiş çamaşırlar
Elbiseler, ıslak ve nemli ortamlarda kolayca bakteri ve mantarlar için elverişli üreme ortamı sağlayabiliyor. Bunu önlemek için terli ve ıslak elbiselerin bekletilmeden yıkanması, hemen yıkama yapılmayacaksa nemli kıyafetlerin hava alarak kuruması sağlanmalıdır.
YENİ YIKANAN GİYSİLER NEDEN NEM KOKAR? Kullanılan yumuşatıcının kokusu ne kadar güzel olursa olsun, rutubet kokusuna giysilerde sıkışan nem neden olur. Kuruduktan sonra bir miktar nem kalırsa, giysiler en sonunda tamamen kurusa bile nemli kokmaya devam eder.
Genellikle cilt pulları, vücut yağları ve çamaşır deterjanının birleşiminden küflü yağ maddesi oluşur ve çamaşırlarda kötü kokunun oluşmasına sebep olur. Ayrıca sadece sıvı çamaşır deterjanı kullanmak ve düşük sıcaklıkta makineyi çalıştırmak da bu küfün oluşmasına neden olan sebeplerdendir.
Hakiki deri ceketleri çamaşır makinesine atılmamalıdır. Çamaşır makinesine atıldığı takdirde dokusu incelir ve onarılmaz çatlaklar oluşmasına sebep olur. Ceketlerin kullanım talimatı dışında yıkanması, derinin kurumasına ve çatlakların oluşmasına neden olmaktadır.
Deri Kokusu
Hakiki deriler daima, deri- post ve hammadde kokusunu taşır. Orijinal derilerde olan koku, suni derilerde yoktur. Suni derilerin kokusu ise daha çok kumaş, tekstil, kimyasal kokusudur.
Temizliği için de çamaşır makinesinde yıkama gibi zarar veren uygulamalar tercih edilmemelidir. Bunun yerine silmek veya kuru temizleme yapmak tercih edilir. Deri ceketlerin sabunlu suyla temizlenmesi mümkündür. Zararlı kimyasallar içermeyen sabunlar ile su yapılabilir.
Terde kötü koku oluşması, koltuk altı kokması gibi problemler bakterilerden kaynaklanır. Bu bakteriler bilinen zararlı bakteriler değildir. Bakteriler ter sıvısından beslenerek bazı atıklar ortaya çıkarır. Bu atıklar kötü ter kokusuna asıl sebep olan unsurlardır.
Ter kokusu doğal çözüm önerisi olarak terleyen bölgenize karbonat ya da sirke sürmek bölgedeki bakterileri yok ettiği için ter kokusunu önlemeye yardımcı olabilir. Fakat sık terleme problemi yaşayan kişiler günlük kullandıkları ter kokusu önleyici roll on ile ter kokusuna çözüm bulabilirler.
Başarılı bir temizleyici olan karbonatı koltuk altına ve diğer terleyen bölgelerinize sürdüğünüzde kötü kokuya neden olan bakteriler etkisini yitirir. Benzer şekilde doğal bir şifa maddesi olan elma sirkesini de ter kokusunu gidermek amacıyla kullanabilirsiniz.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Kıyafeti koyabileceğiniz bir kabın için 4 litre su ve 1 bardak sirke ekleyin. Daha fazla suya ihtiyacınız varsa, her 4 litre için 1 bardak sirke kullanın. Küf kokulu giysinizi, su ve sirke karışımının içine koyun ve 4-5 saat bekletin. Giysiyi karışımın içinden çıkarın ve her zamanki gibi normal yıkama yapın.
Makinede ıslak unutulan çamaşırlar, uzun süre makinede kalırsa koku, küf gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. 8-10 saat gibi bir süre sonra çamaşırlarda koku oluşmaya başlar. Çamaşırların daha uzun süre bekletilmesi durumunda küflenme başlayacaktır.
Yıkanmış çamaşırların oluşturduğu ortam, bakteriler için değil, mantar türleri için uygundur. Islak çamaşırların kötü kokusu küf mantarından kaynaklanır. Mantar küfünün kokusuna neden olan mantarın beslenmesi, gelişmesi ve çoğalması sırasında ortaya çıkan uçucu organik bileşiklerdir.
Bazı kumaşlar, yıkandıktan sonra bile ter kokmaya devam eder. Uzmanlar, vücut kokunuzun polyester gibi belirli tekstil ürünlerine nüfuz ettiğini, çünkü bunların hidrofobik, yani yağ bazlı olduklarını ve bu tür maddeleri çektiğini ortaya çıkardı.
Hava soğuk olduğunda banyo gibi bir odada çamaşır kurutmak aklınıza gelebilir. Ancak bunun bir hata olduğunu bilin. Bir süre sonra havasızlık kaçınılmaz olarak küf kokusuna neden olacaktır.
6. Polyester
Üstelik son derece hızlı kurur. Nasıl yıkanır? : Sentetikler programında yıkayabilirsiniz.
Çamaşır makinenizin deterjan bölmesine hassas kumaşlar için üretilen özel deterjanlardan yeterli miktarda ekleyin. Yumuşatıcı gibi ek kimyasalları kullanmaktan kaçının, bu tür maddeler şişme montunuzun yapısını bozabilir.
Polyester kumaş, su sıcaklığı her zaman ılık olmalıdır. Yıkarken özellikle toz deterjan kullanabilirsin. Hassas bir kumaş olduğu için, çok fazla bastıra bastıra çitileme. Ilık kovanın içine bir miktar toz deterjan at, elbiseni içine koy ve 10-15 dakika beklet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri