Bağlantı noktaları ve klemenslerdeki kötü temas sonucu korozyon oluşur. Korozyonla oluşan kötü temas ark oluşturarak yangına neden olur. Elektrik panoları başta olmak üzere, tüm gevşek bağlantılar lokal ısı üretirler. Bir aygıta bağlı priz, fiş ve kablo yalıtımının renk değişimi, kavrulması ciddi bir belirtidir.
Prizden duman geldiyse ve sigorta atmadıysa, ya tesisat şalterlerden geçmiyor ya da kısa devre olmadı. Kısa devre olmadıysa, fiş-priz arasında bir temassızlık vardır ve ark yaptığı için duman çıkmıştır.
Belki taktığın prizde bir sorun vardır, tam oturmayınca veya sıkıca oturmayınca ısınma yapabilir. Bunu anlamak için ilk önce başka bir prize takarak dene doğru ise prizi değiştir. Eger orada da aynı sorun devam ediyor ise güç kaynağından başlayarak aramaya başla.
faz ve nötr yerinin önemi yoktur. Sarı üstüne yeşil çizgisi olan kablo topraklama kablosudur prizin orta vidalama yerine takacan.
İlgili 15 soru bulundu
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Bu çok normal bir durumdur. Özellikle mecburen kullandığımız durumlarda olabiliyor. Bu aşamada bu ürünleri dikkatli kullanmak gerekiyor. Kısa süreli kullanımlarda farklı ürünler ile cihazlarımızı şarj etmenin herhangi bir zararı yoktur.
Kendiniz uğraşmayın, tehlikelidir, elektrikçi çağırın, bu saatte açıktır. Alacağı 20 lira. Prizin içindeki tel kısa devre sonucu kopmuştur. Kendiniz uğraşmayın, tehlikelidir, elektrikçi çağırın, bu saatte açıktır.
Bir prize en fazla 15A, 3500w.. yüklenilebilir. Bunu 5-6 cihazda yapabilir, 2-3 cihazda yapabilir. Mesela; 1 adet su ısıtıcı 2500w,, birde soba bağladık 1600w , olmadı,, 4000w ı geçti,,, demekki, priz sadece su ısıtıcısını çalıştırır..
Elektrik yanıklarında ilk yardım
Hasta ya da yaralının solunum yolu açıklığı ve solunumu değerlendirilmelidir. Hasta ya da yaralı kımıldatılmamalıdır. Hasar gören vücut bölgesi örtülür. Hasta ya da yaralının bilinci açık ve kendini iyi hissediyorsa dahi tıbbi yardım istenir.
●
Ayrıca ülkemizde de bazı yerlerde E tipi fiş ve prizler bulunuyor. E tip fiş ve prizler 16 Ampere kadar olan akım şiddetini destekliyor ve 220 – 240 Volt arasında çalışıyor.
Bu voltajdaki ve 55 Volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 Volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 Volt elektrik ise insanı öldürür.
Priz zarar görebilir ve bir daha ki kullanımda kısa devre yapabilir. Fişteki bir kısa devre, yangına neden olabilir. Fiş kırılıp yakındaki birine çarpabilir. Fiş daha sonra kullanılırken içte bir kısa devre meydana gelebilir ve işçi bir elektrik şoku geçirebilir.
Egzoz borusundan bazı zamanlarda da beyaz duman çıkmasına şahit olabilirsiniz. Eğer bu durum çok soğuk günlerde aracınızı ilk kez çalıştırdığınızda karşınıza çıkıyorsa bir sorun teşkil etmiyor. Ancak aracınız egzozdan beyaz duman atmaya devam ediyorsa bu durum motorun yanma odasına su girdiğini gösteriyor.
Beyaz duman ise aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğuna işaret etmektedir. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışması sonucunda egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman olarak atılması sebebiyle gözlemleyebileceğimiz duman çeşididir.
Eğer uzatma kablonuz ısınıp yangına sebep olursa veya priz, fiş gibi cihazlarınızın yanması sonucu yangın olursa bu elektrik kaynaklı yangındır.
Enerji kabloları çeşitli nedenlerle (kısa devre, kaçak akım, aşırı ısınma, mekanik-termik özeliklerinin zayıf olması) yangınlara neden olabilmektedir. Bina içindeki zayıf akım/gerilim, data ve fiber optik kabloları ise, yangına kendileri sebep olmaz iken, alevin yayılmasına neden olabilmektedir.
Hayır şu an hiçbir şey yok. voltaj öldürmez amper öldürür.
Artan sıcaklık, kablo ömrünü kısaltmaktadır. Sıcaklığın düşük olması kablo ömrünü arttırdığı gibi akım taşıma kapasitesini de arttırmaktadır.
İletkendeki akım (I) geçişi tarafından üretilen ısı (P), iletken direnci (R) ile orantılıdır ve akımın karesine bağlı olarak artar. Bu, herhangi bir aşırı akımın hafife alınamayacağı anlamına gelir. Teorik olarak, bu şekilde oluşan ısı çevreye dağılmaz ise iletken eriyene kadar ısınmaya devam eder.
Kablo bağlantı tespit kroşelerinde kablonun aşırı sıkılarak bağlanması kablo izolasyonunda deformasyona ve faz-faz veya faz-toprak arası kısa devresine ve yüksek sıcaklık sonucu yanmasına neden olur. Elektrik panolarında fiş ve prizlerde kir ve/veya nem birikmesi, izolasyon kaybı sonucu ark oluşmasına neden olur.
Topraklı bir prizin içerisinde üç tane bağlantı noktası bulunur. Bunlar, "toprak, faz ve nötr"dür. Yukarıdaki şekilde prizde mavi ile gösterilen toprak, siyah nötr ve kırmızı ise faz olarak adlandırılabilir.
Üç fazlı dört telli bir AC sistemi için renk kodları aşağıdaki gibidir: Faz 1: Kahverengi. Faz 2: Siyah.
İdeal olan 1- 1,5 volttur. Bu değerlerin hiçbirinin toprak direnci ve toprak kaça- ğına karşı koruma ile alakası yoktur. Konut gibi tek faz ve dengesiz tüketim olan yerlerde nötr-toprak arası gerilimin yük- sek olması normaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri