Özel olarak hazırlanan Mor baklava malzemeleri; baklavalık özel sert buğday unu, özel buğday nişastası, sade yağ (Tereyağı), yumurta, içme suyu, tuz, kristal toz şeker, limon suyu ve Antep fıstığı, Kırmızı-mor meyve ve sebze özleri (Nar, böğürtlen, siyah havuç, vişne, ahududu, incir, kırmızı lahana), mısır ...
Mor sebze ve meyvelerin özlerinden elde edilen ve mormiks adı verilen karışım ile üretilen mor baklava, klasik baklavaya göre daha hafif ve daha lezzetli olmasıyla ön plana çıkıyor.
Ahududu ve böğürtlenden elde edilen tatlı aroma, bu baklavaya tat vermektedir. Baklavanın ıslanması için yine böğürtlen ve ahududu şerbeti kullanılır. Şerbet de şeker içermez.
MOR NAZAR LOLLY VE MOR AKİDE MEVLÜT ŞEKERİ BÖĞÜTLEN AROMALI 250 GR. Bir çok özel günde kullanabileceğiniz renklerde hzırlanmış Lolly şeker ve Akide şekerdir. Mevlüt Şekeri, Bebek şekeri, Baby Shower şekerleri veya nikah yada Nişan şekeri yapabileceğiniz özel renkte bir üründür.
Soğuk baklavanın temelinde baklava yufkası, süt ve çikolata yatmaktadır. Tabi içerisinde antep fıstığı ya da cevizi olmazsa olmazlarındandır. Normal baklavaya göre daha fazla rağbet görmesinin sebebi ise baklavaya nazaran daha az şekerli olması ve daha hafif olmasıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Patrick Faas, baklavanın kökenin bu tatlı olduğunu iddia etmektedir: "Yunanlar ve Türkler hâlen daha baklavanın kime ait olduğu konusunda tartışıyorlar. Yunan ve Türk mutfağı, Roma mutfağının devamı olan Bizans mutfağının üzerine inşa edilmiştir.
Zonguldak mutfağının tatlılarından biri olan beyaz baklava, bildiğimiz baklavalardan biraz farklı. Beyaz görümüyle dikkat çeken bu tatlı, özel günlerin vazgeçilmezlerinden. Her ne kadar biraz uğraştırıcı olsa da lezzeti buna değer.
Diyecekler ki mor baklavanın kalorisi düşük değil, o nedenle antidiyabetik değil. İnternette kabaca yaptığım araştırmalarda 1 dilim baklavanın yaklaşık 125 kalori (kcal) olduğu ve 100 gram baklavanın ise 275 kalori (kcal) olduğu bildiriliyor.
Kentte uzun yıllardır baklava üretimi yapan bir firma, böğürtlen, mor dut, yaban mersini, vişne, nar, patlıcan, mor soğan kabuğunun özlerinden üretilen mor un ile baklava yapımına başladı. Rengi nedeniyle dikkat çeken mor baklavanın kilogram fiyatı ise 100 liradan alıcı buluyor.
Diyabetliler geleneksel bayram adetlerinden olan baklava, börek gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerden uzak durmalıdır.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
Baklavanın ana maddesi un olduğu için verdiği enerji yüksektir. Hamurun içine konulan süt ve yoğurt ile hamurun vitamin ve mineral içeriği ve protein değeri artırılmaktadır. Süt ve yoğurtta A, B1, B2, B3, D, E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve fosfor mineralleri ve laktoz bulunmaktadır.
Kuru baklava ile klasik baklava arasındaki en büyük fark daha az şerbet ve dolayısıyla daha az şeker içermesidir. Şerbeti daha kıvamlı olan içine kaymak konulmayan kuru baklava her mevsim afiyetle yiyebileceğiniz bir lezzet.
Basit şekerin, unun ve yağın kullanıldığı klasik şerbetli tatlılarımızda, hem karbonhidrat oranı hem de kalori miktarı artıyor. Bu yüzden diyabet hastalarının çok dikkat etmesi gerekiyor. Baklava gibi şekerli gıdaların bir defada çok fazla tüketilmesi şeker komasına yol açabilir.
Soğuk baklavada normal baklavaya göre daha ince bir hamur var. Doğal olarak fıstık da var içinde. İçinde şeker yok denecek kadar az olmasından dolayı şeker hastaları da bunu tercih edebiliyor.
Karbonhidrat, Şeker ve Protein
Fıstıklı baklavanın, 100 gramı 61,64 gram karbonhidrat içerir. 100 gram baklava ayrıca 29, gr şeker ve 6,44 gram protein içerir.
Bu tür ürünlerin imalatında mutlaka sahte ürünler kullanılıyor. Kilosu 5-6 lira olan baklavalarda tereyağı yerine margarin, fıstık yerine öğütülmüş bezelye, ceviz yerine de leblebi tozu kullanılıyor. Fıstıklı denilen baklavanın içine fıstık gibi yeşil olan bezelye öğütülüp konuluyor.
Baklavanın kilosu 180 liradan başlayıp 350 liraya kadar çıkabiliyor. 4 tane bulunan bir porsiyonun fiyatı ise 40 TL'den başlıyor ve tanesi 10 liraya denk geliyor. Yüksek fiyatlar yüzünden vatandaşın sofrasından uzaklaşmaya bağlayan baklavanın yerini ise tulumba, halka ve şam tatlısı almaya başladı.
110 derece civarında kaynatılan şekerle, şerbeti eklenir. Dilim sayısı: 1 Kg için ortalama 26 - 28 Adet İçerik: Toz şeker, içme suyu, buğday unu, sade yağ, antep fıstık içi, buğday nişastası, yumurta, sofra tuzu Raf ömrü, serin ve kuru yerde saklamak koşulu ile 15 gündür.
Bayramın olmazsa olmazı baklavadır... Baklava denince ilk akla gelen markalardan biri ise şüphesiz Güllüoğlu. Beşinci kuşak patron Faruk Güllüoğlu, içinde kaymak, süt olan baklavaları maksimum iki gün; diğer çeşitleri ise maksimum altı günde tüketmemiz gerektiğini söylüyor.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Baklava, bol kalorili, bol yağlı ve karbonhidratlı olması nedeniyle kilo almanıza sebep olabilir.
GAZİANTEP (AA) - ÖZKAN BEYER - UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'te bir firma, "midye" şeklinde özel bir baklava üretti.
Baklava Ortadoğu, Güney Kafkasya, Doğu Avrupa, Mağrip olmak üzere oldukça geniş bir coğrafyada pişiriliyor. İsminin Farsça ya da Arapçadan geldiği ve Osmanlı mutfağında oldukça önem kazandığı konusunda hemfikir birçokları. Bazı araştırmacılar ise baklavanın Bizans mutfağına dayandığını söylüyorlar.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri