Araç motor tadilat projesi alındıktan sonra tüvtürk araç tadilat muayenesi yapılması zorunludur, tüvtürk'ten araç tadilat muayenesi yapıldıktan sonra araç ruhsat değişimi yapmak için ruhsat değişimi yapmak zorunludur. Notere başvuru yapılarak ruhsat değişimi yapılarak yeni motor numarası ruhsata işlenmiş olur.
Sandık motor değişiminin ruhsata işlenmesi için motor alınan yerden fatura almak yeterlidir. Faturanın alınmasının ardından gümrük vergisi, işçilik ücreti ve motor ücreti gibi ödemeler yapıldıktan sonra resmi belgeler ile vergi dairesine gidilir ve cüzi bir miktar karşılığında motorun kayıt işlemi tamamlanır.
Komple Motor Değişimi için Yasal Kural
TÜVTÜRK araç muayenesindeki yetkili tek kuruluş olması nedeniyle; TÜVTÜRK istasyonunda ilk aşamada kroki hazırlanması gerekmektedir. Krokiler aracın ve motorun muayenesi sırasında sağlıklı ilerlenebilmesi için ehliyetli mühendisler tarafından hazırlanmaktadır.
Yeni motorun ruhsata işletilebilmesi için satın almış olduğunuz çıkma motorun belgesi ile aracı Tüvtürk muayene istasyonuna götürüp göstermeniz ve sonrasında yeni ruhsatınızı çıkartmanız gerekir.
Aracın motoru, kullanıma bağlı olarak eskimekte ve performansını düşürmektedir. Performansın canlandırılması ve yenilenmesi için rektifiye işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemler sayesinde araç, eski performansına kavuşmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Motoru yenilenen araç, oto ekspertize danışılarak, işinde bilgili ve tecrübeli kişilerden bilgi tavsiyesinde bulunularak satın alma işlemi yapılabilir. Burada bilgisine güvenilir, görüşüne önem verilir bir oto ekspertizle anlaşmak gerekir.
Motor Beyni Değişince km Sıfırlanır Mı? “Motor beyni değişince kilometre sıfırlanıyor mu?” sorusunun cevabı hayır. Kilometre sayacı motora bağlı değildir ve bu nedenle motorun değiştirilmesi kilometreyi sıfırlamaz.
Motor değişimi eskiden değer kaybının kapsamına dahil edilmemiş olsada aracın motor değişimi ile araca tramer kaydı işlenmesi ve diğer araçlara göre satımının zorlaşması sebebiyle araç değer kaybına dahil edilmiştir.
Sandık motor, sıfır olarak satın alındığında aracın performansını yükselterek ömrünü uzatır. Mevcut motorun kullanılamaz hale geldiğinde bu motorun takılması daha makul olur. İkinci el takılan bu motorlar aracın performansını ciddi oranda düşürerek aracın ömrünü kısaltır.
“Sandık motor ne işe yarar?” sorusunun cevabı aslında aracın orijinal motor bileşenleriyle tamir edilmesidir. Sandık motor da aracın önceki motoruyla aynı işlevleri yerine getirerek araca güç sağlar. Temel olarak aracın fabrika çıkışı motoru ile arasında hiçbir fark yoktur.
Rektifiye Yapılmış Motor Araç Alınır Mı? Araç sahiplerinin yanlış bildiği konulardan biri de rektifiye işlemi görmüş motorun kötü olduğu ve asla alınmaması gerektiğidir. Bu bilgiyi kesinlikle yanlıştır. Çünkü rektifiye işlemi, hasar gören motorun yenilenmesi ve canlandırılmasına yarayan bir bakım işlemidir.
Ülkemizde motosiklete "motor"dendiği için , gerçek anlamdaki motor belirtilmek istendiğinde motosiklet ile karışmaması için için "kelle motor" tabiri kullanılır.
Motor rodaj kısaca, aracın ilk dönemde daha dikkatli ve fazla zorlanmadan kullanılması temeline dayanıyor. Bunun için ilk başlarda araç kullanılırken yüksek devirde uzun süre kalmamalı, ani ara hızlanmalardan kaçınmalı, yüksek hızlara çıkmamalı ve ani ya da sert frenden uzak durmalısınız.
Sandık motor, fabrikadan sıfır olarak çıkmış motor türlerine verilen isimdir. Sandık motor modelleri, fabrikadan yeni çıkmış motorlardır. Kullanıma hazır halde olan sandık motorların az kullanılmış versiyonlarına ise çıkma sandık motor adı verilir.
Satın almayı düşündüğünüz motorlu taşıtın şasi numarasını öğrenmek için ilk olarak kaputun altına ya da motorun üzerine bakabilirsiniz. Kaputun altında gelende küçük boyutlu metal bir plakanın üzerine yazılan numara, motora kabartma şeklinde işleniyor.
Bunun için öncelikle kaputun alt kısmı ya da motorun üst kısmına bakabilirsiniz. Şasi numarası genellikle kaputun altına yerleştirilen küçük bir metal plakanın üzerine ekleniyor. Motor üzerinde ise kabartma şeklinde görebilirsiniz.
Fındık motor Amerikan arabalarında, nisbeten az hayvani bir motor hacmine deniliyor. Galiba 4-5000cc. 1.6TDİ içi dolu fındıktır. En azından 1.6 MPİ ye göre.
- Aracınızın check engine ışığı dediğimiz motor arıza lambası göstergede yanıyorsa bu sandık motorda bir arıza olduğunu göstermektedir. - Aracınızın motorunda bir güç kaybının oluşması ya da aracınızın hızlanması için olması gerekenden daha fazla zamana ihtiyaç duyması sandık motor arızasına işarettir.
Motor rektefiye işlemleri genelde 1 hafta sürerken bu tercih ettiğiniz teknik servisin durumuna göre dee değişiklik gösterebilir.
Motor rektefiye işleminin kaç gün süreceği ise götürdüğünüz oto servisin yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Motorun silindir, piston, yakıt sistemi gibi parçaları incelenir ve sonrasında gerekli düzenlemeler yapılır. Bu düzenlemeler 3-5 gün içerisinde tamamlanabilir.
Gömlek ve piston hariç olmak kaydı ile üst motor ekipmanlarının revizyona uğraması olayına yarım motor adı veriliyor.
Genel olarak rektifiye öncesinde bir motor için 500 bin kilometre ömür değeri biçilmektedir. Bu değer genel olarak benzinli araçlar için geçerlidir. Dizel araçlar içinse 600 bin kilometre sınırı söz konusudur.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Kilometrenin orjnal olduğunu anlamanın en kesin yolu, aracı bir elektronikçiye götürmektir. Kilometre düşürme işlemi, gösterge paneli üzerindeki chip'i kandırmak yolu ile yapılmaktadır. Yani bir aracın gösterge paneli arıza yapsa da yenisi veya çıkması ile değiştiğiniz takdirde aracın kilometresi orjinal kalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri