Ortamda bulunan nem, gün içerisinde oluşan yüksek ısı farklılıkları nedeniyle sargılar üzerinde su damlacıkları meydana getirir. Motorun yalıtım direncinin zayıflaması sargıların yanmasına sebebiyet verebilir.
Sargıların Kısa Devre Yapması: Statörün içindeki sargılar, elektrik akımını iletmek için kullanılır. Ancak, bu sargılar zamanla aşınabilir veya hasar görebilir. Bir sargının kısa devre yapması durumunda, statörde aşırı ısınma ve yanma riski artar.
Sebep:Genellikle faz gücünün olmamasından kaynaklanır.(1 fazın beslenmemesi veya besleme geriliminin yetersiz olması). Veya hattaki kontaktörün kontak noktasının kapanmamasıdır. Tel bağlantı noktasının kopması, gevşemesi veya kontak konumunun oksitlenmesi vb. sebeplere neden olur.
Sargılı Rotor: Çekirdek üzerine sarılmış sargılardan oluşan bir yapıya sahip olan sargılı rotorlar, yüksek güç gerektiren endüstriyel uygulamalarda kullanılır. İçerisinde bulunan sargılar, rotorun manyetik alanının daha güçlü olmasını sağlar ve dolayısıyla motorun yüksek tork kapasitesine sahip olmasını sağlarlar.
Sargıların iki fazı enerjilendirilir; üçüncü fazda akım akışı yoktur. Motorun koruma cihazı çalışmazsa, akım taşıyan iki faz aşırı ısınır ve yanar.
İlgili 35 soru bulundu
Öncelikle avometremizi ohm ölçme moduna alıyoruz. Motor klemensine gelen kablolardaki ayn renkler arası ohm ölçümü yaparak tüm değerleri alıyoruz ve bu değerlerin eşit veya birbirine yakın olması durumunda motor sağlam demektir. Ama değerler arsında fark varsa motorumuz yanık demektir.
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
Sola yatmış araca soldan binmek daha pratik ve daha kolaydır. Aynı zamanda, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere, motosikletin üretildiği ülkelerde trafik sol taraftan işlediği için sistem bu şekilde belirlenmiştir. Trafiğe uyum sağlamak ve kolaylık yaratmak amacıyla sol tarafa yerleştirildiği bilinmektedir.
Şarj tutmama veya akünün tam olarak şarj edilememesi zaman zaman gözlenebilmektedir. Bunun yanı sıra motor ateşlenmesindeki kesilmeler de yine stator kaynaklı olabilir. Statorların arızası sonucu sürekli olmasa da ara ara ateşleme sisteminde işlevsizlik gözlenebilmektedir.
Üç fazlı motorlarda meydana gelen dengesizliğin en yaygın nedeni, sigorta, devre kesici, konektör açması veya hasarlı iletkenden kaynaklanan faz kaybıdır. Diğer bağlı yüklerdeki dengesizlikler de motoru etkileyebilir.
Çünkü kırmızı ışık motorun arıza moduna bile geçemediği çok ciddi problemler olduğunun ifadesidir. Bu ışık yanarken aracı kullanmaya devam etmek oldukça tehlikelidir. Motor arıza lambası yanıp sönüyor: Arıza lambası sürekli yanıp sönüyorsa motorun çalışması sırasında yaşanan bir problem var demektir.
Yakıt Sistemi Sorunları: Yakıt enjeksiyon sistemi veya yakıt pompası ile ilgili sorunlar, motorun yakıt-hava karışımını düzenleyememesine yol açar. Bu tür sorunlar da motor arıza lambasının yanmasına yol açabilir. Hava Emme Sistemi Sorunları: Hava emme sistemi, motorun yanma odasına hava sağlar.
Sebebi Zıt EMK nın azalmasıdır. Motorların bir iç direnci vardır birde Zıt EMK'sı. Zıt EMK düştükçe motorun üzerine düşen gerilim artar iç direç sabit olduğundan motorun çektiği akımda artar. Motorun deviri arttıkça Zıt EMK artar, devir düştükçe Zıt EMK düşer.
Bir araç şasesi, aracın motorunu, aktarma organlarını ve diğer ana bileşenlerini taşımak için tasarlanmış aracın en temel parçasıdır. Şase olmadan araç çalışmaz ve aracı oluşturan tüm parçalar boşta kalır.
Yüksek akım geçişi motorun içindeki bobinleri aşırı ısıtabilir. Aşırı gerilim, motorun üzerine normalden daha fazla güç uygulanmasına neden olabilir. Yetersiz soğutma, motorun çevresindeki hava akışının yetersiz olması veya soğutma sisteminin etkisiz çalışması durumunda ısınmaya yol açar.
Stator, bir elektrik (AC) motorunun veya jeneratörün sabit kısmıdır. Sargılara elektrik bağlantılarını destekleyen ve sağlayan bir çerçeve veya mahfazadan oluşur. Stator sargılarından geçen akımın ürettiği manyetik alan, mil ile birlikte dönerek mil üzerinde dönme kuvveti oluşturur.
Şayet konjektör arızası mevcut ise araca elektrik gitmez. Elektrik ihtiyacı duyan tüm unsurlar işlevini görmez. Zamanla akünün bitmesi ile araç hareket etmez. Konjektör arızalarını yaşamak istemeyenler araçlarını periyodik olarak kontrolden geçirmeleri önemlidir.
Artçı nedir? Motosiklette sürücünün arkasına oturan, yol boyunca ona eşlik eden partnere motorculukta artçı denilir efenim. Artçı deyip geçmeyin. Sürücü ve hatta sürüş güvenliği için pek önemli bir mertebeye sahiptir artçılar.
Yan veya orta sehpada duran motora artçı sanki kendisi kullanacakmış gibi biner ve sonra selenin arkasına kayar. İnerken de aynı şekilde yapılır. Sürücü motoru yan sehpaya aldıktan sonra iner. Arından da artçı selede öne kayar ve motordan öyle iner.
Yoldaki yağ, antifriz gibi kaygan sıvılar lastiklerin kaymasına neden olur. Özellikle virajlarda yol üzerindeki kum, çakıl taşı veya yapraklar lastiklerin kaymasına yol açabilir. Aşınmış veya eskimiş lastikler, yeterli tutunma sağlayamaz. Üzerinde durulmayan diğer önemli detaysa lastik basınç değerleridir.
Bir üç fazlı endüksiyon motorunun ani olarak ikifaza kalmasına besleme fazlarından birindeki sigortanın yanması veya sık sık gö- rüldüğü gibi bakımı tam yapılmamış kontak- törün hatalı çalışması veya mevzii şartların ya- rattığı özel problemler sebep olur.
Ynt: 3 faz yıldız motorun gövdesi nötr 'e bağlanınca... Merhabalar, bildiğiniz gibi 3 fazlı motorlarda güç devresi için nötr hattı kullanılmaz. Kumanda kısmında nötr hattına ihtiyaç duyulur.
Monofaze motorlar çalışma prensibi olarak tek faza ihtiyaç duyan motorlardır. Bu tür motorlar genelde küçük güçlerde üretilirler bu yüzden sanayi kullanımlardan daha çok evsel kullanım için üretilen makinelerde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri