Teorik olarak bir motorun omru sasisinin omru kadardir. Yani sasiye 100 yil bir sey olmadiysa o motora bir sey olmaz. Motor yatak sarar yatagi degisir yola devam eder, piston kirar piston degisir yola devam eder.
Motor hem pahalı bir mekanizmadır hem de aracın beyni olduğu için diğer mekanizmaların da zarar görmesinde etkilidir. Aracın motor kısmındaki ısınma, üfleme ve yağ oranına bakarak, motor sağlığını ölçebilirsiniz. Özellikle sesli ve hırıltılı çalışma durumlarına karşı da analiz yapmalısınız.
Motor üflemesi olayı kompresyon ya da diğer bir deyişle basınç kaybıdır. Bu durum sıkıştırılmış ve yanmış yakıt karışımı kartere geçtiğinden yağ çubuğu çıkartılarak ya da yağ doldurma kapağı açılarak anlaşılabilir. Motorun rektifiye olması gerektiğine tam olarak anlamak için silindir kompresyon testi yapılması gerekir.
Bitik motor yağ yakar, yağ çubuğunun deliğinden yağ buharı çıkar, motor iyice gebermişse çekişi de düşer.. Sesi bile değişir..
İlgili 29 soru bulundu
Motorun Bitik Olması ve Motorun Yağ Yakması
Ancak tamiri mümkündür.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Motorun yağsız kalması nasıl anlaşılır? Bir motor yağsız kalıp yatak sarmışsa, motor yatak sesi değişir ve kulağı rahatsız edici düzeyde tak tak şeklinde metalin taşa vurulması şeklinde sesler duyulur. Gaz pedalına bastıkça sesin şiddeti daha da artar.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
İlk olarak aracın egzoz dumanına bakmanız yeterlidir. Egzoz dumanının rengi maviyse araç yağ yakıyor demektir. Ayrıca motoru çalışma sıcaklığına getirdikten sonra yağ kapağını açıp üfleme olup olmadığına da bakılmalıdır. Eğer motorda üfleme varsa motor yağ yakacaktır.
Motoru yenilenme işlemi gören araç için usta kişilerin çalışmış olması tercih sebebi sayılabilir. Böyle bir durumda usta eller tarafından motoru yenilenen bir araç alınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Motor üflemesi, segmanların aşınması nedeniyle araçtaki motorun yeterince basınç oluşturamamasıdır. Motor üflemesi kişisel araçlarda olduğu gibi Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama işi yürüten firmaların araçlarında da meydana gelebilen bir sorundur. Motor patlama anında yeterli basıncı sağlayamadığı için üfler.
Motor performans testleri dinamometre cihazı kullanılarak yapılır. Manüel, otomatik, önden çekişli ve arkadan çekişli araçların motor gücünün ve torkunun minimum hata payı ile ölçülmesi ve grafikler ile anlaşılır şekilde raporlanmasına motor performans testi denir.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Bitik Motor Ne Kadar Gider? Uzmanlar, bitik motorlu bir arabanın kaç km daha gideceği hakkında görüş bildirmekten çekiniyor. Çünkü bunun net bir verisi yok. 10 kilometre de gidebilir 10 bin kilometre de yola devam edebilir.
Tüm bakımları yapılmış bir motor ile ortalama 50.000-75.000km yol alabilirsin.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Motor Yağının Ömrünün Bittiğini Nasıl Anlarız? Yağ bittiğinde veya yağın koruyucu özelliği kaybolduğunda araçtan vuruntuya benzer sesler gelebiliyor. Bu şekilde de yağın ömrünü doldurduğu anlaşılabiliyor. Yağ ömrünün dolup dolmadığını anlamanın bir diğer yolu ise gözle kontrol.
Motor yağı eksilmesi araç için önemli bir sorundur. Eğer motor yağındaki eksilme zamanında fark edilmezse motorda “yatak sarması” denilen durumun oluşmasına sebep olabilir. Aynı zamanda motor yağının eksilmesi araç çekişinin düşmesine de neden olacaktır.
Motorun yatak sarması, genellikle düşük yağ basıncı veya yetersiz yağlama nedeniyle meydana gelir. Yağın yetersiz olması, yatak yüzeyinde sürtünme ve ısınmaya neden olur. Bu da yatakların aşınmasına ve zarar görmesine neden olur. Yatak sarması, bir motorun performansını azaltabilir ve motorun ömrünü kısaltabilir.
Yağ seviyesinin düşük olması veya yağ değişiminin geciktirilmesi durumunda motor yağı bu etkisini gösteremeyecektir. Motoru yüksek devirlerde kullanmak; Motorun fazla devir yapması daha fazla ısınmasına sebep olacaktır kritik devir seviyelerinin üzerinde aracınızı zorlayıcı kullanımlardan kaçınılmalıdır.
Dizel, benzinli ve LPG'li araçların rutin yağ değişim aralığı farklı olmakla birlikte 5000-15.000 km'de bir yağ değişimi yapılması önerilir.
Motor Sıcakken Yağ Değişimi Yapılır Mı? Motor sıcakken yağ değişimi için bir süre ılıması beklenmelidir. Ardından yağ karteri üzerindeki tıpa açılarak eski yağın geniş bir hazneye boşaltılması gerekecektir. Bu süreçte yağın tamamen akması beklenmelidir.
Motorun yağ yakmasına sebep olan aşınmış parçaların sökülerek tespit edilmesi ve söz konusu parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakma problemi için dışarıdan herhangi bir çözüm uygulanamadığı için halk tabiriyle motor inmesi adı verilen işlemin yapılması kaçınılmaz oluyor.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri