Motoru değişmiş aracı almak isteyen çıkmayabilir. Oysa doğru şekilde ve usta ellerde motor bloğu değişimi yapıldığında aracın ömrü ciddi şekilde uzar. İşlem, usta ellerde yapılmazsa ve hatalı işlem yapılırsa aracın performansı, yakıt tüketimi, sürüş konforu ve sürüş güvenliği ciddi şekilde olumsuz etkilenir.
Motoru yenilenen araç satın alınabilir, satılabilir, güvenle binilebilir; elbette ki gerekli garanti işlemleri tamamlandıktan sonra. Araçlar sadece tek sistemden oluşmamaktadır. Araçlar pek çok sistemden oluşmaktadır. Araçlar parçalarının birbiriyle bağlantılı olduğu bir mekanizmaya sahiptir.
Araba almaya karar verenlerle ikinci el araba almayı düşünenlerin kafasını karıştıran bir soru motoru yenilenmiş bir araç alınır mıdır. Bu sorunun cevabı, motor komple tamir edildikten ve değiştirildikten sonra bu işlemleri yapanların güvencesine bağlıdır.
Motor değişimi yapıldıktan sonra araç, alınabilir, binilebilir veya satılabilir. Yenilenen motorda bu üç işlem gönül rahatlılığı ile uygulanır. Ancak gerekli garanti işlemlerinin düzgün bir şekilde yapılmış olması gerekir.
Motor Beyni Değişince km Sıfırlanır Mı? “Motor beyni değişince kilometre sıfırlanıyor mu?” sorusunun cevabı hayır. Kilometre sayacı motora bağlı değildir ve bu nedenle motorun değiştirilmesi kilometreyi sıfırlamaz.
İlgili 24 soru bulundu
Araç motor tadilat projesi alındıktan sonra tüvtürk araç tadilat muayenesi yapılması zorunludur, tüvtürk'ten araç tadilat muayenesi yapıldıktan sonra araç ruhsat değişimi yapmak için ruhsat değişimi yapmak zorunludur. Notere başvuru yapılarak ruhsat değişimi yapılarak yeni motor numarası ruhsata işlenmiş olur.
Motor değişimi eskiden değer kaybının kapsamına dahil edilmemiş olsada aracın motor değişimi ile araca tramer kaydı işlenmesi ve diğer araçlara göre satımının zorlaşması sebebiyle araç değer kaybına dahil edilmiştir.
Rektifiye Zararlı Mıdır? Profesyonel kişiler tarafından yapılacak olan motor rektifiye işlemi için herhangi bir zararlı durum söz konusu değildir.
Gömlek ve piston hariç olmak kaydı ile üst motor ekipmanlarının revizyona uğraması olayına yarım motor adı veriliyor.
Motosiklet Rodaj Aşamasında Çok Yakar Mı? Motosiklette rodaj sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aracı düşük devirde kullanmak olabilir. Bu sayede yakıt tasarrufu da sağlanmış olur. Genel olarak bakıldığında rodaj aşamasında motosiklet yakıt tüketimi söz konusu değildir.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Motorun Çok Yüksek Devirde Çalıştırılması
Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir.
Bir motorun rektifiye işlemine girmesini gerektiren iki ana sebep bulunuyor: Motor yataklarının aşınması ve piston halkalarının iyi oturmaması. Herkesin bildiği gibi krank mili, rot ve piston gibi motor parçaları serbestçe hareket etmelerini sağlayan yataklara sahip.
2 kişi binmek sakıncalıdır rodaj döneminde. 125-150cc'de özellikle bayır çıkarken motoru bağırtmak (devri yükseltmek) zorunda kalırsınız ki bu, rodajda tavsiye edilen bir şey değildir.
Kullanım Nedenli Motor Yıpranması ya da Parçalarda Yıpranma
Çok yüksek hızda araç kullanmak. Yüksek hızlarda ani fren yapmak. Yanlış viteste araç kullanmak. Hava filtresi, yağ filtresi gibi parçaların temizliği, bakımı ya da değişimi gibi işlemleri ihmal etmek.
Motor bloğunda yağ kaçakları görünür. İç kısımda çatlak oluşur ise motor suyuna yağ ve motor yağına da su kaçacaktır. İç kısımda çatlak olması durumunda çekişten düşme, boğulma tekleme görülür. Araç hiç çalışmayabilir.
Araç motorunun üretim yerinden çıktığı aşamadan sonra motordan bağımsız olarak işlevini yürüten parça sandık motor olarak isimlendirilir. Oldukça değerli olan bu parça, ağır kazalı ya da hurda araçların motorunun hasar görmesi durumlarında motor yerine kullanılabilir.
Sandık motor, sıfır olarak satın alındığında aracın performansını yükselterek ömrünü uzatır. Mevcut motorun kullanılamaz hale geldiğinde bu motorun takılması daha makul olur. İkinci el takılan bu motorlar aracın performansını ciddi oranda düşürerek aracın ömrünü kısaltır.
Motorun gömlek ve piston kısımları dışında kalan parçaları revizyona uğramış motorlara yarım sandık motor deniliyor.
Motor rektefiye işlemleri genelde 1 hafta sürerken bu tercih ettiğiniz teknik servisin durumuna göre dee değişiklik gösterebilir.
Genelde bir defa kaliteli bir şekilde yapılan rektefiye işlemi aracı uzun süre götürmektedir. Ancak motorun durumuna göre bu rektefiye işlemi tekrarlanabilir. Özetle motor rektefiye işleminin sıklığı tamamen yine kullanıcıya ve motor sağlığı durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
İstediğin aracın plaka bilgisini boşluk bırakmadan yazarak ''5664'' numaralı hatta gönderebilir, ağır hasar kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. Bu işlem ücretli olarak yapılır ve işlem sonucunda yaklaşık ''9 TL'' ücret tahsil edilir.
Özellikle şasi ya da motorun hasar gördüğü kazalarda araçların değerinin büyük oranda düştüğü gözlemlenir. Ancak sadece kaportada ufak çiziklerin yaşanması ya da far gibi kolayca değiştirilebilen parçaların hasar görmesi durumunda değer kaybı daha az olur.
Kesinlikle ama kesinlikle motor kaputu değişmiş 2. el araba satın almayın. Çeşitli sebepler var ama en önemlisi; önden şiddetli bir darbe alıp ön tarafı dağılmamış otomobilin motor kaputu değiştirilmez. Bu haldeki bir otomobil ise ne kadar toparlanırsa toparlansın hiçbir zaman güvenli olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri