Motor soğutma sistemi belli bir sıcaklıktan sonra devreye girer ve motoru istenilen sıcaklığa kadar soğutur. Bu sistemde önemli bir yeri olan soğutma sıvısının eksilmesi durumunda lamba yanabilir.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir. Radyatör su kaçağı önleyicisi parçalarını takmak ve bu çözümü uygulamak, genellikle sorunu giderir. Bunun haricinde üst kapak contası yanmış, erimiş olabilir ve bu durum nispeten daha ciddi bir durumdur.
Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Isının düşürülmesi de motor suyu ile sağlanır. Motor suyunun olmaması ya da eksik olması halinde soğutma yapılmayacaktır. Bu da motor parçalarının zarar görmesine ve aracın hararet yapmasına neden olur.
Soğutma sıvısının ideal değişim süresi bir yıldır. Değiştirilmesi dışındaki yapılan kontrollerde soğutma sıvısında eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanır.
Antifriz radyatöre %50 su %50 antifiriz şeklinde konur. Aracın 100.000 kilometreye varmadığı yıllık kullanımlarında dahi yılda 1 defa antifriz değiştirilmelidir.
Motor soğutma suyu aynı zamanda antifiriz olarak ifade edilmektedir. Özellikle motorun soğuk kalması ve verimli çalışması açısından büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda kaput açıldı vakit aracın sağ üst kısmında sarı kapaklı bir bölme bulunur. Bu kısımdaki kapak açılmak suretiyle Motor suyu eklenebilir.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Su Eksilten Araç Sorun Çıkarır mı? Motor suyu ya da radyatör suyu, normal şartlarda eksilmez. Burada buharlaşma da en az seviyededir. Ancak sızıntıya neden olan bir durum varsa eksilme söz konusu oluyor.
Sensör düşük soğutma suyu seviyesi tespit ettiğinde sürücüye buna dair bilgi verir. Sürücüye yeterli miktarda soğutucu olmadığını ve ilave edilmesi gerektiği konusunda uyarmak için gösterge panelinde uyarı ışığı ortaya çıkar.
📢 Aracın motoru sıcakken, asla radyatör kapağını kontrolsüz şekilde açmayın. Özellikle hararet seviyesi. yükseldi ise, suyun ısı derecesi 100 derece civarında.
Aracınızda bir su kaçağı olduğundan kuşkulanıyorsanız, kaputu açın. Motor, radyatör veya hortumlarda sıvı sızıntısı olup olmadığını gözünüzle kontrol edin. Soğutma sıvısının rengi, sistemdeki antifriz türüne bağlı olarak yeşil, turuncu veya sarı olabilir.
MOTOR SOĞUTMA SUYU İLE RADYATÖR SUYU AYNI MI? Radyatör içerisine konan suya motor soğutma suyu ya da radyatör suyu denir. Bu nedenle motor soğutma suyu ile radyatör aynıdır.
Motorda su yokken hararet göstergesi düzgün çalışmaz, gerçek sıcaklıktan çok daha az bir değer gösterir. Bu arada 30 km yol gittiniz de hararet ibresi hiç mi dikkatinizi çekmedi? Araba stop edecek kadar ısındıysa ciddi hasar almıştır. Son olarak, susuz motor bırakın 2 km'yi 20 saniye bile çalıştırılmaz.
Motor ısınması durumunda;
Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konur. Motor bloğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir.
Motor soğutma suyu fazla olursa araca direk zarar vermez ancak tahliyeden atılamazsa genleşme dolayı kapak üzerine baskı yapacağından kapakta bozulma olabilir. Her şeyin fazlası zarar su seviyesi maksimum seviyede bırakılması en idealidir.
Çok az soğutucu motor hasarına yol açabilir ve her zaman kontrol edilmelidir. Diğer bir sonuç motorun ısınıyorsa. Yeterli soğutucuya dikkat edin.
Antifriz Kullanılmazsa Ne Olur? Antifriz kullanılmayan bir aracın içindeki su, mevsime ve kullanım koşullarına göre çabuk donma ve ısınma eğilimi gösterir. Su donduğunda motor susuz kalırken hararet ise motorun aşırı ısınmasına sebep olur.
0,5 l suyun herhangi bir zararı yok. Tümünü değiştirmeye de gerek yok. Eğer suyun tamamını değiştirirseniz, örneğin 5 litrelik pet şişedeki içme suyundan ilave edin.
Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
Yaz aylarında, su tek başına buharlaşabilir ve kışın ise donarak işe yaramaz hale gelebilir. Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Motor suyu kalmadığı anda soğutma sistemi işlevini yapamayacağı için aracınız hararet yapar. Hararet sonucunda araç motorunuzda conta yanması silindir kapağında sorun ve motor kapağında büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Eğer ki radyatör içerisinde antifriz var ise bu anlattığımız kötü senaryo ile karşılaşmazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri