Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Lahana suyunda iltihap giderici bir etki bulunur. İdrar yolu enfeksiyonunda ve çeşitli iltihaplarda lahana suyunun içilmesi önerilir. Çünkü lahana suyu kısa sürede vücutta oluşan iltihapları temizleyecektir.
Mor lahananın içeriğindeki antioksidan karaciğer sağlığına da iyi gelir.
İlgili 19 soru bulundu
Kan basıncını düzenleme etkisine sahip mor lahana, sizi kalp hastalıklarından korur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını ve canlı kalmasını sağlayan kırmızı lahana, daha düzenli kalp atışlarını da gerçekleştirir. Kırmızı lahana hem salatası ile hem de suyu ile mideyi rahatlatan bir sebzedir.
BAKLAGİLLER: Karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor. YOĞURT: Hem mideye, hem karaciğere faydası olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor.
Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor
Kan basıncını dengelediği, tansiyon sorununa iyi geldiği için uzun vadede kırmızı lahana kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de azaltıyor.
Mor lahana mutfaklarımızda oldukça popüler olan sebzelerden biri. B12 Vitamini Eksikliği için bu kürü kullandığınızda gün gün B12 değerleriniz artıyor ve en geç 1-2 ay sonunda B12 vitamin değerlerinizi ölçtüğünüzde B12 eksikliğinden eser kalmayacak.
Eklem ağrılarınızı ve bacağınızda oluşan ödemi 1 saat içinde tedavi edebilirsiniz. Lahananın içerisinde bulunan antioksidanlar ağrıyı önler ve şişkinliği giderir.
Önce lahana tüketimi hakkında birkaç uyarıda bulunalım: Beyaz lahana, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli tüketilmeli. Yine, yapısında bulunan bazı maddeler tiroit bezlerinin çalışmasını yavaşlatır. Bu nedenle hipotiroidi olan yani tiroitleri az çalışan kişiler tarafından da fazla tüketilmemeli.
Beyaz lahana, besleyici ve faydalı sebzelerden biridir. Antioksidan etkisi kuvvetli olan lahananın, iltihap önleyici, kalp hastalıklarına ve karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu özellikleri bulunmaktadır.
Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da bilinmektedir.
6) Kas ve Kemik Gelişimini Destekler
Özellikle büyüme çağındaki çocukların mor lahana tüketmesi, ileri yaşlarda kemik erimesi riskini ortadan kaldırır. Kas ve kemikleri güçlendirdiği gibi aynı zamanda mor lahana B12 ihtiyacını da karşılar ve böylelikle zihin gelişimini destekler.
Lahana, içeriğindeki potasyumun etkisiyle kan basıncının dengelenmesine destek oluyor. Tansiyon sorunu yaşayanlar için bu özelliği en önemli faydalarından sayılıyor.
Suyu çıkan mor lahanaların sularını süzdürün. Eğer turşu olarak kullanacaksanız yıkamadan bir kavanoza alın. Direkt yiyeceksiniz ya da salataya koyacaksınız süzdürebilirsiniz. Çok tuzlu gelmişse yıkayıp süzdürebilirsiniz ve yeniden tatlandırabilirsiniz.
C vitamini kaynağı olan beyaz lahana, kış aylarında artan soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı vücudunuzu kuvvetlendirecektir. Beyaz lahana, romatizma sorunlarının giderilmesinde de etkilidir. İyi bir demir kaynağı olan beyaz lahana, demir eksikliği çekenler için de yararlı olabilmektedir.
Karaciğer sağlığı açısından da faydalı olan beyaz lahana bağışıklığı baskılayan tüm rahatsızlıklara karşı vücudu güçlendirmektedir. Diyabete iyi gelmektedir. Kan şekeri dengesinin sağlanmasında yardımcı olmaktadır. Hazımsızlığa ve mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
Aşırı tuz tüketimi: Yüksek tansiyona yol açan nedenlerden biridir. Hareketsiz yaşam: Hareketsizlik yüksek tansiyon görülme olasılığını artırır. Alkol tüketimi: Sık ve fazla alkol kullananlarda yüksek tansiyon görülme sıklığı artar. Stres: Yüksek tansiyonun ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.
Kan dolaşımının düzenlenmesinde beyaz lahananın etkisi, diğer hiçbir meyve veya sebzede bulunmaz. Beyaz lahana ayrıca toplardamar yetmezliği yani varis ve huzursuz bacak sendromunda da etkilidir.
Lahana yararlı kimyasallarla dolu yapraklı bir sebzedir. İçinde bulunan antioksidanlar vücuttaki zararlı serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur ve böylece kanser, kardiyovasküler hastalık ve böbrek fonksiyon bozukluğu riski azalır.
Karaciğere iyi gelen besinlerin ortak özelliği antioksidan, E vitamini ve glutatyon depolarını artırıyor olmasıdır. Bu besinler kahve, turpgiller, yeşil yapraklılar, fındık ve çiğ badem, balık, zeytinyağı, sarımsak, zerdeçal, enginar, koyu renkli meyveler, yulaf ezmesidir” dedi.
Damar ve kasların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Mide asidini düzenler. Kan basıncını düzenler. Karaciğer ve safra kesesi yolarının düzenli çalışmasına yardım eder.
Safra üretimini olumlu yönde gerçekleştiren enginar sirkesi, karaciğerin temizlenmesini ve daha sağlıklı olmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri