Rodaj süresi ortalama olarak ilk kullanımdan sonraki 2000 kilometreyi kapsıyor. Ancak uzmanlar, motor rodaj dönemi için özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometre olması gerektiğini söylüyor.
Sıfır otomobillerde ve motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor rodaj süreleri birbirinden faklıdır. Motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor parçaları eski olduğu için rodaj süresi daha fazladır. Eski araçlarda rodaj süresi 3 bin – 4 bin km iken yeni araçlarda bu süre 1.000 km altındadır.
Yeni araçların motorlarında veya sıfırlanmış araç motorunda piston ve silindirlerin uyumlu bir biçimde çalışabilmesi için belli bir kilometreye kadar fazla ısıtmadan ya da zorlamadan çalıştırılması gerekir.
Üst sınır yok kullanıcısına çok bağlı, temiz geçmişi belliyse her km de alınır.
Rodaj sırasında vites değişimlerini hızlı yapmakta fayda var. mümkünse devri çok aşağılara düşürmeden diğer vitese geçin. kavradığı yerde bırakıp azar azar gaz açıp orta devirlerde sürelim.motoru çok boğmalardan kaçının. Erken vites atmayın. Ani gaz açımlarından kaçının.
İlgili 26 soru bulundu
Rodaj Yapılmazsa Ne Olur? Motosiklet rodajı motora alışmanızı sağlamak içindir. Eğer rodaj yapılmazsa motora alışmanız gecikir ve motoru kullanırken gerekli hakimiyeti kuramayabilirsiniz. Motorun işleyen parçalarının uyum sağlaması zaman alacağından performansı düşük olabilir ve doğru verimi alamazsınız.
Bakım doğru ise, dizel motor isteğe bağlı olarak 500.000 kilometre kullanılabilir. Atmosferik benzinli motorlar için tahmini ömür bir milyon kilometredir. Bu kilometreyi net bir şekilde görebilmek için bakımın kesintisiz ve aşırı kuvvet uygulanmadan yapılması gerekir.
Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte.
El Motor Alırken Kaç En Fazla Km Olmalıdır? Motosiklet gibi pratik ulaşım araçları da tıpkı arabalar gibi ne kadar uzun yol kat ederse, yıpranma payı o kadar artar. Motosiklet kullanıcıları tarafından sıkça sorulan “2.el motor alırken kaç km olmalı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, 25-30 bin km arasıdır.
Motorlu araçların, sağdan gelen araçlara karşı geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorsuz araçlar, motorlu araçlara geçiş üstünlüğünü vermek zorundadır.
Bu bağlamda, uzun yol seyahatleri rodaj sürecinde genellikle önerilmez. Uzun yolculuklar, genellikle motorun uzun süreler boyunca yüksek hızlarda çalışmasını gerektirir. Bu da motorun aşırı ısınmasına ve parçaların hızla aşınmasına neden olabilir.
Başlangıç motoru tercih etmek için ise, en uygun motor 50 cc'lik motosikletler olduğu bilinmektedir. Daha çok sağlamlığı, az sorunlu olması ve nispeten küçük motor hacimlerinden dolayı, her motora başlayacak insana tavsiye edilebilecek motorlardır.
Genel olarak, 100 cc motorların yakıt tüketimi 100 km'de yaklaşık 2-3 litre arasındadır. Şehir içi kullanımda tam bir litre sonucu vermek gerekirse ortalama 2,3 litre yakar. Şehir içi kullanımda yakıt tüketimi daha yüksekken, otoyolda kullanımda daha düşüktür.
Ancak rodaj mesafesinin genellikle 1000 ila 1500 kilometre arasında değiştiği söylenebilir. Rodaj süresi boyunca arabayı yüksek devirlerde kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Özellikle ilk bin kilometre içinde arabayı en yüksek devir seviyesinin 2/3'si oranına kadar olan devirlerde kullanmak gerekiyor.
Motor rodaj kısaca, aracın ilk dönemde daha dikkatli ve fazla zorlanmadan kullanılması temeline dayanıyor. Bunun için ilk başlarda araç kullanılırken yüksek devirde uzun süre kalmamalı, ani ara hızlanmalardan kaçınmalı, yüksek hızlara çıkmamalı ve ani ya da sert frenden uzak durmalısınız.
Artık herhangi bir işletmeye bağlı olmayan kişilerin, yıl içerisinde en fazla üç araç satış hakkı bulunuyor. Araç alımı ile ilgili olaraksa yeni düzenlemede herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.
Genel olarak rektifiye öncesinde bir motor için 500 bin kilometre ömür değeri biçilmektedir. Bu değer genel olarak benzinli araçlar için geçerlidir. Dizel araçlar içinse 600 bin kilometre sınırı söz konusudur.
Bitik Motor Ne Kadar Gider? Uzmanlar, bitik motorlu bir arabanın kaç km daha gideceği hakkında görüş bildirmekten çekiniyor. Çünkü bunun net bir verisi yok. 10 kilometre de gidebilir 10 bin kilometre de yola devam edebilir.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Benzinli Araçların Motor Ömrü Ne Kadardır? Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir.
Motor hacmi büyüdükçe daha az tüketiyor. Yakıt sarfiyatında yüzde 10-15'lik fark çıkabiliyor.
tabi ki 2.0 az yakar. Tork eğrisi denilen bir şey var. Şehir içinde dur kalk trafikte 50-70km/h kullanımlarla veya karması 20-30km/h olan kullanımlarda 1.4 tabi ki daha az yakar. Uzun yolda düz/yokuş fark etmez düşük devirde yüksek tork üretebildiği için 2.0 daha az yakacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri