Araçlar kullanıldıkları bölgeye, mevsime ya da yağış durumuna göre değişen periyotlarla yıkanmaktadır. Çoğu kullanıcı ayda 1 ya da 2 defa aracını yıkatır. Bunun dışında bazı sürücüler yılda bir kere araçlarının motorunu da yıkar. Ancak sanılanın aksine motor yıkama işlemi çoğunlukla önerilmez.
Aracın Motor Kısmı Yıkanır Mı? Evet, motor bir aracın önemli bir parçasıdır ve sorunsuz çalışması için düzenli olarak yıkanmalıdır. Motorunuzun sıcak parçalarına su püskürtmek potansiyel olarak hasara neden olabileceğinden, aracınızın motorunun yıkanması dikkatli yapılmalıdır.
Sıcak silindire temas eden soğuk su çatlakların oluşmasına ve disklerin yamulmasına neden olabilir. Bu nedenle motosiklet yıkama işleminden önce mutlaka motosikletinizin soğumasını beklemelisiniz. Motosikletinizi soğumadan yıkamak motor üzerinde bazı çatlakların oluşmasına ve deforme olmasına neden olabilir.
Bir hayli yüksek tazyike sahip olan su motor içerisine sızabileceği gibi tüm noktaları zorlayacaktır. Ayrıca da suyun soğukluğu da motorun sıcaklığının ani bir biçimde azalmasına sebebiyet verecektir. Bunların sonucunda ise, sıcak metal yüzeyler soğuk su ile karşılaştığı anda motorda çatlama meydana gelebilir.
Esasen motor sıcakken yıkanır, ancak soğuk değil ortam sıcaklığında veya mümkünse sıcak su tercih edilmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Sıcak motorun üzerine soğuk su dökülmez çünkü; silindir bloğu ve kapağının çatlamasına sebep olur. Araçtaki termostat çıkarılacak olursa ; Motor soğuk çalışır, geç ısınır, aşınmalar artar. Hararet yapmış bir araçla yola devam edilecek olursa; motor fazla ısınır ve yanar, çekişten düşer.
Motorun Çok Yüksek Devirde Çalıştırılması
Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir.
250 TL - 2000 TL
Profesyonel ve güvenilir Araç Motor Yıkama hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Araç Motor Yıkama fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Motosikletlerin en kirli yanı tabii ki de jantlarıdır. Jantların temizliği motosikletin bakımlı görüntüsünü ön plana çıkarır. Pratik ve zahmetsiz bir temizlik için Asperox Sarı Güç ultra yağ ve kir çözücü, motosikletinizin en iyi yol arkadaşı olacak.
Genelde dizel araçlar sahiplerinin gönül rahatlığıyla yaptırdığı motor yıkama işlemi, benzinli araç sahipleri için biraz daha riskli. Her iki otomobilde de akü, beyin vb. elektronik aksamların su geçirmeyecek şekilde plastik bir poşet veya su geçirmez malzeme ile korunması gerekiyor.
Motor mümkünse temizlik işleminden önceki 24 saat çalışmamış olmalıdır. İlk olarak kaput altında görülen ve çamur ya da tortu halindeki materyal temizlenmelidir. Motor ve çevresinde yer alan mekanizmalar soğuk su yardımı ile yıkanmalıdır. Hava filtresi gibi parçaların yakınına mümkün olduğunca su tutulmamalıdır.
Bu noktada yapılması gereken şey 4-5 dakikalık rölanti süreleri yerine emniyet kemerini takabileceğiniz süre kadar bekleme yapmanız. Bu da marşa bastıktan sonra yaklaşık 5-10 saniyelik bir bekleme süresine denk geliyor. Bu sayede motordaki akışkanların gerekli birimlere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Yol yardımınız yoksa sabırlı olun; motorun soğuması en az 15 dakika sürer. Bu arada, kaputu hemen açmaya çalışmayın. Motor harareti olan bir arabadaki soğutma sıvısı 230 dereceden fazla olabilir. Kaput açıldığında, sıcak su veya buhar püskürtme riski vardır.
Aracın alt kısmına da su tutulmalıdır. Çünkü kirler buraya da yapışarak zarar verebilir. Araç yıkama işlemi sabah erken veya öğleden sonra yapmak gerekir.
LPG'li araçların motorları su ile yıkandıktan sonra bir süre çalışmayabilir, bu nedenle basınçlı hava ile temizliğinin yapılması en doğru seçenektir. Motor temizliği için satılan ürünlerden birini alarak fırça yardımıyla da temizliği yapabilirsiniz.
Otomobilin motor kısmında zamanla toz, çamur, zift, yağ katmanları, kireç, demir tozları ve pas birikir. Otomobilin sağlıklı çalışması için en hayati parçası motordur. Bu nedenle araç motorunun temizliği önemlidir. Oto motor temizleme işlemleri ile motordaki tüm aksamlar detaylı bir şekilde temizlenir.
Islak sünger ve hafif deterjan kullanın. Sert fırçalardan, çelik yünden veya aşındırıcı veya kimyasal bileşik içeren temizleyicilerden kaçının. Motorunuzu yıkadıktan sonra bol su ile durulayın ve temiz bir bezle kurulayın. Herhangi bir hasarlı alan tespit ederseniz, tekerleklere rötuş boyası uygulayın.
Motor yağı lekesini çıkarmak için öncelikle kumaştan kazıma işlemi yapılması gerekmektedir. Sonrasında ise biraz vazelin ile leke olan alana ovalama yapılmalıdır. Ardından ortalama 15 dakika boyunca vazelin ile ol bölge bekletilmelidir. Sonrasında ise deterjanlı bir su ile güzelce yıkanmalıdır.
alın bedava diyebilirim.motor bloğu temizlemede de işe yarayabilir ama grenaj falan temizlenmez plastik yerlere uygulanmaz. Zincir, jant ve plastik aksamda çok başarılı. Zincire boca edip biraz bekledikten sonra kuru bez veya suyla durulayınca tertemiz oluyor.
Motor Temizleyici Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle Würth 500 ml 3'lü Motor Temizleyici Sprey 479 TL'ye, %5 indirimle Putoline 500 ml Zincir ve Motor Temizleyici 290 TL'ye, %11 indirimle Würth 500 ml Motor Temizleyici Sprey + Würth 500 ml Fren Balata Spreyi 280 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Aracınızın değer kaybetmemesi için detaylı temizliğini mutlaka yaptırmanız gerekmektedir. Araçların iç cam, koltuk döşemeleri, yer döşemeler, tavan döşemeleri, elektronik gösterge bölümleri, ön göğüs bölümleri başta olmak üzere aracınızın tüm iç temizliğinin yapılması işlemine araçlarda detaylı iç temizlik denir.
Motor içini temizlemek için formüle edilmiştir. Yüksek etkili deterjan ve dağıtıcı katıkları sayesinde çamurlaşmış yağ kalıntılarını, vernik tarzı kalıntı ve kirleri temizler. Yağ değişimi öncesi yağda çözünebilir tüm kalıntıları ve kirleri temizleyerek yeni konulan yağın tam verimle çalışmasını sağlar.
Ani Kalkış Ve Ani Fren Ciddi Zarar Verir
Gaza basmak ve hızlı bir şekilde hızlanmak eğlenceli olsa da, yavaş bir başlangıçtan önemli ölçüde daha fazla yakıt kullanır ve motor bileşenlerinde daha fazla yıpranmaya neden olur.
Yağ bakımlarını aksatmadığın sürece yüksek devir motora zarar vermez. Düşük devir ise aksine motorda çalışan tüm parçalara zarar verir.
Dizel bir araç için maksimum yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araç içinse; 2.500-3.00 devir bandında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu, hem de sarsıntısız bir sürüş için optimum vites değiştirme aralığı olarak kabul edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri