Yapılan çalışmalarda, günde, ortalama 1,65 kez yalan söylendiği bulunmuştur. Bu yalanların çoğu da “beyaz yalan”lardır. Bunlar, sıradan uydurmalardır, genelde zararsızdırlar, altlarında kötü bir niyet yoktur ve genelde, başkalarının duygularını incitmemek ve onları zor durumda bırakmamak için söylenirler.
herşeyini dümdüz, açıkca konuşmaya, paylaşıma bağlamış saydam ilişkilere eninde sonunda zarar verecek olan yalanlardır.
Küçük ya da büyük ya da “beyaz yalan” diye tabir ettiğimiz yalanları 4-5 yaşlarından itibaren herkes söyler. Özellikle çocuklar istedikleri bir şeyi almak için ya da başlarının derde girebileceğini düşündüklerinde yalan söylerler.
Beyaz yalan söyleyen insanlar, genelde bunu, ince, düşünceli ve kibar gözükmek için söylerler. Bir beyaz yalan, bir partiye gitmemek için bahane uydurma ya da çok da beğenilmeyen bir hediye için teşekkür etme şeklinde olabilir.
Beyaz yalan veya pembe yalan, zararsız veya önemsiz olduğu düşünülen yalandır.
İlgili 23 soru bulundu
Bu yalanların çoğu da “beyaz yalan”lardır. Bunlar, sıradan uydurmalardır, genelde zararsızdırlar, altlarında kötü bir niyet yoktur ve genelde, başkalarının duygularını incitmemek ve onları zor durumda bırakmamak için söylenirler.
Beyaz yalan, adı yalan olsa da masum bir niyet taşır. Bu niyet de genellikle karşıdakini kırmamak ve üzmemektir. Beyaz yalanın en çok kullanıldığı durumların başında uzun süreli kadın erkek ilişkileri gelir, üstelik bir de bu ilişki yıpranmış durumdaysa, partnerler beyaz yalanı can simidi olarak kullanırlar.
Özetle, yalanın prososyal ve olumsuz yalan şeklinde genel olarak iki türü olduğu bunların da kendi içerisinde alt boyutlarının olabileceği düşünülmektedir. Bunlar sırasıyla prososyal yalan, özgeci prososyal yalan, bencil olumsuz yalan ve antisosyal yalandır.
pembe yalan, birini kırmamak için söylenen yalan.
İftira; Kasıtlı ve asılsız olarak suç yükleme, kara çalma, bühtan gibi anlamlara gelmektedir.
Bu hastalığa sahip olan bireyler mitoman veya patolojik yalancı olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler karşısındaki kişinin duygularını incitmemek ve onu üzmemek için beyaz yalanlar söyleyebilir. Mitoman kişiler bu durumun aksine herhangi bir neden olmadan yalan söyleyebilir.
Konuşurken size çok fazla bilgi veriyorsa bu yalan söylediğinin işareti olabilir. Yalancılar, çok fazla konuşmanın dürüstlük olarak algılanacağını düşünürler. Stresli olduğumuzda ağzımız kurur, konuşmakta güçlük çekeriz. Karşınızdaki dudaklarını ısırıyor, yalıyor ya da büzüyorsa yalan söylüyor olabilir.
Çocuğunuzun bir soruya cevap vermeye başlamadan önceki ve cevap esnasındaki duraksamalarına dikkat edin. Doğal olmayan duraksamalar, cevap vermek için daha fazla düşünmek zorunda olduklarının işaretleridir. Bu değişkendir. Daralan gözbebekleri, aşağıya veya farklı bir yöne bakmak yalan söyleme belirtisi olabilir.
Tarihteki ilk yalan haber nedir? - YouTube. Yalan haberlerin nereden çıktığının masaya yatırıldığı CNN TÜRK'te Gündem Özel programına konuk olan Siyaset Bilimci Baybars Örsek, tarihteki ilk yalan haberin 1867 yılında New York Sun isimli gazetenin 6 gün arka arkaya yayınladığı bir haber dizisi olduğunu söyledi.
“Beyaz Yalan” Pazartesi akşamı saat 20.00'de Show TV'de başlıyor!
Yayın hayatına 23 Mart'ta başlayan Kutsi, Deniz Baysal, Ebru Aykaç, Ege Aydan'ın rol aldığı Beyaz Yalan reytinglere yenildi. Dizi geçen Cumartesi ekrana gelen 6. bölümünden sonra Show TV'nin yayın akışından kaldırıldı.
Sahte ya da görünürde başka bir deyişle, sözde (pseudo) yalanlardır. Bu tür sözde yalan gerçek yalandan farklıdır; Gerçek yalanla yüzeysel benzerliği çoğunlukla karıştırılmasına neden olur. Eğitimsel yanlışlıklar, sosyal ve moral anlam verme, kınama, üzüntüyle karşılama, bu tür yalanları doğurur.
Yalan söylemek bilerek ve isteyerek yanlış ifadede bulunmaktır. Genellikle gerçeği söylemenin yaratacağı sonuçlardan kaçınmak için yalan söylenir. Çocukluktan itibaren yalan söylemenin doğru olmadığı öğretilse de her insan yalan söyleyebilir.
“Gerçeği gizlemek”, “birini aldatmak amacıyla bilerek gerçeğe aykırı söz söylemek” demektir.
2 Genel olarak yalan; “Söyleyen kişi tarafından gerçeğe aykırı olduğu bilindiği halde başkalarına doğru olduğu inancını verme amacı ile söylenmiş söz ya da ileri sürülmüş bir sav” olarak tanımlanmaktadır.
“Yalan” kavramı “Doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz” olarak tanımlanmaktadır. Gerçeği gizlemek, var olan bir şeyi yokmuş gibi ya da olmayan bir şeyi varmış gibi ifade etmek, aldatmak, yanıltıcı bilgi vermek, oyalamak da yalan kavramı içinde açıklanabilir.
Patolojik yalancılık gibi bir rahatsızlık sonucu eşlerden biri sürekli yalan söylüyorsa, bu durumda bu rahatsızlığa sahip olan eşin bir psikoloğa başvurmaları ve uygun bir terapi yöntemiyle tedavi olmaları gerekir.
Yalan atmak (kıvırmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
yalan söylemek.
Gelişimsel Açıdan Yalan
Yalanın var olabilmesi için doğrunun var olması gereklidir. Bir kişi doğruyu bilmezse yalan söyleyemez. Bu nedenle bir çocuk bilişsel olarak yeterince olgunlaşmadan ne doğruyu ne de yalanı söyleyebilir. Ancak bilişsel fonksiyonları doğruyu bilecek kadar olgunlaşırsa yalanı söyleyebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri