Soru 1: Kimlik kartı nasıl alınır? Engelli Kimlik Kartı alabilmek için engelli birey sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzeri engelli olduğunu belgelemelidir.
Engelli Kimlik Kartını sağlık kurulu raporuna göre yüzde 40 ve üzeri engelli olduğu belgelenen bireyler ve 18 yaşından küçüklerde ise sağlık kurulu raporunda çocuklar için özel gereksinim raporuna (ÇÖZ-GER) göre en az bu orana denk özel gereksinim düzeyine sahip çocuklar alabiliyor.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
İşe girişlerinde %60 ve üzerinde engel oranına sahip olanlar malulen emeklilik hakkına sahip değillerdir. Ancak işe girişten sonra engelli hale gelip %60 ve üzerinde çalışma gücünü kaybedenler malulen emeklilik hakkını elde ederler. Bu kişilerin en az 10 yıllık sigortalılık süresine sahip olmaları gerekir.
Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Belirlenen şartları taşıyan engelli bireyler Engelli Kimlik Kartını Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezlerine 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile müracaat ederek alabiliyor.
İlgili 33 soru bulundu
Engelli Kimlik Kartı alabilmek için engelli birey sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzeri engelli olduğunu belgelemelidir.
Engellik Kimlik Kartı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir ? Engelli kimlik kartı çıkartmak için gerekli belgeler; sağlık raporu aslı ve fotokopisi, 2 Adet resim, nüfus kağıdı ve fotokopisidir.
Sakatlık (Engellilik) dereceleri nasıl belirlenir? Yasaya göre, çalışma kabiliyetinin asgari yüzde 80'ini kaybetmiş kişiler 1.Derece Engelli, yüzde 60'ını kaybetmiş kişiler 2.Derece Engelli, yüzde 40'ını kaybetmiş kişiler ise 3.Derece Engelli olarak değerlendirilmektedir.
Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
%90 ve üzeri engelli oranına sahip kişiler engel nedenine bakılmaksızın araç alabilirler. Eğer ağır engelli (%90 ve üzeri) bir birey için araç alımı söz konusuysa aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz. Bireyin aile yakınları, aracı satın alabilir.
Türk Telekom'dan engelli, gazi ve şehit yakınlarına özel bireysel faturalı mobil tekliflerde %25 indirim! %25 indirim kampanyası engelliler, harp ve vazife şehitlerinin eş ve çocukları ile gazileri kapsamaktadır.
Bireyin engellilik yüzdesi 40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Sürücü belgesine sahip olması da gerekiyor.
Engelli raporu sorgulama işlemini e-Nabız üzerinden de kolayca yapabilirsiniz. Engelli raporunuzun PDF'ini indirmek için E-Nabız sistemine giriş yapmalısınız! “Raporlarım” sekmesine tıklamalısınız. Tarihe göre listelenen mevcut raporlarınız arasından engelli raporunuzun yer aldığı kısmı bulmanız.
Engelli raporları için maksimum teslim süresi 15 gündür. Diğer Raporlar 3 iş günü içerisinde e-devlet uygulamasından alabilirsiniz.
Süresiz olarak verilen ve yenilenmesi gerekmeyen bir karttır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın il ve ilçe müdürlükleri aracılığı ile kart başvurusu yapılabilmektedir. Aynı zamanda e-devlet sistemi aracılığı ile de başvuru yapabilmek mümkündür.
Malul ve engelliler; 2023 yılı için tüm vergiler dahil 1.004.200 TL altındaki ve sağlık raporundaki koşulları karşılayan; Motor silindir hacmi 2.800 cm³' altındaki tüm binek otomobil veya ticari araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilirler.
Engellilik yüzdesi %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
%90 altında engellilik oranına sahip kişiler yalnızca ortopedik rahatsızlıklara sahipse ve araçta tadilat yapılarak kendisi kullanması şartıyla araba alabilir. %90 altına kalanlar her ortopedik rahatsızlıkta yine alamazlar yönetmelikteki şartları sağlaması gerekir.
ENGELLİ MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER? En az yüzde 40 oranında engelin olması ve bu durumu sağlık kurulu raporu ile belgelemesi gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş olanların başvuruları kabul edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuruları kabul edilmektedir.
Evet alabilirsiniz. Çünkü bu hastalıklar süregelen, kronik rahatsızlıktır.
İleri düzeyde özel gereksinim var: %60-69. Çok ileri düzeyde özel gereksinim var: %70-79 (Ağır engelli olduğu kabul edilir) Belirgin düzeyde özel gereksinim var (BÖGV): %80-89 (Ağır engelli olduğu kabul edilir) Özel Koşul Gereksinimi var (ÖKGV): %90-99 (Ağır engelli olduğu kabul edilir)
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
*Belirlenen şartları taşıyan engelli bireyler 'Engelli Kimlik Kartı'nı, ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne veya Sosyal Hizmet Merkezi'ne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneğiyle müracaat ederek alabiliyor.
Engelli kimlik kartı, yüzde 40 ve üzeri oranda engelli olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan engelli bireylere verilen özel bir karttır. Bu kart ile engelli vatandaşların yaşam standartlarının yükseltilmesi hedeflenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri