İlgili makale ve blogları takip edin, videoları izleyin, ders alın, kurslara katılın, kitapları ve dergileri okuyun, notlar alın, diğer uzmanlar ile görüşün, fikir alış verişi yapın. Durmayın… Motivasyon kazanmanın en iyi yolu hayata bir katkı sağladığını, bir değer yarattığını hissettirmek ve sonra da hissetmektir.
Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Motivasyonun kaynakları konusunda çeşitli teoriler öne sürülmüştür ve genel olarak motivasyonun kaynakları olarak; içsel motivasyon faktörleri (bireyin kişisel hedefleri ve değerleri), dışsal motivasyon faktörleri (ödül, takdirname gibi dışsal teşvikler) ve çevresel faktörler (aile, arkadaş çevresi, iş ortamı vb.)
'Duygusal motivasyon' kavramı, bireyin belirli bir amaç doğrultusunda, duygusal olarak harekete geçirilmesi anlamına gelir. Genellikle olumlu duygusal durumlar ve heyecan yaşama arzusu tarafından desteklenir. Kişi, öğrenme, başarı ve hedeflerine ulaşma sürecinde bu duygusal motivasyonun etkisi altında kalır.
İnsanın motivasyonu, bireyin içinden gelen ve dışarıdan etkilenen güdüsel etmenler ile uyaranların bireyi harekete geçiren enerji ve yönlendirici güçleri olarak tanımlanır. Bu enerji ve güç, insanların fizyolojik, bilişsel, sosyal ve duygusal gereksinimlerinden kaynaklanmaktadır.
5) Temel Motivasyon (Birincil Motivasyon)
Temel motivasyon, kişinin kendi yaşamını sağlıklı bir şekilde yaşamak için ihtiyaç duyduğu motivasyondur ve en temel motivasyon türüdür. Örneğin açlık, susuzluk, uyku, ağrı vb. temel motivasyon faktörleridir.
Ulaşmanın zor olabileceğini kabullenin ve bu konuda kendinize olumlu telkinler verin. Olumsuz düşüncelerden sıyrılarak olumlu yönlere odaklanın. Sonuca odaklanın. Hedefinize varmanın size nasıl hissettireceğini düşünün ve o hissi elde etmek için çabalayın.
Motivasyon, bireyi belirli bir hedefe ulaşmak için harekete geçirir, böylece çaba sarf eder ve hedeflerine ulaşma olasılığını artırır. Bu da başarıyı beraberinde getirir.
Üzerinizdeki baskı arttığında sizi rahatlatacak bir şarkı dinlemek, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Diğer yandan uzun bir yürüyüş de strese iyi gelebilir. Strese sebep olan sorundan uzaklaşmak da üzerinizdeki baskıyı azaltacağından film izlemek ya da oyun oynamak gibi aktiviteler de fayda gösterebilir.
Kişisel gelişim, keyif alma, kendini gerçekleştirme, yaratıcılık, özgürlük, merak gibi içsel hedefler bu tür motivasyonu tetikleyen unsurlar olabilir. İç motivasyon, dış etkenlere bağlı olmadığı için, uzun vadede daha sürdürülebilir ve tatmin edicidir.
Motivasyon 3.0 yaklaşımına göre çalışanların içsel bir istek ile işlerine motive olabilmeleri veya motive edilebilmelerini şekillendiren unsur ödül-ceza sisteminden ziyade ustalık, amaç ve özerklik faktörleridir.
Motivasyon 1.0 adı verilen ve insanların çağlar önce fiziksel ihtiyaçlarını gidermek için kullandıkları harekete geçme sistemi olarak adlandırıyor. Daha sonraları insanlar ödül ve ceza ile motive olmaya başlıyor ve buna Motivasyon 2.0 adı veriliyor.
Ödül olarak algıladığımız bir uyarıcı ile -örneğin lezzetli bir dilim yaş pasta- karşılaştığımızda beynimizde dopamin salgılanır. Dopamin kişinin kendini mutlu ve ödüllendirilmiş hissetmesini sağlar. Bu nedenle ödül, mutluluk, tatmin gibi duygularla ilişkilendirilir.
İçsel motivasyon, bireyin bir faaliyeti yaparken doğal bir şekilde doyum elde ettiği için yapması şeklinde ifade edilmektedir. İçsel motive olan bir birey için dıştan ödül ya da baskılardan ziyade yapılan faaliyetin ilgi çekici ve eğlenceli olması önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri