Mor lahananın dış yaprakları koparılır (Çok sert olduğu için salatanın yapısını bozar.). Mor lahana ortadan ikiye bölünür ve kullanılacak olan kısım ovalanarak yıkanır.
Özellikle havuç, mor lahana gibi sert sebzelerde daha iyi sonuç veriyor. Mor lahanayı doğrarken Öncelikle doğramak istediğiniz kadar bir dilimi mor lahanadan kesin. Ardından lahanayı sol avucunuza (solaksanız sağ avucunuza) yerleştirin. Ayrılma ihtimali olan yaprakları sıkıca tuttuğunuzdan emin olun.
Salata içinde tuzsuz ve yağsız şekilde tüketilebilir. Kırmızı lahanada diüretik etki bulunur. Böylece metabolizma hızı yükselir. Kırmızı lahananın, kalorisi çok az olduğu için sebze suyu şeklinde de hazırlanıp tüketilmesi önerilir.
İstenirse lahanayı sirkeli suda bekletin. Kullanılacak eski bir numara, lahanayı suyla yıkamaya devam etmeden önce birkaç dakika sirkeli suda hafifçe ıslatılmış lahanayı bırakmaktır. Genellikle iki ila dört dakika arasında.
Mor lahananın acımsı tadından şikayetçi olanlarda vardır. Mor lahananın acısı nasıl alınır sorusunun cevabı da yine tuzdan geçer. Tuz ile ovaladıktan sonra biraz da sirke eklerseniz acımsı tadının gittiğini göreceksiniz. Damaklar da mor lahana turşusu gibi bir tat bırakacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Tuzladığınız mor lahanaların üzerine limon ya da sirke ilave edin. Ardından ovmaya başlayın. Suyu iyice çıkıp yumuşayana kadar ovma işlemine devam edin. Burada işin sırrı limon ya da sirkenin mor lahanayı yumuşatmasını sağlamak.
Lahananın göbek kısmı güzelce oyulur biraz derine inerekten ve lahana geniş bir tencereye oturtulur. Tencerenin boyu lahanayı geçmek zorunda değil. üzerine sıcak su dökülür tencerenin yarısına kadar gelecek şekilde. İki üç dakika kaynatılır ve büyük bir çatal yardımıyla dikkatli bir şekilde lahana ters çevrilir.
1. adım: Kırmızı lahanayı bıçak yardımı ile ince ince doğrayın. 2. adım: Daha sonra derin bir kabın içerisine lahanaları koyun. 3. adım: Üzerine sirke ve tuzu ekleyin. 4. adım: Rengi dönüp, lahanalar yumuşayana kadar eliniz ile lahanaları ovun.
Bir tane limonun suyu sıktıktan sonra, kırmızı Lahana lekesinden kurtulmak için boyanan eller limon suyu ile ovuşturarak yıkanmalıdır.
Mor lahana insan vücudunda pek çok alanda olumlu etkiler gösterir. Karaciğerden cilt sağlığına, kalp sağlığından bağışıklık sistemine, kanserden romatizmal hastalıklara, deri hastalıklarından gut hastalığa kadar pek çok sağlık problemine iyi gelir. Bu yüzden tüketimi yoğun olarak tercih edilmektedir.
Kan basıncını düzenleme etkisine sahip mor lahana, sizi kalp hastalıklarından korur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını ve canlı kalmasını sağlayan kırmızı lahana, daha düzenli kalp atışlarını da gerçekleştirir. Kırmızı lahana hem salatası ile hem de suyu ile mideyi rahatlatan bir sebzedir.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 20 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 10 dakikası da pişirme süresidir.
Mor lahananın dış yaprakları koparılır (Çok sert olduğu için salatanın yapısını bozar.). Mor lahana ortadan ikiye bölünür ve kullanılacak olan kısım ovalanarak yıkanır.
Hazırlarken eklediğiniz sarımsak size az gelebilir ama dinlendirdikten sonra az miktarda kullandığınız sarımsak salataya işleyecek ve tam kıvamında bir lezzet verecek. Yanılıp fazla eklerseniz de pratik bir çözümü var, o da içine bir miktar yoğurt eklemek. Bu sayede salatanız hafifleyecektir.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Gözlemlendiği gibi lahananın mor suyu asit özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında kırmızıya, baz özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında ise rengi yeşile-maviye döner. Kırmızı lahana suyu bize bu şekilde diğer maddelerin kimyasal özelliğiyle ilgili bilgi verdiği için indikatör olarak düşünülebilir.
Kemik ve kas gelişimine destek oluyor
İçeriğinde bulunan A, B6, C ve K vitaminleriyle kalsiyum, potasyum gibi mineraller sayesinde kırmızı lahana kemik ve kas salığını da koruyor, bu özelliği sebebiyle özellikle gelişim çağındaki çocuklara ve gençlere bolca tüketmesi öneriliyor.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Lahananın orta kısmını ya da gövdesini kesip atın. Bir tencereye su doldurun. (Mümkünse et suyu veya sebze suyu) Suyu orta ateşte kaynatın. Su kaynamaya başladığında içerisine dilimlenmiş lahanaları ekleyin ve ağır ateşte pişmeye bırakın.
pH değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin daha düşük olması yani asitliğinin fazla olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür. pH=7'den daha yüksek pH değerlerinde çözeltinin rengi mordan maviye, daha yüksek pH değerlerinde ise yeşile dönüşür.
Lahana haşlarken kokmaması için süt de kullanabilirsiniz. Haşlama suyuna yarım çay bardağı süt eklemeniz kokunun önüne geçmeye yetecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri