Tüm bu tanımlardan da yola çıkarak motivasyonun üç temel unsurundan söz etmek mümkündür. Bunlar; hedef, istek ve istikrardır.
İlgili 33 soru bulundu
Temel Motivasyon Kaynakları
McClelland, insanların davranışlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmektedir. Bunlar başarı ihtiyacı, bağlanma ihtiyacı (ait olma) ve güç ihtiyacıdır (Burnham, 1997: 3).
Yüksek motivasyon, bir kişinin belirli bir hedefe veya amaca ulaşmak için içsel bir güdüle hareket ettiği durumdur. Bu güdü, kişinin kendini geliştirmek, başarılı olmak, öğrenmek veya bir şeyi gerçekleştirmek gibi amaçlarına ulaşmak için ortaya çıkabilir.
Çalışanları motive etmenin ilk adımı, onları motive eden şeyin ne olduğunu bulmaktır. Ayrıca özerklik, tanınmak, başarı fırsatları yakalamak, kariyer gelişimi gibi fırsatlar da çalışanları motive eder.
Çalışan motivasyonu, çalışanların işlerine getirdikleri dürtü, coşku ve enerjidir. İnsanları hedefleri doğrultusunda harekete geçmeleri için motive eden içsel durumdur. Çalışan bağlılığı ise çalışanların işlerine, ekiplerine ve kurumlarına olan bağlılık ve bağlantı düzeylerini ifade eder.
Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
İlk grup, motive edici faktörlerdir. Bunlar; işin kendisi, sorumluluk, statü, terfi vs. olarak sayılabilir. Varlıkları kişiyi işyerine daha çok bağlayan, kişiye başarı hissi veren faktörler oldukları için insanı motive ederler.
☆ Motivasyon, çalışma ortamında performans ve potansiyelin gelişimini sağlar. Yaratıcılığı, takım çalışmasını ve işbirliğini olumlu yönde etkiler. Çalışma hayatında takdir, teşekkür, ödüllendirme, terfi, gelişim olanakları, mentor ve koçluk, delegasyon ve inisiyatif faktörlerinin hepsi birer motivasyon öğesidir.
Çalışana değer verme, iş güvencesi sağlama, para, başarılı olma, yönetime aktif katılma, iyi çalışma koşulları, kariyer ve terfi olanakları önemli motivasyon araçlarıdır. Yöneticilerince istenilen düzeyde motive edilmiş çalışanlar koşullar ne kadar olumsuz olsa da çalışacaklardır (Gümüş, 1995:211).
Her ne kadar Türkçe'de güdülenme, harekete geçirici olarak tanımlansa da motivasyon insanları belirli bir amaca doğru devamlı sekilde harekete geçirmek için gösterilen çabaların toplamı olarak da tarif edilebilir[1].
Ekip üyeleriyle açık ve etkili iletişim kurmak, onları motive etmek için önemlidir. Hedefleri, beklentileri ve geri bildirimleri net bir şekilde iletmek, ekip üyelerinin kendilerini değerli hissetmelerini sağlar. Ekip üyelerinin net hedeflere ve önceliklere sahip olmaları, motivasyonlarını artırır.
Motivasyon, bir görevi veya bir dizi görevi tamamlama isteğine sahip olmak olarak tanımlanmaktadır. Nihai hedef, bunları başarıyla tamamlamaktır. Çalışanlar motive olduğunda, daha verimli ve işlerine karşı ilgili bir şekilde çalışmaktadır. Çünkü, yaptıkları iş üzerinde sahiplik duygusunu hissederler.
Motivasyon Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Sporcunun içinde bulunduğu veya bulunması gereken şartlara uygunluğu, devam ettirme süreci. İsteklendirme, güdüleme.
Bir iş yerinde verimliliği ve performansı artırmak isteyen işletmeler, öncelikle çalışanların motivasyonunu artırmalıdır. Motivasyonu yüksek çalışan, hem işine bağlıdır hem de enerjisi yüksektir. Olumlu psikoloji, onların sorumluluklarını yerine getirmek ve başarılı olmak için hevesi olmalarını destekler.
Disiplin, belirlenen hedeflere ulaşmak için gereken düzen, sorumluluk ve kararlılıkla ilgiliyken, motivasyon ise bu hedeflere ulaşma isteğini canlı tutan içsel güçtür. Disiplinli olmak, motivasyonu sürekli yüksek tutmaya gerek kalmadan başarıya ulaşmada önemli bir role sahiptir.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Olumlu motivasyon, kişinin bir amaca ulaşmak için olumlu ve pozitif bir tutumla hareket etmesidir. Olumlu motivasyon kavramı, bir kişinin kendi potansiyelini ortaya çıkarmasına, kendine güvenmesine ve daha yüksek hedefler belirlemesine yardımcı olur diyebiliriz.
Başarıya giden yoldaki en güçlü ve asıl motivasyon kaynağı, bireyin kendisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri