Üzerine önce 2 yemek kaşığı sirke dökün. Ardından yarım yemek kaşığı kadar tuz ekleyin. Rengi dönüp, lahanalar yumuşayana kadar eliniz ile güzelce ovuşturun.
Tuzladığınız mor lahanaların üzerine limon ya da sirke ilave edin. Ardından ovmaya başlayın. Suyu iyice çıkıp yumuşayana kadar ovma işlemine devam edin. Burada işin sırrı limon ya da sirkenin mor lahanayı yumuşatmasını sağlamak.
Üzerine 1 orta boy lahana için 1 yemek kaşığı kadar toz şeker, 2 yemek kaşığı kadar tuz ilave edin. Güzelce ovun. Eğer kullanmak isterseniz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Bu sayede daha çok pembe olacaktır rengi.
Kırmızı lahana (Brassica oleracea var. capitata f.rubra) turpgiller familyasından geniş ve kalın kat kat yaprakları olan, güz sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları kırmızı/ mor renkli bir lahana çeşididir. Pişirildiğinde genelde mavi renk alır.
Lahana yapraklarını buzdolabı poşetine veya hava almayacak bir kabın içerisine yerleştirin. Lahanayı buzlukta 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Mor lahananın dış yaprakları koparılır (Çok sert olduğu için salatanın yapısını bozar.). Mor lahana ortadan ikiye bölünür ve kullanılacak olan kısım ovalanarak yıkanır. Mor lahana ince ince doğranır (Meze kıvamında yapmak istiyorsan rendeleyebilirsin.).
Kırmızı lahana, bulunduğu ortamın asitliğine bağlı olarak renk değiştiren antosiyanin adı verilen bir kimyasal içerir. Asidik bir ortamda kırmızımsı-pembe, nötr bir ortamda mor, bazik (veya alkali) bir ortamda mavimsi-yeşil ve hatta sarıya döner.
Sorumuza dönecek olursak kırmızı lahananın doğal indikatör olduğunu söylemiştik. Lahanaya limon sıkılırsa rengi pembe - kırmızı olur.
Kırmızı lahanadan elde ettiğimiz çözeltinin rengi pH değerine bağlı olarak değişir. pH değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin daha düşük olması yani asitliğinin fazla olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür.
Mümkün olduğunca ince ince doğrayın ve zeytinyağı koyduğunuz bir tavaya alın. Tuzunu da ilave edin ve lahanalar yumuşayana dek, yaklaşık 10 dakika boyunca karıştırarak kavurun. Lahanalar kavrulduktan sonra derince bir kaba alın.
Lahanaların üzerine çıkacak kadar elma sirkesi dökün. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Hazırladığınız sirkeli kırmızı lahana salatasının rengini alabilmesi için 2-3 saat bekletmeniz yeterlidir. Fakat daha keskin bir tat elde etmek için en az 1 gün bekletmeniz gerekir.
Bir tane limonun suyu sıktıktan sonra, kırmızı Lahana lekesinden kurtulmak için boyanan eller limon suyu ile ovuşturarak yıkanmalıdır. Ayrıca, kırmızı Lahanayı doğramadan önce ellerde leke kalmasını önlemek için de ellerinize bir miktar sirke ve zeytinyağı sürerseniz leke oluşumunu önlemiş olursunuz.
Bu mucize besin bel ağrısı için de birebir. Lahana yapraklarıyla bel ağrısı tedavisi için bir tencere suyun içerisine birkaç yaprak lahana atın ve kaynatın. Ardından yaprakların suyunu süzün ve bir tülbente sararak ağrıyan bölgeye kompres olarak uygulayın. Bu uygulamayı yarım saat boyunca yapmanız yeterli.
Kırmızı lahana ile enfeksiyon hastalıklarından kolayca kurtulabilirsiniz. Mor lahana suyunu öksürükle geçen günlerinizde tüketirseniz; balgam problemini vücudunuzdan atabilirsiniz. Boğaz ve burun tıkanıklığı durumunda da antioksidan etkisi sayesinde faydalı olacaktır ve solunum yollarını temizleyecektir.
Son derece pratik ve lezzetli, sadece püf noktasını bilmeniz yeterli ;) Malzemeler: 1 küçük mor lahana 1 çay bardağı sirke 1 limonun suyu Tuz Lahanamızı ince ince kıydıktan sonra tuz ile ovup sirke ve limon suyu ekleyerek en az 2-3 saat ağzı kapalı şekilde bekletiyoruz.
Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da adlandırılır. Salatalarda ve turşularda kullanılan mor lahana sağlık açısından oldukça faydalıdır.
aka. kara lahana. kırmızı lahana olarak yanlış anılan bitkinin olması gerektiği gerçek ismi.
Lahana yaprakları bir tencerede su ile beraber 5 ila 6 dakika kaynatılmaktadır. Kaynayan lahanalar süzülerek lahana suyu elde edilir. Kokusundan dolayı içmekte zorlanılıyorsa içerisine limon suyu eklemek mümkündür. Lahana suyu kullanımında günde 3 kez içilmesi önerilmektedir.
yaygın adı ile kırmızı lahana olarak bilinen ancak kendisi mor renkten teşkil bir sebze.
Öncelikle mor lahana ince ince kıyılır. Sıvı yağ tavaya alınarak hafif kızdırılır. Sarımsaklar eklenerek kokusu çıkana kadar pişirilir. (Ben içine koymadım. Çiğ olarak yoğurt sosuna koydum.
İlk deney tüpüne sirke konuldu. Üzerine koyu mor renkteki lahana çözeltisini eklediğimizde yavaş yavaş tüpteki rengin kırmızıya dönüştüğü gözlemlendi. İkinci tüpe çamaşır deterjanlı su konuldu. Bu çözeltinin üzerine lahana suyunu eklediğimizde tüpteki sıvının renginin yeşile döndüğü gözlemlendi.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir.
Mor lahanayı yıkıyoruz derin bir kaba doğuruyoruz. Üzerine toz şeker, sirke, tuz, limon tuzu veya limon suyunu ekliyoruz, harmanlıyoruz. Biraz rengi değiştiğinde kavanoza dolduruyoruz, dolapta saklıyoruz. İhtiyacımız olduğunda salatalara ekliyoruz.
Özellikle havuç, mor lahana gibi sert sebzelerde daha iyi sonuç veriyor. Mor lahanayı doğrarken Öncelikle doğramak istediğiniz kadar bir dilimi mor lahanadan kesin. Ardından lahanayı sol avucunuza (solaksanız sağ avucunuza) yerleştirin. Ayrılma ihtimali olan yaprakları sıkıca tuttuğunuzdan emin olun.
Mor lahana ince ince kıyılır (doğranır). Tereyağı tavada eritilir üzerine zeytinyağı eklenir ve lahanalar bu yağda sotelenir. Lahanalar sönüp küçülünceye kadar kısık ateşte sotelenir ve tuz eklenir. Sarımsak ezilir veya rendelenir ve yoğurda eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri