Testte motor gücü, tekerlek gücü, tork değeri, şanzıman aralık ölçümü gibi işlemler incelenir. Bu işlemlerin yanı sıra akü, motor ve radyatörde bulunan yağ oranlarına bakılır. Aracın kayıp güç ölçümü yapılır. Ölçülen değerler sonucunda araçta hasar tespiti olup olmadığı belirlenir ve bir sonraki aşamaya geçilir.
Hazırlanacak ekspertiz raporunda aracın özellikleri, arıza-hasar durumu ve km bilgilerine yer veriliyor. Boya, kaza, göçük, dolu hasarı şanzıman, motor, fren sistemi vb gibi parçaların durumu raporda yer almakta.
Mekanik ve Motor Kontrolleri
Elde ettiği sonuçlar otomobil arızaları hakkında bilgi verir.
Temel Plus Ekspertiz paketinde boya kaporta kontrolü, fren testi, lift üzerinde araç altı kontrolleri, mekanik kontroller ve lastik kontrolleri gerçekleştirilir. Böylece aracın birçok mekanik aksamı ve dış bölümleri detaylı bir şekilde incelenir.
Oto Ekspertiz Motor kontrolü ile aracınızın motoru hakkında detaylı inceleme yapılır. Aracınızın motor çalışma sesinden, yağ kaçaklarına kadar tüm parçalar test edilir. Oto Ekspertiz Test sonucunda motorun ne kadar sağlıklı olup olmadığı hakkında bilgi edinmiş olursunuz.
İlgili 19 soru bulundu
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Bu konuyu bir örnek ile açıklamak gerekirse 100.000 km gelmiş bakımları normal yapılmış 5 yaşında ki benzinli bir araçta Lpg bağlantısı yoksa motor gücü standart gücün maksimum %10 altında olması gerekir. Eğer bu değerin altında bir güç ölçülmüş ise yukarıda saydığımız noktaları kontrol etmekte fayda vardır.
Bu incelemeler teknolojik cihazlarla gerçekleştirilir. Kontroller deneyimli eksperler tarafından yapılır. Oto ekspertiz yaklaşık 45 dakika sürer. Ancak ekspertiz raporu ortalama 3 iş günü içerisinde çıkar.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
Açık ve net bir ifadeyle; ekspertiz hatalı, yanlış veya hileli rapor vermiş olmalıdır. Bu noktada araçta çıkan ayıptan satıcı ile hatalı ve eksik ekspertiz raporu veren ekspertiz müteselsilen sorumlu olduğu belirtmemde fayda vardır.
Motoru yenilenen araç, oto ekspertize danışılarak, işinde bilgili ve tecrübeli kişilerden bilgi tavsiyesinde bulunularak satın alma işlemi yapılabilir. Burada bilgisine güvenilir, görüşüne önem verilir bir oto ekspertizle anlaşmak gerekir.
Oto ekspertiz hizmetlerinde özellikle ikinci el araçlarda motorun beygir gücü denen hp gücünün ölçülmesidir. Test aşamasında ortaya çıkan veri, aracın fabrikadan çıktığı zamandaki verileri ile karşılaştırılır. Bu verilerle elde edilen sonuçlar ortalama 80-85 hp olarak ölçülmektektedir.
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
Motor performans testi için dinamometre adı verilen özel cihazlar kullanılır. Bu cihazlar motorun performansı sırasında ortaya konulan verileri kayıt altına alır. Alınan kayıtlar daha sonra standart verilerle karşılaştırılır ve rapor haline getirilir. Aynı zamanda grafikler halinde de ölçüm verileri rapora eklenir.
%75 ise motorun 4 te 1 i yani çeğreği ölü vaziyette 4 te 3 ü sağlam demektir. Bu oran %80 ise motorun 5 te 1 i ölü geri kalan 5 te 4 ü sağlam anlamına gelir.
KM Düşürme Yapılmış Aracı Nasıl Anlayabiliriz? KM değeri düşürülmüş bir aracın, km'sinin düşürülmüş olduğunu anlamanın birkaç yöntemi vardır. Bu yöntemler aşağıdaki gibi sıralandırabiliriz; Yöntem : Aracı güvenilir bir oto ekspertiz merkezinde götürerek aracınız için ekspertiz raporu alarak anlaşılabilir.
Oto ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken unsurlar motor ve taşıyıcı aksam üzerinde hasar olup olmadığı ve kaporta durumunun ne olduğudur. Genellikle kaporta aksamında çürük olması, motor bloğunda sorun olması, yağ eksiltmesi, motorda üfleme gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
Oto Ekspertiz Raporu
Ayrıca alıcı ve satıcı arasında farklı bir anlaşma olmadıkça ekspertiz ücretini araç alıcısı öder.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir.
Standart bir aracın ekspertiz süresi 20 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir.
Ekspertiz incelemesi, aracın hasarının boyutuna ve ekspertiz firmasının yoğunluğuna bağlı olarak birkaç saat ile birkaç gün sürebilir. İnceleme tamamlandıktan sonra, ekspertiz raporu hazırlanır ve raporun çıkışı yine firmadaki iş yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir.
EKSPERTİZ RAPORU SORGULAMA SMS 5664
Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom gibi operatörlerden kısa mesaj yoluyla eksper raporunuzu öğrenebilirsiniz. Her sorgu ücreti 46 TL olup, tüm operatörlerde mesajın gönderileceği servis 5664'tür.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Motor gücü ne kadar yüksek olur, kasa ne kadar hafif olursa o kadar az yakar. Tersi durumda ise çok yakar. Ayrıca lastik ebatlarının da yakıta etkisi vardır. Detaylar için Tıklayınız.
70 KW motor gücü, 93.87 beygir gücüne denk gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri