Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da adlandırılır. Salatalarda ve turşularda kullanılan mor lahana sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Mor lahanayı yıkıyoruz derin bir kaba doğuruyoruz. Üzerine toz şeker, sirke, tuz, limon tuzu veya limon suyunu ekliyoruz, harmanlıyoruz. Biraz rengi değiştiğinde kavanoza dolduruyoruz, dolapta saklıyoruz. İhtiyacımız olduğunda salatalara ekliyoruz.
Mor lahana ince ince kıyılır (doğranır). Tereyağı tavada eritilir üzerine zeytinyağı eklenir ve lahanalar bu yağda sotelenir. Lahanalar sönüp küçülünceye kadar kısık ateşte sotelenir ve tuz eklenir. Sarımsak ezilir veya rendelenir ve yoğurda eklenir.
yaygın adı ile kırmızı lahana olarak bilinen ancak kendisi mor renkten teşkil bir sebze. İsmi önemli olmayan lahanadir.
Kan basıncını düzenleme etkisine sahip mor lahana, sizi kalp hastalıklarından korur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını ve canlı kalmasını sağlayan kırmızı lahana, daha düzenli kalp atışlarını da gerçekleştirir. Kırmızı lahana hem salatası ile hem de suyu ile mideyi rahatlatan bir sebzedir.
İlgili 22 soru bulundu
Lahana gibi brokoli ve karnabahar da sülfür içeren sebzelerdendir. Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz. Emziren anneler öğünlerine bu sebzeleri eklerse, süt aktarımı ile bebeklerde de gaz oluşabilir.
Yine antioksidan özellikleri sayesinde kırmızı lahananın vücutta idrar söktürücü özellikler gösterdiği biliniyor. Bu sayede ödem ve şişlik gibi sorunlara da hızlıca çözüm olabiliyor.
Püf Noktası Mor lahana fırında pişirildikten sonra, üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek tüketilebilir. Yoğurdu üzerine dökmek yerine, servis tabağına önce yoğurdu ekleyip, üzerine pişirdiğiniz lahanaları yeleştirerek servis yapabilirsiniz.
Lahana yapraklarını buzdolabı poşetine veya hava almayacak bir kabın içerisine yerleştirin. Lahanayı buzlukta 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı iyice ovun. Ovulan kırmızı lahanaların içerisine elma ve cevizleri ekleyin. Zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın. Ardından tabağa alıp servis edin.
Mor lahananın dış yaprakları koparılır (Çok sert olduğu için salatanın yapısını bozar.). Mor lahana ortadan ikiye bölünür ve kullanılacak olan kısım ovalanarak yıkanır. Mor lahana ince ince doğranır (Meze kıvamında yapmak istiyorsan rendeleyebilirsin.).
Mor sebze çorbası tarifi ile misafirlerinizin, hem gözleri hem de mideleri bayram edecek. İçerisine koyacağımız mor lahana ile çorbanın asıl rengini sağlarken, farklı sebzeler ile çorbamızı vitamin deposu haline getireceğiz. Eğer farklı ve leziz bir çorba istiyorsanız mutfağa geçin ve hazırlıklara başlayın.
Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına neden olabiliyor.
Mor lahanamızı yıkayıp ince ince doğrayıp tavamıza alıyoruz. Üzerine su, sirke, zeytinyağ ilave edip karıştırıp kapağını kapağı kapalı şekilde ve ara ara karıştırarak suyunu çekene kadar orta ateşte pişiriyoruz.
Mümkün olduğunca ince ince doğrayın ve zeytinyağı koyduğunuz bir tavaya alın. Tuzunu da ilave edin ve lahanalar yumuşayana dek, yaklaşık 10 dakika boyunca karıştırarak kavurun. Lahanalar kavrulduktan sonra derince bir kaba alın.
Eğer tamamını kullanmayacaksanız kullanmayacağınız kadarını bir streç filmle sararak buzdolabına kaldırın. Ortadan ikiye böldüğünüz mor lahanayı ince ince bir bıçak yardımıyla doğramaya çalışın. Ne kadar ince doğrarsanız yumuşatması o kadar kolay olacaktır. Dilerseniz mor lahanalarınızı rendeleyebilirsiniz.
Üzerine 1 orta boy lahana için 1 yemek kaşığı kadar toz şeker, 2 yemek kaşığı kadar tuz ilave edin. Güzelce ovun. Eğer kullanmak isterseniz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Bu sayede daha çok pembe olacaktır rengi.
Öncelikle patateslerimizi haşlayıp küp küp doğruyoruz. Karıştıracağımız kaba alıp üzerine ince kıyılmış maydanoz ve mor lahanayı ekliyoruz. Sosu için yağ, limon suyu, nar ekşisi ve baharatları da atıp salatamıza ekliyoruz. İyice karıştırıp servis tabağına alıyoruz.
Mor lahanadan sarma olur mu? demeyin. Bal gibi de oluyor, hem de çok lezzetli oluyor.
* Mor lahanayı rendeleyerek ya da doğrayarak tavada soteleyin. Tavada yağla birlikte kavrulduğunda inanılmaz lezzetli oluyor.
Vücudu yabancı maddelerden koruyan antioksidan özelliği sayesinde lahana, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bağırsaktaki yararlı bakteriler konusunda da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Bu özelliği sayesinde de lahana, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor.
Bunun nedeni karalahananın iyot emilimi yapmasıdır. Oxalates maddesini içerir. Bu yüzden karalahanayı herkesin tüketmesi önerilmez. Özellikle safra kesesi, böbrek ve gut rahatsızlıkları gibi hastalıklara sahip olan kişiler karalahana kullanımından uzak durmalıdır.
Brüksel lahanası, beyaz/kırmızı lahana: ''Sulforafen'' içeren bu sebzeler yağ yakıcı enzimlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu sebzeler karın yağlarını yakmaya yardımcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri