Kaburga Kemiği: Vücut içerisinde toplam 24 adet olan kaburga kemikleri, yassı kemiklerden oluşmaktadır ve bulundukları yerler vücudun sağ ve sol kısımlarıdır. Göğüs Kemiği: İnsan vücudu içerisindeki iç organların korunmasını sağlayan göğüs kemikleri kalın yapıdadır ve göğüs bölgesinde yer almaktadır.
Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri.
Omurgamız, başımız ile bacaklar arasında uzanan ve vücut ağırlığımızın üçte ikisini taşıyan bir köprü gibidir. Omurgamız, omur denilen 24 tanesi hareketli toplam 33 kemikten oluşur. Bu kemikler birbirlerine bağ dokusu, eklemler ve disk dediğimiz yastıkçıklarla bağlanır.
organların korunmasını sağlayan, çoğunlukla minerallerden oluşmuş, eklem ve bağlarla birbirine tutturulmuş, etrafı kaslarla sarılı yapıya iskelet sistemi denir. Yetişkin bir insanda toplam 206 kemik bulunurken, çocuk yaşlarda vücutta 222-223 adet kemik vardır.
Yetişkin bir insanın sağ ve sol ayağında 52 kemik bulunuyor. Ayaklarda bulunan kemikler, insan vücudundaki tüm kemiklerin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.
İlgili 20 soru bulundu
Başlangıçta, doğumda yaklaşık 270 ayrı kemikten oluşur ve daha sonra bazı kemiklerin birbirine kaynaşması nedeniyle yetişkinlikte yaklaşık 206 kemiğe düşer.
Her türlü hareketi rahatlıkla yapabilmek için, elde irili ufaklı yirmi yedi tane kemik vardır. Bilekte, dörder kemiğin düzensiz gibi görülen bir şekilde iki sıra teşkil etmesiyle sekiz kemik bulunur ki, bunlara el bileği kemikleri denir. Avuçta da beş tane metakarpal denen el tarak kemikleri vardır.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir.
22 adet kemiğin birbirleriyle eklemler yaparak oluşturduğu kafa iskeletinin bütününe cranium denilir. Bunlara 1 adet hyoid kemik ile 3 çift kulak kemikçikleri de ilave edilirse toplam 29 adet olurlar.
El parmak kemikleri 14 tanedir. 1. Phalanxlar, üstte el tarak kemikleriyle, alt uçta ise 2. parmak kemikleriyle eklem yaparlar. 2.
İnsanlar gibi orta ve büyük boyutu memelilerin cesetlerinde iskeletleşme gerçekleştikten sonra, süpürücü hayvanlar kemikleri tüketmezler ise, bereketli topraklarda asitler tarafından tamamen erimesi yaklaşık yirmi yıl sürer. nötr pH'lı topraklarda ve kumlarda iskeletin parçalanması yüz yıllar sürebilmektedir.
Üzengi, orta kulaktaki kulak kemikçiklerinin üçüncüsüdür. Üzengi şeklindeki kemik insan vücudundaki en küçük kemiktir. Halka bir ligaman ile oval pencereye bağlanır. Üzengi, oval pencereye dayanan bir tabanın yanı sıra, kafa kısmından örs kemiğine bağlıdır.
Omurlar, temel kemik, kalbur kemik, alt çene ve üst çene kemikleri ve elmacık kemikleri düzensiz kemiklerdir.
FEMUR (Uyluk Kemiği):
İskeletin en uzun ve en geniş kemiğidir. Gövdenin ağırlığını kalça kemiğinden, baldır kemiğine nakleder. Femur`da diğer tüm uzun kemikler olduğu gibi bir gövde ve iki uçtan oluşur. Üst uç, kalça kemiği ile eklem yapan yuvarlak bir başa sahiptir.
Dünyaya yeni gelen bebeklerde toplam 270 kemik vardır. 270 adet kemiğin bazıları bir süre sonra birbirleriyle kaynaşarak toplamda 206 kemik oluşturuyor. İnsan vücudunda kaç kemik var sorusuna, 206 kemik cevabı verilmelidir. Kemiklerin yer aldığı bölümler ve görevleri farklılık gösterebiliyor.
Bir insanda 206 adet kemik ve 33 omur bulunurken, kedilerde bu sayı 290 kemik 60 adet omur şeklindedir.
Viscerocranium kemikleri: Yüz iskeleti 6'sı çift (maxilla, concha nasalis inferior, os nasale, os lacrimale, os zygomaticum, os palatinum), 2'si tek (mandibula ve vomer) olmak üzere toplam 14 kemikten oluşur.
1.1.1.Yüz Kemikleri
Yüzde 14 adet kemik vardır, ancak bunların sadece 7 tanesi yüz şeklini belirler. Bunlar: ➢ Bir çift küçük burun kemiği (osnasale): Burun kemerini oluşturur. Burnun geri kalan kısmı kemikten daha esnek ve daha yumuşak olan kıkırdaktan oluşur.
Dil kemiği (hyoid kemik), dil kökü ile gırtlak arasında yer alır ve dilin kafatasına sabitlenmesini sağlar. U harfi şeklindeki bu küçük kemik, vücudumuzda başka hiçbir kemiğe doğrudan bağlantısı olmayan tek kemiktir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Femur veya uyluk kemiği, memelilerin vücutlarındaki en uzun, en hacimli ve en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur. Femur sözcüğü, uyluk sözcüğünün Latince'sidir.
Femur, insan vücudundaki en büyük ve en güçlü kemik olup kalça ekleminden diz eklemine kadar uzanır ve vücut ağırlığını destekleme ve bacak hareketlerini kolaylaştırma önemli bir rol oynar. Femur ağrısının şiddeti ve karakteri değişebilir ve keskin ve saplantıdan mat ve ağrılıya kadar farklılık gösterebilir.
Kemik veya süyek, vücudu oluşturan dokular arasında en sert olanıdır. Organizmada gerçek anlamda destek görevi yapan dokudur. Ayrıca organizmanın kalsiyum depolarıdır. Kalsiyum bakımından doymuş olduklarından serttir.
Dişlerden sonra vücudun en sert yapısı olan kemikler, erişkin bir insan vücudunun ağırlığının yaklaşık %15'i kadar olup, toplam ağırlıkları yaklaşık 5-6 kg. civarındadır.
Yerleşimlerine göre proksimal falanks (parmak kökünde), orta falanks ve distal falanks (parmak uç kemikleri) olarak isimlendirilirler. Bağlar (kirişler), kemiklerin eklem yaptıkları bölgelerde birbirlerine tutunmasını sağlayan elemanlardır.
Her insanda bulunan parmak sayıları eşittir. Bir elde bulunan parmak sayısı beş iki elde bulunan toplam parmak sayısı ise on olarak görülmektedir. Buna göre ilk sırada bulunan birinci parmağa, başparmak denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri