Soğutma suyu tamamen bitiyor ve radyatör yada su haznesi gibi parçalarda sorun yok ise motor bloğu çatlak olabilir. Motor bloğunda yağ kaçakları görünür. İç kısımda çatlak oluşur ise motor suyuna yağ ve motor yağına da su kaçacaktır. İç kısımda çatlak olması durumunda çekişten düşme, boğulma tekleme görülür.
Silindir kapağının içinde motor yağı bulunur. Eğer üst kapak çatlamışsa içinde yağ sızacaktır. Motor bloğunun üzerinden arabanın altına süzülen bir yağ görürseniz bu silindir kapağının çatladığına işaret olabilir.
Soğutma sistemlerinde ve otomotiv motor bloklarında meydana gelen çatlak ve sızıntılara karşı pratik onarım malzemesidir. Sistemi sökmeden, dağıtmadan, pratik ve etkili çözüm sağlar. Sistemi sökmeye gerek kalmaz.
Motor bloğunda çatlak olması, ileride büyük sıkıntılara yol açar. Her ne kadar kaynak yapılmaya çalışılsa da sorunun asıl çözümü bloğun değişmesidir. Kaynak yapılmış çatlakta sıkıntı olup, olmadığını anlamak için; motosiklet modelinin yakıt bilgilerini kontrol etmek faydalı olabilir.
Termostat açılana kadar motoru rolantide çalıştırın sonrasında termostatı sökün. İlacı alacak kadar su eksiltin. İlacı kuvvetli bir şekilde 5-10 dk çalkalayarak termostatı söktüğünüz hazneden boşaltın. Aracı 15 dakika kadar çalıştırın veya yol yapın,sızıntı kesilecektir.
İlgili 29 soru bulundu
Motor bloğunda yağ kaçakları görünür. İç kısımda çatlak oluşur ise motor suyuna yağ ve motor yağına da su kaçacaktır. İç kısımda çatlak olması durumunda çekişten düşme, boğulma tekleme görülür. Araç hiç çalışmayabilir.
arkadaşım blok çatlağı eğer uzman ellerde yapılırsa tamir edilebilir fakat bunun için x-ray cihazları ve özel kaynak ekipmanları bulunmalıdır ki bu türkkiyede mümkün değildir yada ben duymadım... genelde bu tür çatlakları maliyetin çok yüksek olduğu motorlarda (gemi motorları) yapılabilir....
Motoru değişmiş aracı almak isteyen çıkmayabilir. Oysa doğru şekilde ve usta ellerde motor bloğu değişimi yapıldığında aracın ömrü ciddi şekilde uzar. İşlem, usta ellerde yapılmazsa ve hatalı işlem yapılırsa aracın performansı, yakıt tüketimi, sürüş konforu ve sürüş güvenliği ciddi şekilde olumsuz etkilenir.
soğuk tasyikli su tutulduğunda motor bloğu çatlayabilir denir.
Yanlış yağ, yanlış antifiriz, yanlış filtre, geç yağ değişimi yağ kanallarını tıkamış olabilr.
Motor bloğu ya da silindir bloğu; motorun ana yapısını oluşturan parçadır. Kam mili, krank mili, piston gibi birçok motor parçasına yataklık eder. Motorun temel ve en büyük parçası olan motor bloğu, motorun toplam ağırlığının yaklaşık 1/4'ünü oluşturur.
Sıva alçısı, çatlakları doldurarak duvarın düzgün bir şekilde tamir edilmesini sağlar. Duvar çatlaklarının tamirinde kullanılan diğer bir malzeme ise hazır sıva olabilir. Hazır sıva, pratik bir şekilde kullanılabilen bir tamir malzemesidir ve çatlakların hızlı bir şekilde kapatılmasını sağlar.
Şişme, morarma, uyuşma, sızı gibi belirtiler çatlağın habercisi olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ayağınızdaki ağrının sebebinin kırık olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat kırık, çok daha şiddetli bir acıya sebep olur.
Piston üzerinde yüksek sıcaklık ve ani soğuma sonucu oluşan gerilme sonucu kılcal çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar zamanla ilerleyerek pistonun kırılmasına yol açar. Pistonun kafa kısmının çatlamasının ve kırılmasının nedenleri; - Aracın motor freni arızalıdır veya motor fren ayarı doğru yapılmaması arızaya neden olur.
Deride çizgisel atrofik alanlar şeklinde görülür. Çoğunlukla bel, kalça, bacak, karın, meme ve kollarda görülen çatlaklar, ilk oluştuklarında kırmızı ve / veya mor renkte, daha sonra normal deri rengine yakın bir renk alır. Hormonlar çatlak oluşumunda etkilidir.
Ancak motorun su eksiltmesi, normal bir durum değildir. Yani “motorun suyu eksilebilir” algısı yanlıştır. Araç motor suyu eksilirse bir sızıntı var demektir. Sızıntı varsa radyatörde çatlak, delik ya da aşınma olabilir veya radyatör kapağı contasında sorun olabilir.
Motor su tapaları, motor bloğunun su kanalı bölümde bulunan demir kapaklardır. Bu tapaların görevi; motorda oluşan bir sıkıntı sebebiyle bloğun patlamaması ve basıncı azaltmak için yerinden fırlamaktır. Yerinden fırlayan tapa, bloğun patlamasını önlemiştir.
Çatlağın sebebi çoğu zaman silindir gömleklerinin dikkatli kullanılmamasıdır (darbe etkileri). Silindir gömleği hemen görünür bir hasara uğramasa da, mikro ince bir çatlak veya çentik, motorun çalışması esnasında bir kırılmaya neden olabilir.
Gömlek ve piston hariç olmak kaydı ile üst motor ekipmanlarının revizyona uğraması olayına yarım motor adı veriliyor.
Motosiklet Rodaj Aşamasında Çok Yakar Mı? Motosiklette rodaj sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aracı düşük devirde kullanmak olabilir. Bu sayede yakıt tasarrufu da sağlanmış olur. Genel olarak bakıldığında rodaj aşamasında motosiklet yakıt tüketimi söz konusu değildir.
Bu durumda iyi bir yetkili servis ile çalışırsanız ve garanti koşullarını sağlarsanız, motoru yenilenmiş bir araba satın alabilir ve eski bir model olsa bile yenilenmesi durumunda kullanılabilir.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Beton çatlaklarının çoğu, büzülme (rötre), ısı, yanlış derz yerleştirmeleri, aşırı gerilme – yükleme koşulları ve dış etkenlerin neden olduğu hareketlerle ilgilidir. Bu onarımların bir kısmı doğrudan çatlağa uygulanan epoksi enjeksiyonları kullanılarak tamamlanmaktadır.
Araç motor tadilat projesi alındıktan sonra tüvtürk araç tadilat muayenesi yapılması zorunludur, tüvtürk'ten araç tadilat muayenesi yapıldıktan sonra araç ruhsat değişimi yapmak için ruhsat değişimi yapmak zorunludur. Notere başvuru yapılarak ruhsat değişimi yapılarak yeni motor numarası ruhsata işlenmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri