Motivasyon, kişisel gelişim sağlamak adına gerçekleştireceğiniz her işte karamsarlığa kapılmaksızın, inanç ve içsel dürtülerle bir amaca ulaşma arzusudur. Bireyin herhangi bir olay karşısında sergilediği davranış ve tutumu, istikrar ve kararlılık düzeyini belirler.
Motivasyon nedir; belirli bir hedefe yönelik bizi harekete geçiren ve bu hareketi yönlendiren ve sürekliliğini sağlayan sürece verilen isimdir. Bireylerin hedeflerine yaklaşabilmek, onları gerçekleştirebilmek için bu hedeflere doğru ilerleme kaydetmesi gerekir.
Motivasyon, insanlara hedeflerine doğru hareket etmek ve ulaşmak için gerekli olan enerjiyi veren içsel bir süreçtir. İster bir dürtü ister ihtiyaç olarak tanımlansın, motivasyon, sizin veya çevresel değişiminiz için içsel bir arzudur. Bu açıdan motivasyon, enerjik ve amaca yönelik olan davranışların hepsini kapsar.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Motivasyon, bireylerin içsel güdülerinin harekete geçirici etkenler olarak tanımlanır. Bu amaçla, motivasyonun temel amacı, insanları hedeflerine ulaşmaları için motive etmek ve onlara gerekli enerjiyi sağlamaktır. Motivasyonun önemli rollerinden biri de bireylerin hayatlarında başarılı olmalarına yardımcı olmaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Kişisel gelişim, keyif alma, kendini gerçekleştirme, yaratıcılık, özgürlük, merak gibi içsel hedefler bu tür motivasyonu tetikleyen unsurlar olabilir. İç motivasyon, dış etkenlere bağlı olmadığı için, uzun vadede daha sürdürülebilir ve tatmin edicidir.
Motivasyon, kişinin kendine güvenini ve hedeflerine ulaşma iradesini artırır. Kişisel başarı ve kişisel memnuniyetin artmasını sağlar. Motivasyon, bireyin hedeflerini belirleme ve onlara ulaşma sürecini etkiler. Hedef belirleme sürecini kolaylaştırır ve hedefe ulaşmayı hızlandırır.
İçsel ve dışsal motivasyon, iki ana motivasyon türleri olarak bilinir ve tüm motivasyon sürücülerini temsil eder. İçsel motivasyon, iç ödüller tarafından yönlendirilen tüm motivasyon türlerini tanımlarken dışsal motivasyon ise dış ödüller tarafından yönlendirilen tüm motivasyon türlerini tanımlar.
Motivasyon kavramı, bireylere amaca yönelik hareket edebilme eğitimi yaratan gücü ifade etmek amacıyla kullanılıyor. Motivasyon çeşitleri, içsel ve dışsal motivasyon olarak ikiye ayrılıyor. Bununla birlikte; temel ve günlük motivasyon, pozitif ve negatif motivasyon gibi motivasyon çeşitleri de bulunuyor.
Motivasyon 1.0 adı verilen ve insanların çağlar önce fiziksel ihtiyaçlarını gidermek için kullandıkları harekete geçme sistemi olarak adlandırıyor. Daha sonraları insanlar ödül ve ceza ile motive olmaya başlıyor ve buna Motivasyon 2.0 adı veriliyor.
Temel Motivasyon Kaynakları
McClelland, insanların davranışlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmektedir. Bunlar başarı ihtiyacı, bağlanma ihtiyacı (ait olma) ve güç ihtiyacıdır (Burnham, 1997: 3).
Güdü (veya Motivasyon), insanların ve diğer hayvanların belirli bir zamanda bir davranışı başlatmasının, sürdürmesinin veya sonlandırmasının nedenidir.
Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
Bunlar Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisi, Douglas McGregor'un (X) ve (Y) teorisi, Alderfer'in ERG teorisi, Herzberg'in çift faktör teorisi ve McClelland başarı teorisidir.
Motivasyon, bireyi belirli bir hedefe ulaşmak için harekete geçirir, böylece çaba sarf eder ve hedeflerine ulaşma olasılığını artırır. Bu da başarıyı beraberinde getirir. dışsal motivasyon, belirli bir hedefe ulaşmak için gereken güdüyü sağlar.
Motivasyon eksikliği, bir işi yapmak için bireyde yeterli ilgi ve isteğin uyanmamasıdır. Bireyde yeterli olarak ilgi, istek ve tutumun oluşmaması; bireyin o işi eksik veya yetersiz yapacağı anlamına gelir. Bir işi yapmak için gerekli olan motivasyon tamamlanmazsa, bireyler üretken olamazlar ve başarıları da engellenir.
MOTİVASYON TEORİLERİ Kişinin hangi ihtiyaçları güdülenmektedir sorusuna cevap aramaktadır. Bireylerin motive kaynaklarının tespitine yöneliktir. Dolayısıyla motivasyona birey-içsel odaklı bir bakış açısı vardır.
Motivasyon (güdüleme) iş görenleri çalışmaya isteklendirme ve örgütte verimli çalıştıkları takdirde kişisel ihtiyaçlarını en iyi şekilde tatmin edeceklerine inandırma sürecidir. Kısaca motivasyon, bir insanı belirli bir amaç için harekete geçiren güç demektir.
Motivasyon koçluğu danışanın kendi belirlediği hedeflere, koçun desteğiyle ulaşması ve sorunlarının üstesinden tek başına gelmeyi öğrenmesidir. Koçluk bir gelişim sürecidir. Süreç boyunca danışan, kendisini daha iyi tanır, potansiyelini keşfeder ve hatalarından ders alarak yetkinliklerini geliştirir.
Takım çalışması ve işbirliği, iş yerinde pozitif bir enerji yaratır ve çalışanların motivasyonunu artırır. İş yerinde dayanışma ve işbirliği artar, daha yüksek verimlilik elde edilir. Çalışanların fikirlerine değer vermek ve onları içerme, motivasyonun ve aidiyet hissinin artmasına yardımcı olur.
Motivasyon, kişiyi harekete geçirebilmek için gerekli olan güçtür. Bireyin hedeflerini gerçekleştirebilmesi ve başarılı olabilmesi için her şeyden önce motivasyona ihtiyacı vardır. Yeterli motivasyon sağlanamazsa kişi düzenli çalışamaz, dikkat ve odaklanma problemleri ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri