Fas, Kuzey Afrika'da, Mağrip olarak adlandırılan bölgenin batısında, Ku- zey Atlantik Okyanusu ve Akdeniz'in kıyısında yer alan 32,3 milyon nüfusa sahip bir ülkedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 99'u Arap-Berberi (yüzde 40 ora- nında Berberi) ve yaklaşık yüzde 99'u Müslümandır.
"Morocco" kelimesi; Latince'deki "Morroch" kelimesinden gelir. Morroch, Latince'de Murabıtlar ve Muhavvidler'in başkentleri olan Marakeş'e verilen isimdir. İranlılar "Marrakech" ve Türkler de antik İdrisî ve Marinî başkent Fes'ten dolayı bu ülkeye Fas demişlerdir.
Fas hangi kıtada yer almaktadır diye bir soru sorulduğunda cevap Afrika kıtası olacaktır. Kuzey Afrika bölgesinde yer alan ve Atlantik Okyanusu'ndan Akdeniz'e uzanan bir kıyı sahiline de sahip olan Fas; doğu ve güneyde Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile çevrelenmiş bir konumdadır.
Fas'taki ana din, resmî devlet dini olarak kabul edilen İslam'dır. Resmi olarak nüfusun %99'u Müslüman ve bunların da neredeyse tamamı Sünni'dir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünniliğin Mâlikî mezhebindendir.
Faslılar (Arapça: المغاربة el Mağariba), Kuzeybatı Afrika'da konumlanan Fas'ta yaşayan, kökleri Berberiler ile Araplara dayanan halktır.
İlgili 25 soru bulundu
Fas'ta devletin resmi dini İslam'dır. CIA tarafından tutulan The World Factbook'a göre Fas nüfusunun %99'u Müslüman'dır. Fas anayasası İslam'ı resmi din kabul ederek her dinden insana ibadet ve cemaat özgürlüğü hakkı vermektedir. İslam dini Fas'a 680 yılında Emevîler aracılığıyla getirilmiştir.
Söze, "Büyük bir kısmı denizlerle çevrili. Halkının yüzde 99'u Müslüman.
Fas'ın ülke adı dillere göre farklılık gösterebiliyor. Bu da seyahat planlama aşamasında biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Fas'ın kendi dilindeki adı, en batıdaki yer anlamına gelen El-Magrip. İngilizce ismi Morocco, Fransızca adı ise Maroc.
İslam hukukuna dayalı olan Fas'ta resmi olarak Müslümanların alkol tüketmesi yasak fakat uygulamada tolere ediliyor. Mağaza, bar ve restoranlarda Ramazan ayı dışında alkol satışına izin veriliyor.
Türk vatandaşları, ülkeye giriş tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerli pasaport hamili olmaları halinde Fas'a yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Başkenti: Fas'ın başkenti, aynı zamanda ülkenin en büyük şehirlerinden biri olan Rabat'tır.
Fas'ta konaklama maliyeti, kısıtlı bütçeyle seyahat edenler için son derece ucuz olabilir. Bir şehir merkezindeki ucuz bir yurt yatağı, gecelik 5 dolara kadar düşebilir. Yemekler kişi başı 2 $ gibi düşük bir fiyata mal olabilir ve otostop ve kamp, şehirler arasında seyahat etmenin yaygın yollarıdır.
Fas, Kuzey Afrika'da, Mağrip olarak adlandırılan bölgenin batısında, Ku- zey Atlantik Okyanusu ve Akdeniz'in kıyısında yer alan 32,3 milyon nüfusa sahip bir ülkedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 99'u Arap-Berberi (yüzde 40 ora- nında Berberi) ve yaklaşık yüzde 99'u Müslümandır.
Resmi dil Arapça'dır. Bunun yanı sıra ülkede çok sayıda var olan Berberilerin kullandığı Berberice dili ve bunun alt dili olan Shelha dili de konuşulmaktadır. Resmi dairelerde Fransızca kullanıldığı gibi, ülkenin kuzey kesiminde İspanyolca da konuşulur.
İslam dünyasında Ceziretü'l-Mağrib, Batı dünyasında ise Morocco olarak bilinen Fas, Kuzey Afrika'nın en kalabalık ülkelerindendir. Nüfusun yaklaşık %90'ı Araplaşmış Berberîlerden oluşur. Halkın hemen hemen tamamı Müslüman'dır. Hristiyanlar ve Yahudiler azınlık durumundadır.
Fas. Başörtüsü, devlet kurumları tarafından teşvik edilmediği gibi genellikle kentsel orta ve üst sınıfların kaşlarını çatmaktaydı, ancak yasalar tarafından yasaklanmış değildir.
Terasta sakin bir akşam yemeği yemek veya Jemaa el-Fna pazarında yürüyüş yapmak için mükemmeldirler. Şort giymek Fas'ın kıyafet kurallarına kesinlikle aykırı olmasa da, istenmeyen dikkatleri üzerine çekebileceği için saçınızla örtülmedikçe önerilmez.
Fas rekor seviyede turist çekiyor
Özellikle Batılı turistlerin çöl turu için gittiği Fas, Afrika'da ziyaret edilebilecek en güvenli noktalardan biri olarak gösteriliyor. Son yıllarda hava yolu şirketlerinin ucuz seferler başlatmasıyla bu ülke özellikle Avrupa'dan turistlerin cazibe merkezlerinden biri oldu.
8. yy'dan itibaren çeşitli hanedanlar tarafından yönetilen Fas toprakları 1912'de Fransa ve İspanya'nın himayesi altına girmiştir. Fas, 1956'da bağımsızlığına kavuşmuş ve anayasal monarşi rejimiyle idare edilmeye başlanmıştır.
Dünya genelinde "Morocco" olarak anılan ülke, Türkçe'de neden Fas olarak adlandırılmaktadır? Eskiden Osmanlı feslerinin ülkede bulunan Féz Şehri'nde üretiliyormuş. Bu isim zamanla kalıplaşarak, Ülke Türkçe'de "Fas" olarak anılmasına neden olmuştur.
Evlenme başvurusu, Fas makamları önünde veya Büyükelçiliğimizde evlenecek çiftlerin Büyükelçiliğimize birlikte gelmeleri ve aşağıdaki maddelerde istenen belgeleri getirmeleri suretiyle yapılmaktadır. Büyükelçiliğimizde sadece Türk vatandaşlığı olan çiftler evlenebilir.
İki resmi dil Standart Arapça ve Standart Fas Berberi'dir. Fas Arapçası ( Darija olarak bilinir), Fas'ta birçok Arap tarafından yerel olarak konuşulur. Faslıların yaklaşık %33'ü için Fransızca gibi bazı yabancı diller ikinci dildir.
Bu ülkeleri Arnavutluk (869 bin), Rusya (706 bin), Cezayir (700 bin) ve Hindistan (564 bin) takip ediyor. Yüzdesel dağılıma bakıldığında ise 2020'de AB oturum sahibi 100 kişiden 10'u Fas'tan. Türk vatandaşlarının oranı yüzde 9. Ukraynalıların oranı ise yüzde 6.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri