Motivasyon, kişinin hedeflerine ulaşmak için çaba göstermesi ve tutkulu olmasını sağlar. Motivasyon, kişinin daha yüksek performans göstermesine yardımcı olurken, başarıyı da arttırır. Olumlu motivasyon, kişinin daha yüksek hedeflere ulaşmasına yardımcı olurken, olumsuz motivasyon ise kişinin başarısını düşürür.
Motivasyon, bireyi belirli bir hedefe ulaşmak için harekete geçirir, böylece çaba sarf eder ve hedeflerine ulaşma olasılığını artırır. Bu da başarıyı beraberinde getirir. dışsal motivasyon, belirli bir hedefe ulaşmak için gereken güdüyü sağlar.
Motivasyon başarının anahtarlarından biridir. Kısaca, motivasyon nedir sorusunun cevabı olarak “Kişiyi başarıya ulaştıracak yolda engellere takılmadan ilerlemesini ve pes etmemesini sağlayan enerji durumu” tanımı verilebilmektedir.
Motivasyon, bireylerin içsel güdülerinin harekete geçirici etkenler olarak tanımlanır. Bu amaçla, motivasyonun temel amacı, insanları hedeflerine ulaşmaları için motive etmek ve onlara gerekli enerjiyi sağlamaktır. Motivasyonun önemli rollerinden biri de bireylerin hayatlarında başarılı olmalarına yardımcı olmaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Motivasyon, kişinin kendine güvenini ve hedeflerine ulaşma iradesini artırır. Kişisel başarı ve kişisel memnuniyetin artmasını sağlar. Motivasyon, bireyin hedeflerini belirleme ve onlara ulaşma sürecini etkiler. Hedef belirleme sürecini kolaylaştırır ve hedefe ulaşmayı hızlandırır.
Temel Motivasyon Kaynakları
McClelland, insanların davranışlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmektedir. Bunlar başarı ihtiyacı, bağlanma ihtiyacı (ait olma) ve güç ihtiyacıdır (Burnham, 1997: 3).
Motivasyon, hedeflere ulaşma arzusu ve başarı hırsını körükler. Yüksek motivasyon, iş hayatında daha fazla başarı getirir. Steve Jobs, hedeflerini gerçekleştirmek için yüksek motivasyon seviyesini korumuştur. Kendine olan inanç ve güven, başarıyı elde etme olasılığını arttırır.
Matematikte başarıyı etkileyen bir diğer etken motivasyondur. Motivasyon belirlenen hedeflere ulaşma isteği ve arzusudur. Yüksek motivasyon ilgi duyma, dikkat davranışı yapma isteği ve odaklanma özellikleri taşır (Fidan, 2012).
Motivasyon aynı zamanda yüksek performansı ve verimliliği de beraberinde getirir. Bu anlam da motivasyonun performansı arttırıcı bir özelliği olduğunu da söylemek mümkündür.
Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Motivasyon koçluğu danışanın kendi belirlediği hedeflere, koçun desteğiyle ulaşması ve sorunlarının üstesinden tek başına gelmeyi öğrenmesidir. Koçluk bir gelişim sürecidir. Süreç boyunca danışan, kendisini daha iyi tanır, potansiyelini keşfeder ve hatalarından ders alarak yetkinliklerini geliştirir.
Başarıya giden yoldaki en güçlü ve asıl motivasyon kaynağı, bireyin kendisidir.
İçsel motivasyon, dışarıdan yönlendirilen ve bazen kısa ömürlü olma eğiliminde olan Dışsal motivasyona kıyasla daha içsel ve genellikle daha kalıcıdır.
İçsel motivasyon araçları arasında;
Merak, işin ilgi çekici ve zorlayıcı olması, işin önemi, sor umluluk, işte bağımsızlık durumu, yaratıcı olma durumu, işe katılım, geri bildirim ve çeşitlilik yer alır.
İlgili makale ve blogları takip edin, videoları izleyin, ders alın, kurslara katılın, kitapları ve dergileri okuyun, notlar alın, diğer uzmanlar ile görüşün, fikir alış verişi yapın. Durmayın… Motivasyon kazanmanın en iyi yolu hayata bir katkı sağladığını, bir değer yarattığını hissettirmek ve sonra da hissetmektir.
Motivasyonel Faktörler ise; Motive edici derecesine göre, başarı, tanınma, işin kendisi, sorumluluk, ilerleme, gelişme olarak belirlenmiştir.
“Kendi kendine motivasyon, en basit şekliyle, dış faktörlerden bağımsız olarak sizi bir şeyler yapmaya iten güçtür” (İhtiyaç duyduğunuz doyurucu beceriler gibi). Hedeflerinize ulaşmanız ve kişisel başarı elde etmenizin sırrı ve itici gücü şevktir.
Özkalp ve Kırel'e (1998) göre; motivasyon süreci, birbirine bağlı aşamalardan oluşmaktadır, bunlar; 'ihtiyaç', 'uyarı', ve 'tatmin' şeklinde tanımlanmıştır.
Yüksek motivasyon, bir kişinin belirli bir hedefe veya amaca ulaşmak için içsel bir güdüle hareket ettiği durumdur. Bu güdü, kişinin kendini geliştirmek, başarılı olmak, öğrenmek veya bir şeyi gerçekleştirmek gibi amaçlarına ulaşmak için ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri