Motosikletlerde Silindir Hacmi Büyütme İşlemi Yasal Mıdır? Motosikletlerde silindir hacmi büyütme işlemi yasal değildir. Silindir veya motor hacminin motosiklet kullanıcıları tarafından artırılması durumunda yapılan değişiklikler ruhsatta gösterilmezse idari para cezası uygulanır.
"EHLİYETSİZ SÜRÜCÜLERE EN AZ 4 BİN LİRA CEZA UYGULANIR"
Açıklamanın şu anda yürürlükte bir yeri olmadığını belirten Avukat İyaz Çimen, “50 cc ve 125 cc silindir hacmi arasındaki motosiklet kullanıcıları eğer ehliyetleri yoksa cezaya tabi.
80 CC kiti sadece karbüratörlü yakıt sistemine sahip olan scoter modelleri için uygundur. Enjeksiyon sistemi ile çalışan 50 cc scoter modelleri yakıt miktarını ECU yardımı ile püskürttüğü için 80 CC.`ye yükseltilmiş bir enjeksiyonlu motorda bu kit yarardan çok zarar getirir.
Birçok motosiklet kullanıcısı 50 cc scoter kullanmakta iken sonra 50 cc scoteri 100 cc ye çevirme işlemi yapmak istemektedir. Bu işlem motorun gücünü artırmak için yapılmaktadır. Sadece karbüratörlü modellerde bu silindir kiti uygundur. Birçok kişi scoter 100 cc yapma kiti kullanmak zorunda kalır.
Ehliyetsizlikten ceza yersin. Motor sizin değilse ruhsat sahibide kullandırdığı için ceza yer.
İlgili 20 soru bulundu
Günümüzün en moda tabirlerinden biri de “kredi kartı patlatma”dır. Kart batağındakiler kullanır bu tabiri. Ödenmemiş ve takibe alınmış kredi kartı borçları için kullanılır.
A grubuna ait ehliyetlerin her biri motor hacmi ve beygir gücü bakımından farklı özellikteki motosikletleri kullanabiliyor. Buna göre A1 ehliyet maksimum 125 cc motor hacmi ve 14 beygir gücüne sahip motosikletleri kapsıyor.
Tabiki geçer ama siz sadece üst tarefı silindir pistonu değiştireceksiniz. Bu sebeple zorladığınız bi anda katırt diye bi ses duyarsanız yani krank keserse pek şaşırmam. Ama limitleri zorlamam okadar diyorsanız dert etmeyin muayeneden geçer.
Silindir hacmini artırmak için genellikle silindir ve piston genişletme işlemi yapılır. Yapılan bu işlem sonucunda strok zarar görür. Hacmi yükseltilen motorun daha fazla yakıt ve hava karışımına ihtiyacı vardır. Bunu yapmak içinde karbüratörü daha yüksek hacme sahip bir karbüratör ile değiştirmeniz gerekir.
motorunu ruhsatını al git tüve yaptır muayeneyi kasksız gitme arıza çıkartıyolar. 100cc motosiklete muayene gerekir arkadaşım. bende de 100cc var çünki oradan biliyorum. sıfır aldığında 3 yıl muayene süresi verirler. Daha sonra her 2 yılda bir yapılması gerekir.
Motorlu bisikletlere Sigorta zorunluluğu geliyor. 50 CC altı motorlar, bilinen bir başka adıyla da motorlu bisikletler, hem motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuluyor, daha da önemlisi zorunlu Trafik sigortası kapsamına da girmiyor. Bir başka anlatımla 50 CC altı motosikletlere trafik sigortası yapılmıyor.
50 cc motosikletlerde muayene: 50 cc motosikletin sıfır olması durumunda 3 sene sona ilk muayenesinin olması, 3 seneden sonra ise 2 senede bir muayene işlemlerini yapılması gerekmektedir.
“50 cc motor kaç km hız yapar?” sorusunun cevabı, saatte 75 km hıza ulaşabilmeleri olarak yanıtlanır.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin Hız Sınırları başlıklı 100'üncü maddesine göre motorlu bisikletlerin (49 cc) Erişme Kontrollü Karayolunu (Otoyol) kullanmaları yasaklanmıştır. Polis çevirdiğinde, yoluna uygun olmayan aracı kullanmaktan ceza alabilirsiniz. Veya trafik kurallarına uyulmadığı içinde ceza alabilirsiniz.
Düşük motor hacmine sahip motosikletlerin otobana çıkmasının yasak olduğunu belirten Çimen, “Şu anda 50 cc'ye kadar olan motorlar araba ehliyetiyle kullanıma açık fakat bu tarz motorlar kara yolları trafik kanununa göre motorlu araç sınıfında sayılmıyor, bu yüzden farklı bir ehliyet gereksinimi aranmıyor.
50 Cc Motor İçin Hangi Ehliyet Gerekiyor? 50 cc motorları kullanmak için B sınıfı ehliyete sahip olmak yeterlidir. Bunun yanında A1 ve A2 türünde motor ehliyetine sahip olan kişiler de 50 cc motor kullanabilirler. Ehliyetsiz şekilde kullanılabilecek motor türleri elektrikli motorlardır.
Yapılabilir ama çok ciddi riskler alır ve motosikletinizin canını sömürürsünüz.
Evet 50 cc motor o yokuşta çok zorlanır bence o yokuş için çok düşük cc . Zorlanması bir yana motorun ömrünü azaltırsın. Çok çabuk bozulur. dümdüz asfalt bal gibi çıkar o yokuşu tek kişi.
Otobana kaç cc motor girebilir? Plakalı, sigortalı, muayenesi yapılmış ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin maddelerine uyan 100 cc motosikletler ile üst cc motosikletler otoyollara, anayollara, karayollarının tümüne girebilir ve yol alabilir. 50 cc motosikletleri hangi ...
50 cc'lik motosikler, tüvtürk muayene işlemine tâbii tutulmaz. Daha büyük motosikletler, 2 yılda 1 muayeneye girer.
sigortasız mümkün, muayenesiz değil. ^Araç Muayenesinin olmaması satışa ve tescile engel bir durum değildir.
Farklı araç için belirlenen muayene ücretileri şöyle: Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Yömork: 1.130,44 TL. Otobüs, Kamyon, Çekici, Tanker: 1.528,10 TL. Traktör (Römorklu / Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: 575,84 TL.
A2 sınıfı sürücü belgesi
Motor silindir hacmi maksimum 600 cc olan iki tekerlekli motosikletleri kullanabilmek için A2 ehliyet gerekiyor. Bu ehliyete sahip sürücüler güç sınırı 12 KW ve 16 beygiri aşmayan üç tekerlekli motosikletleri de kullanabiliyor.
Eğitimi başarıyla tamamlayanlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bir sınava giriyorlar. Sınavda başarılı olanlar, 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanmaya hak kazanıyorlar. 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanmak için, B sınıfı ehliyet sahibi olmak yeterlidir.
Silindir hacmi 125 cc ye kadar olan motosikletler A1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. A1 sınıfı ehliyete müracaat etmek için 16 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir. A1 sınıfı motosiklet ehliyetini genellikle 18 yaşına ulaşmamış motosiklet sürücüleri tercih etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri