📢 Aracın motoru sıcakken, asla radyatör kapağını kontrolsüz şekilde açmayın. Özellikle hararet seviyesi. yükseldi ise, suyun ısı derecesi 100 derece civarında.
ne kadar sıcak olursa olsun kapağı açmak zarar vermez. devir daim yapmayan suyun olmasının ya da olmamasının zararı olmaz.
Araç hararet yaptığında genleşme kapağı ve ya radyatör kapağı kesinlikle hemen açılmaz. Bu kapakları açarsanız soğutma sistemindeki basınç yüzünden kaynar su kapaklardan fışkırır. Hem kendinize zarar vermiş olursunuz hem de soğutma sıvısını eksiltmiş olursunuz.
Bu işlemi asla motor ve radyatör sıcakken yapmayın. Uygun güvenlik tedbirlerinin alınmaması ciddi yaralanmalara neden olabilir.
Hararet yapmadıysa bir şey olmaz. Hararet yapmadıysa bir şey olmaz. Hiç bir şey olmamıştır.
İlgili 31 soru bulundu
min in altına düşmediyse kapağı kapat devam et sorun olmayacaktır. 5 6 km de bi sıkıntı olmaz.
Yedek su deposu kapağı içerisinde hava çıkış valfleri ve yay sistemi bulunmaktadır. Her kapağın kullanılmış olduğu sistem durumuna göre belirli bir basınç değerine ayarlanmaktadır. Bu basınç değeri genel olarak 0,8-1,1 bar arasında olmaktadır.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Basınç araç içerisinde istenen bir durum olmaması nedeniyle, basınca bağlı olarak yedek su deposu su yükselmesi meydana gelir. Belirtiler ve araç içi diğer arızalar markadan markaya göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle aracınızı olası her duruma karşı kontrol etmeniz gerekmektedir.
Sıcak motora su tutulmaz, ılık motora da su tutulmaz, tazyikli suda sıcak veya soğukken tutulmaz.
Bu bağlamda kaput açıldı vakit aracın sağ üst kısmında sarı kapaklı bir bölme bulunur. Bu kısımdaki kapak açılmak suretiyle motor suyu eklenebilir. Ancak burada önemli bir detay bulunuyor. Motor sıcakken kesinlikle kapak açılmamalıdır.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Motor sıcaklığı sonsuz, sınırsız bir ısı kaynağı değildir. Termostatınızda bir sorun olmasa bile kaloriferi açınca motorun ürettiği ısıdan fazlasını çekiyorsanız motor sıcaklığı düşecektir.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Radyatör, içerideki sıvıdan dışarıdaki havaya ısı aktarır, böylece sıvı soğur, bu da motoru soğutur. Radyatörler ayrıca sıklıkla otomatik şanzıman yağı, klima soğutucu, emiş havasını ve bazen motor yağı veya hidrolik direksiyon sıvısını soğutmada kullanılır.
Antifiriz sıvının daha hızlı soğumasını sağlar ve su pompasının daha rahat çalışmasını sağlar. Soğutma sıvısının ideal değişim süresi bir yıldır. Değiştirilmesi dışındaki yapılan kontrollerde soğutma sıvısında eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanır.
Genleşme kabı arıza yaptığı zaman araç su eksiltmeye başlar. Araç su eksiltmeye, motor çalıştığı andan itibaren başlıyorsa kesinlikle yedek su deposu kapağı arızalanmıştır. Bu durumda motorda meydana gelen su sızıntısı aracın altına doğru olacaktır. Aracın altına bakarak su olup olmadığı anlaşılmalıdır.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
Arıza Belirtileri
Araç çalışırken, radyatör kapağından su sızıntısı olup olmadığı gözlemlenmelidir. Radyatör kapağından su sızıntısının olması, kapağın arızalı olduğunun belirtisidir. Radyatör kapağı arıza belirtilerinden birisi de aracın hararet yapmasıdır.
Konsantre bir üründür. 3 Litre su ilave ederek 6 Litrelik -40C antifriz elde edersiniz. Diğer karışım oranları için ürünün arkasındaki tablodan yararlanabilirsiniz. Motorların radyatörlerinde kullanılmak üzere, pas, korozyon, aşınma ve köpük önleyici katıklar içeren etilen glikol esaslı üründür.
Su eksiltme varsa kaçak var, demektir. Kaçak nokta, genellikle üst kapak contasıdır. Bazen de sızdırmanın nedeni, radyatör olabilir. Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
Çünkü araba hararet yaptığında conta yanabilir ve silindir kapağı yamulabilir.
Radyatör yedek su deposu, motor soğutma sıvısı için aktif bir depolama tesisidir. Rezervuar motor bölmesinde bulunur, genellikle iç çamurluk veya ön travers üzerine monte edilir ve ısındıkça genişleyen soğutma sıvısını toplar, ardından sistemi dolu tutmak için soğutma sistemine geri gönderir.
Yedek su deposunun belirtilen max çizgisini aşmamak kaydıyla antifriz ekleyebilirsiniz.
Genişleyip genleşen sıvının, radyatöre herhangi bir zarar vermemesi adına radyatör kapağı sayesinde tekrar tanka aktarılır. Bu sayede genleşme tankında oluşan basınç azalmış olur ve soğutma sıvısı ideal değerlerde tutulur. Sistem devamlı yukarı-aşağı devinme yaparak içerisindeki havayı dışarı çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri