Bu bölgeye dilinizi ya da herhangi bir cisim değdirmeyiniz. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri diş etiniz ile örtülecektir. Çekim bölgesinde tahrişe neden olabilecek sıcak, acılı yiyeceklerden kaçının. Çekim sonrası 24 saat süre ile sigara içmeyin ve alkol almayın.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Diş çekiminden sonraki 2 saat boyunca yemek yenmesi önerilmez. 24 saat boyunca ise aşırı sıcak, aşırı soğuk ve çok katı besinler tüketilmemelidir.
Diş çekimi sonrası iyileşme genellikle 1 – 2 hafta içinde oluşur.
İlgili 19 soru bulundu
Diş çekimi operasyonu sırasında çene kemiğine bağlı sorunlu dişin çıkarılmasıyla o bölgede boşluk meydana gelir. Bu boşluk işlem sırasında kan ile dolar ve pıhtılaşma gerçekleşir. Eğer boşluğa yerleşen kan pıhtısı bozulursa bölge enfekte olmaya açık hale gelmektedir.
Diş Çekiminden Ne Kadar Süre Sonra Su İçilir? Diş çekiminden sonra hemen su içebilirsiniz. Ancak ilk 24 saat boyunca suyu ağız çalkalamak veya aşırı sıcak veya soğuk su içmekten kaçınmanız önerilir.
Çekim yapılan bölge temiz tutulmalıdır. Operasyonda sonra 24 saat boyunca çok sıcak yiyecekler, içecekler, alkol ve asitli içecekler tercih edilmemelidir. Yaralı bölge 24 saat kullanılmamalıdır. Diş çekiminden 2 saat sonrasına kadar hiçbir şey yenmemelidir. 2 saat sonra ılık yiyecek ve içecekler tüketilebilir.
Diş çekiminden sonra en az 24 saat dinlenmek ve sonraki bir iki gün boyunca gerçekleştirilecek faaliyetleri sınırlamak gereklidir. Yine diş çekiminden sonraki 24 saat süresince sokette oluşan pıhtıyı yerinden oynatmamak için bu bölgeyi suyla kuvvetli bir şekilde durulamaktan veya tükürmekten kaçınmak gereklidir.
İlk 24 ila 48 saat boyunca tükettiklerinize özellikle dikkat edin. Sadece muhallebi, meyve püresi ve yoğurt gibi sizi zorlamayan, yumuşak yiyecekler tüketin. Soğuk yiyecekler bu ve benzer durumlarda sizi rahatlatır.
Çekim sonrasında açılan boşluğun kapanması 3 haftaya kadar uzayabilir. Böylece diş eti hassasiyetinizde tamamen ortadan kalkabilir. İmplant veya farklı bir tedavi yöntemleri uygulanacaksa kemik oluşumunun artması adına 1 ay beklemek gerekebilir.
Diş çekimi sonrasında size ısırtılan pamuk tamponu 30 dk. boyunca hafif bir kuvvetle ısırın. Bu sayede diş çekim boşluğu kan pıhtısı ile dolacak ve iyileşme süreci başlayacaktır. 2. 30 dk. sonra tamponu çöpe atın ve kanama olup olmadığını kontrol edin.
Yapılan diş çekimine göre bu süre 15 gün ile 3 ay arasında değişebilir. Çekim yeri iyileştikten sonra diş doktoru yan dişlerin aşındırma işlemini gerçekleştirir.
Diş çekim işlemi konsültasyon sonucuna göre planlanmalıdır. Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Diş çekimi sonrası hekiminizin yerleştirdiği tamponu 15-20 dakika kadar sıkıca ısırın ve normal olarak yutkunun. Tükürüğün ağızda biriktirilmesi ve sürekli olarak tükürmek kan pıhtısının oluşmasını engelleyip kanamanın devam etmesine neden olabiliyor.
Diş çekiminden sonraki birkaç saat içinde katı gıdaların tüketilmemelidir. Katı gıdaları tükettiğinizde diş çekimi sonrasında bölgede oluşan kan pıhtısını bozabilir ve diş etlerine ciddi zararlar verebilirsiniz. Bu nedenle diş çekiminden sonraki ilk gün içerisinde sadece sıvı ve püre şeklindeki gıdaları tüketmelisiniz.
İltihaplı diş çekilirse enfeksiyonun kana karışma ihtimali doğar. Elbette iltihap mutlaka kana karışacak şeklinde bir kaide yok ancak kana karışma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu da belirtmek gerekiyor. İltihabın kana karışması halinde vücutta bazı semptomlar meydana gelir.
20'lik diş çekimi sonrası oyuk bölge dikişlerle beraber birkaç hafta içinde kendini toparlar. Genellikle 10 gün içinde dikişler alınır. Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir.
Çekilen Diş Yerine İmplant
Birkaç tane dişi olmayan kişilerde dişlerde düzensizlik ve kayma olabilir. İmplant tedavisi tüm bu sorunları tamamen ortadan kaldırır. Ağız sağlığı konusunda temkinli olan kişiler diş çekimi sonrasında rahatlıkla implant yaptırabilirler.
Ağızdaki tampon diş çekiminden sonra 30 dakika ısırılmalıdır. Anestezinin etkisi geçene kadar(işlem bittikten sonra yaklaşık olarak 2 saat kadar) yemek içmek sakıncalıdır. İlk gün 24 saat süreyle sigara, alkol ve asitli içecekler tüketilmemelidir.
Soğuk bir şeyler içmek, işlem sonrası şişliği engellemeye veya azaltmaya yardımcı olacaktır. - Daha yumuşak yiyecekler tüketin ve sert yiyeceklerden kaçının. Peynir veya makarna, ekmek ve süt, omlet gibi çiğnemesi kolay olan ve işlem bölgesini rahatsız etmeyecek daha yumuşak besinlerle başlayın.
Diş çekimi sonrası ağız bölgesi hassaslaşır ve iltihaplanma riski artar. Sigara içenlerde, iltihaplanma süreci daha uzun ve zorlu olacaktır. Sigara içmek, ağız yarası ve dikiş yerlerinin iyileşmesini yavaşlatmaktadır.
Zira süt, yaraların iyileşme sürecini geciktirir. Bu nedenle bu süreçte süt tüketilmesi sakıncalıdır.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Diş Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir? Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri genellikle belirgin olup, çekimden birkaç gün sonra ortaya çıkar. En sık rastlanan belirtiler arasında, çekim bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, kötü ağız kokusu ve bazen de ateş bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri